ΜΠΑΣΚΕΤ

Βασιλειάδης: "Να αναλάβουμε δράση στο θέμα της FIBA με την EuroLeague"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΡΕΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AIMS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΡΕΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AIMS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Βασιλειάδης τοποθετήθηκε ξανά για το θέμα των εθνικών ομάδων και του ανταγωνισμού των εγχώριων πρωταθλημάτων, στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων πρωταθλημάτων και του σωστού αθλητικού πλαισίου αποτέλεσε για μια ακόμη φορά πεδίο συζήτησης των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν. Μεταξύ άλλων, για το φλέγον αυτό ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί άπαντες με αφορμή την υπογραφή δεκαετών συμβολαίων ευρωπαϊκών συλλόγων με την EuroLeague, τοποθετήθηκε κι ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βασιλειάδης.

" Το βασικό οικοδόμημα του αθλητισμού που περιγράφεται στο έγγραφο της βουλγαρικής προεδρίας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του αθλητισμού. Αυτό προβλέπεται και από τις περισσότερες εθνικές νομοθεσίες, οι οποίες έχουν ενσωματώσει τις αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής", ήταν η αρχική τοποθέτηση - παρέμβαση που έκανε, για να συνεχίσει εξηγώντας πως "τ ο πυραμιδωτό οικοδόμημα είναι το οικοδόμημα που έχει βγει από τα σπλάχνα του αθλητισμού κι έχει ενσωματωθεί μέσα στα εθνικά νομικά κείμενα. Η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των ομάδων και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Ένα περιβάλλον που τείνει στον αφανισμό των μικρών ομάδων, είτε στην εξάρτησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Συνεχίζοντας, ανέφερε: " Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της FIBA και της EuroLeague, που θα επηρεάσει το σύνολο του αθλητικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρέπει να πάρουμε θέση και να αναλάβουμε δράση ως προς αυτό. Προφανώς δε μπορούμε να νομοθετήσουμε, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με δική μας πρωτοβουλία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία, όχι για να το λύσουμε αλλά για να βάλουμε τα δύο μέρη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι προς όφελος του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος".

"Ενδεχόμενα ίσως και η UEFA θα έπρεπε να σκεφτεί σε κάποιο βαθμό την αναδιανομή έστω μικρού μέρους των χρημάτων που μοιράζονται οι ίδιοι οι μεγάλοι σύλλογοι προς όφελος των μικρότερων ομάδων και ιδίως των ομάδων από πιο φτωχές ή πιο απομακρυσμένες περιφέρειες σε κάθε χώρα. Παράλληλα η συγκέντρωση των πόρων και των κεφαλαίων σε συγκεκριμένα δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης λιγότερο δημοφιλών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να χάνεται το βασικό διακύβευμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού που αυτό είναι το ζητούμενο όλων μας", τόνισε ακόμα.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί άτυπη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών, στην οποία ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι "αν δεν παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε όλοι μας υπόλογοι για την κατάρρευση του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ