ΜΠΑΣΚΕΤ

Το μπάσκετ στα χνάρια του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ

Το μπάσκετ στα χνάρια του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ

Από τη νέα αγωνιστική περίοδο, οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών στο μπάσκετ θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών, κάτι που βέβαια ισχύει εδώ και χρόνια σε ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Το Sport24.gr παρουσιάζει τι ισχύει σε κάθε σπορ.

Η ανανεωμένη προκήρυξη της ΕΟΚ για τα εθνικά πρωταθλήματα ξεσήκωσε μεγάλη κουβέντα, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των σωματείων στη νέα τάξη πραγμάτων. Δηλαδή, στο γεγονός πως από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι υποχρεωμένα να καλύπτουν (και) τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών. Κάτι που θα τα επιβαρύνει με ένα σημαντικό ετησίως που ξεκινά από τα 440 ευρώ (για ομάδες της Α2 Γυναικών) και φτάνει μέχρι τις 3.150 ευρώ (για ομάδες της Α2 Ανδρών).

Η συζήτηση πήρε μάλιστα μεγαλύτερες διαστάσεις από τις επαρχιακές ομάδες που επιβαρύνονται περισσότερο από τέτοιου είδους ζητήματα, εν αντιθέσει με τις αθηναϊκές που, όπως και να το κάνουμε, δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες -σε επίπεδο... ποσότητας.

Κι αν στον χώρο του μπάσκετ τα πράγματα άλλαξαν τόσο δραματικά, φέρνοντας δυσάρεστα νέα στα σωματεία, στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ τα πράγματα είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Με τις ομάδες να είναι (εδώ και αρκετό καιρό) αυτές που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα διαιτησίας των εντός έδρας αγώνων τους.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πέραν λοιπόν από το έξτρα κόστος για τα οδοιπορικά των διαιτητών, οι ομάδες καλούνται να πληρώσουν ανά αγώνα το εξής ποσό (για διαιτητές και γραμματεία):

Α2: 360 ευρώ

Β' Εθνική: 200 ευρώ

Γ' Εθνική: 150 ευρώ

Α1 Γυναικών: 200 ευρώ

Α2 Γυναικών: 160 ευρώ

Χρήματα που καταβάλλονται στον κομισάριο της αναμέτρησης πριν από το τζάμπολ, ειδάλλως ο αγώνας δεν ξεκινά και η γηπεδούχος ομάδα μηδενίζεται. Σε ό,τι αφορά στη Stoiximan.gr Basket League, το ποσό είναι αρκετά μεγαλύτερο, αλλά κι εκεί καταβάλλεται με μεγαλύτερη ευκολία (λόγω του τηλεοπτικού συμβολαίου). Οπότε δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση γι αυτό.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Super League ο μέσος όρος κόστους ενός αγώνα για τη διαιτησία είναι από τις 4.000 έως τις 5.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να καταβάλλεται μέσω της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως ο γηπεδούχος δεν έχει την υποχρέωση να πληρώσει μετρητά το ποσό την ημέρα του αγώνα, αλλά το ποσό δίνεται μέσω των χρημάτων από τα τηλεοπτικά. Αφαιρούνται κοινώς τα χρήματα που έχει λαμβάνειν από τη συμφωνία με την τηλεόραση για να δοθούν στους διαιτητές.

Στη Β' και τη Γ' Εθνική η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, αφού οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν το ποσό στους διαιτητές πριν από την έναρξη του αγώνα. Ειδάλλως, αυτός δεν ξεκινά ποτέ με την υπαίτια ομάδα να μηδενίζεται, σύμφωνα με τον κανονισμό. Στη Β' Εθνική, για παράδειγμα, το κόστος για κάθε εντός έδρας αγώνα ανέρχεται στα 1.500 με 2.000 ευρώ, ενώ στη Γ' Εθνική το ποσό είναι ακόμη χαμηλότερο, αφού κυμαίνεται στα 400 με 500 ευρώ για κάθε παιχνίδι. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι νησιωτικές ομάδες, για τι οποίες το κόστος ανεβαίνει λίγο, από την στιγμή που υπάρχει ταξίδι με αεροπλάνο -για να φτάσει τα 600 με 700 ευρώ.

ΒΟΛΕΪ

Κι εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική για τις ομάδες της Volley League (Α1 Ανδρών) σε σχέση με τις υπόλοιπες. Από την στιγμή που η πρώτη κατηγορία των ανδρών έχει δική της λίγκα, είναι σαφές πως οι διαιτητές πληρώνονται από αυτή. Βάσει του καταστατικού μάλιστα, το ποσό πληρώνεται κάθε Τρίτη (μετά τον αγώνα), κι αφορά τόσο στα έξοδα διαιτησίας όσο και μετακίνησης. Δίχως να έχουν διαρρεύσει τα ακριβή ποσά που δίνονται στους διαιτητές, το μείζον είναι πως τα χρήματα προκύπτουν κι εδώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, το οποίο λειτουργεί ως σημαντική πηγή εσόδων για όλες τις ομάδες.

Αντίθετα, στις υπόλοιπες εθνικές κατηγορίες οι διαιτητές πληρώνονται από τα σωματεία πριν από την έναρξη του αγώνα. Μία τάξη πραγμάτων που επιβλήθηκε πριν από έξι χρόνια και κρατάει μέχρι σήμερα. Είτε μιλάμε για Α1 Γυναικών, είτε για Α2 Γυναικών, είτε για Α2 Ανδρών. Το μείζον βέβαια είναι πως στην Α1 Γυναικών, για παράδειγμα, το συνολικό ποσό που απαιτείται είναι περίπου στο 1/3 αυτού της Α1 Ανδρών. Κι όπως είναι λογικό, όσο πιο χαμηλή είναι η κατηγορία, τόσο πιο χαμηλό είναι το καταβληθέν ποσό. Αντίστοιχα, η μετακίνηση των διαιτητών γίνεται με ευθύνη των σωματείων, τα οποία είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν για τα εισιτήρια των διαιτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ