ΜΠΑΣΚΕΤ

Συμεωνίδης: "Δεν έχω κανένα λόγο να παραιτηθώ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στέλιος Συμεωνίδης, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη για όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη διαιτησία, όσα ακούγονται ως ψίθυροι και το περιστατικό με τη σύλληψή του.

Για περισσότερη από μιάμιση ώρα, ο Στέλιος Συμεωνίδης μίλησε στους δημοσιογράφους για το κομμάτι της διαιτησίας και όσα ακούγονται γι αυτή στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΟΚ τοποθετήθηκε για ζητήματα που προέκυψαν, άλλα που αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στη χώρα -ειδικά τους τελευταίους μήνες- και τάχθηκε δήλωσε... στρατιώτης του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Αυτά που είπε δεν είναι τετριμμένα, για πρώτη φορά παρουσίασε τη δική του πλευρά για όσα γίνονται, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- τόσο στη μέρα που οδηγήθηκε προς στιγμήν στο αστυνομικό τμήμα μετά από μήνυση που έγινε σε βάρος του, όσο και στην επιχειρηματική σχέση που διατηρεί με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Προμηθέας Πάτρας, Βαγγέλη Λιόλιο.

" Είμαι με τον στρατηγό, κι εγώ φαντάρος. Είμαι με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και πάντα θα είμαι δίπλα του. Δεν παραιτούμαι, δεν έχω λόγο να παραιτηθώ. Είμαι και ηθικός και τίμιος. Μόνο αν θέλει το Δ.Σ. της ΕΟΚ, θα φύγω. Μόνο αν μου το ζητήσει η Ομοσπονδία. Αν είχα αφουγκραστεί ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, θα είχα φύγει. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ίδρωσε για να γίνει αυτό που είναι στο μπάσκετ", ήταν μερικές από τις πρώτες κουβέντες που είπε στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφορικά με τη μέρα που κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ, σημείωσε πως " ό,τι έγινε εκείνη τη μέρα με τις μηνύσεις είχαν ως στόχο τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ήθελαν να τον διαπομπεύσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους, δηλαδή την EuroLeague. Ήθελαν να μείνει έστω μια ώρα στο αστυνομικό τμήμα".

Όσο για την επιχειρηματική σχέση με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Προμηθέας Πάτρας; "Η συναλλαγή με το καφέ ήταν και ηθική και τίμια, υπάρχουν όλες οι αποδείξεις. Είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να μην φέρω σε δύσκολη θέση τον γιο μου, δεν θα τον ξαναβάλω να σφυρίξει τη συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ.: Προμηθέας Πάτρας)", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Στέλιος Συμεωνίδης:

Για τη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στην ΚΕΔ, της οποίας ηγείται: "Δυστυχώς όταν αρχίσουν οι αγώνες των playoffs πάντα υπάρχει ένα θέμα. Άλλοι το βλέπουν καλόπιστα και άλλοι κακόπιστα. Δημιουργήθηκε ένα θέμα για εμένα μετά από κάποιες καταγγελίες και μετά από κάποια πρωτοφανή γεγονότα. Θα τα πω σε τρεις ενότητες, πρώτα αυτά των καταγγελιών, ότι η ΚΕΔ είναι παράνομη, το άλλο το θέμα ήταν πως για πρώτη φορά πήγαμε σε αστυνομικά τμήματα και τρίτον αυτό που με κατηγόρησαν για την επαγγελματική μου σχέση και για την οικογένειά μου. Μπορεί και να έχω κάνει λάθη, αν διαπιστωθεί αυτό από την σημερινή συζήτηση, θα ζητήσω συγγνώμη. Φυσικά θέλω να δικαιωθώ γιατί έχω σπιλωθεί. Δυστυχώς η διαιτησία στην Ελλάδα είναι κάτι παρεξηγημένο. Οσα χρόνια ήμουν διαιτητής, αλλά και σε αυτή την θέση, δεν έδωσα αφορμή για τίποτα. Δέχομαι όλες τις κριτικές, αρκεί να μην θίγουν και να μην αφήνουν υπόνοιες σε προσωπικό επίπεδο. Λέω στα παιδιά πως πρέπει να δεχόμαστε κριτικές".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Για την καταγγελία του Ολυμπιακού περί του μη ορισμού των τεσσάρων διαιτητών της EuroLeague που είχαν δικαιωθεί από το ΑΣΕΑΔ : "Έκανε καταγγελία στην εισαγγελία για να λέμε γιατί δεν εκτελούμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ αλλά και γατί η ΚΕΔ είναι παράνομη. Μόνο ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία. Η ΚΕΔ ήταν παράνομη; Ήταν και πέρυσι και αντιπρόπερσι. Η ΚΕΔ υπάρχει από έναν νόμο. Αυτός ο νόμος συγκεντρώνει την επιλογή, την αξιολόγηση, την τιμωρία και τον ορισμό. Οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Μόνο το Δ.Σ. της ΕΟΚ μπορεί να μας… τραβήξει το αυτί. Αν θέλουν να μας παύσουν θα πρέπει να είναι από το Δ.Σ., από τα 2/3. Αυτό δεν συνέβη ως τώρα και ελπίζω να μην συμβεί. Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ λέει πως ότι είναι μη νόμιμη η ΚΕΔ να ορίζει τους διαιτητές. Το ΑΣΕΑΔ δεν μας είπε βάσει ποιου κανόνα πήρε αυτή την απόφαση και σε ποιο σημείο παραβιάστηκε αυτός ο κανόνας.

Εμείς τιμωρήσαμε τους συγκεκριμένους διαιτητές (Γκόντας, Φούφης, Κορομηλάς και Παπαπέτρου), οι οποίοι δικαιώθηκαν στη συνέχεια. Δεν λέει βέβαια με ποια συχνότητα εμείς πρέπει να μην ορίζουμε διαιτητές. Μετά την κοινοποίηση του ΑΣΕΑΔ η ΚΕΔ τους χρησιμοποίησε όταν είναι ανάγκη. Επείδη αυτοί οι διαιτητές έχουν ματς στην EuroLeague, δεν προλαβαίνουν αυτά τα Σαββάτου. Βέβαια, δεν το κρύβουμε, πως δημιουργήσαμε και μια άλλη ομάδα διαιτητών. Ο Φούφης και ο Κορομηλάς έπαιξαν σε ματς τελικών. Το ΑΣΕΑΔ δεν είναι δικαστήριο και ειδικά μετά την απειλή ποινικών και κολάσιμων πράξεων για τις οποίες μας κατηγόρησαν διαιτητές με μηνυτήριες αναφορές. Η ΚΕΔ δεν είναι υπάλληλοι να κάνουν όσα λέει το ΑΣΕΑΔ.

Για την στάση που τηρεί ο Ολυμπιακός στο θέμα και τον "ανοιχτό πόλεμο" με την ΚΕΔ: "Ο Ολυμπιακός τους τελευταίους πέντε μήνες δεν ερχόταν στις κληρώσεις γιατί μας θεωρούσαν παράνομους. Την τελευταία μέρα μας νομιμοποίησαν, γιατί ήρθαν εκπρόσωποι του Ολυμπιακού. Εκείνη την μέρα γιατί ήρθαν; Αν ερχόταν και πριν, θα ήξεραν πως στο τελευταίο παιχνίδι της τελικής φάσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν να παίξουν όσοι έπαιξαν στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια. Στο πέμπτο ματς έχουμε δικαίωμα να ορίσουμε αυτούς που παίζουν καλύτερα. Ο Κορομηλάς έπαιξε στην EuroLeague, ο Αναστόπουλος έπαιξε στο Champions League. Τι καλύτερο να βάλεις αυτούς τους διαιτητές, αυτό σκεφτήκαμε. Μας έμενε ο τρίτος διαιτητής. Ηταν δύο ονόματα, ο Πουρσανίδης και ο Μάνος. Καταλήξαμε στον Μάνο γιατί είχε πάει καλά. όταν ανακοίνωσα τα ονόματα, κανείς δεν είπε κάτι. Ο Παναθηναϊκός καυτηρίαζε τον Κορομηλά, ο Ολυμπιακός καυτηρίαζε άλλα. Εκείνη την ώρα δεν μίλησε κανείς. Είπα "έχετε κάτι να πείτε". Είπανε όχι.

Ο κ. Σκινδήλιας μου είπε γιατί δεν βάλαμε τον Καρακατσούνη. Κάθε χρόνο του είπα έβγαζες σπυριά και γέλασα. Ρώτησε για τον Πηλοϊδη. Ναι είναι από τους καλύτερους διαιτητές αλλά και ο Γκόντας. Και οι δύο τελειώνουν την θητεία τους με αυτό το πέμπτο παιχνίδι. Αν δεν πήγαιναν καλά, τι θα λέγανε: "Δεν μπορούσατε να μην τους βάλετε στο τελευταίο ματς;". Δεν είπε κανείς στους Γκόντα και Φούφη πως δεν θα παίζετε. Βιάστηκαν… Δεν πειράζει. Βέβαια το λέω, μπορεί και να μην παίζανε. Ο δικηγόρος τους μας είπε πως παρανομούμε που δεν τους βάζουμε να παίξουν, πως δεν εκτελούμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Μας είπαν πως θα πάμε στο αυτόφωρο και πως θα πληρώσουμε πολλά λεφτά".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Για τα παράπονα που υπάρχουν για τον μη ορισμό των τεσσάρων διαιτητών της EuroLeague : "Στις 19/1 βγήκε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Γιατί δεν έκαναν παράπονα για κάθε εβδομάδα και έκαναν στο τέλος; Αυτοί που δεν παίζουν στην EuroLeague, μας είπανε γιατί δεν μας βάζετε; Αυτό έγινε την τελευταία στιγμή. Το από που προκύπτει να παίζουν, δεν υπάρχει από πουθενά. Έχω τους κανονισμούς της FIBA. Δεν λέει την συχνότητα για το πότε πρέπει να παίζουν. Ότι επικαλούνται προηγούμενη απόφαση του ΑΣΕΑΔ ότι ο Αγαδάκος πήρε κάποια χρήματα ενώ δεν παίζει, είναι άλλο. Είχε γίνει διεθνής διαιτητής στην Ρουμανία. Η Ομοσπονδία κακώς δεν πήγε στο δικαστήριο και έτσι έχασε την υπόθεση. Ο Βασιλακόπουλος τους έβαλε στη λίστα των διεθνών διαιτητών και έδειξε μεγαλοκαρδία. Θα μπορούσε να μην τους βάλει στους διεθνείς διαιτητές. Ο Γκόντας είπε "αφού μπήκαμε στη λίστα...". Ο Βασιλακόπουλος τους έβαλε, όμως, για να εκλείψει η κόντρα EuroLeague με FIBA. Ο Γκόντας κινήθηκε γιατί δεν έχει δικαίωμα να παίξει αλλού εκτός από την EuroLeague και σχολεία Αμερικής λόγω ηλικίας. Νομίζω ο Γκόντας βιάστηκε".

Για το θέμα με το καφέ και την επιχειρηματική σχέση με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Προμηθέας Πάτρας, Βαγγέλη Λιόλιο: "Πάμε στην τρίτη ενότητα, αυτό που έθιξε την υπόληψή μου. Από το 2013 είμαι συνταξιούχος, δεν έχω επιχειρηματική μου δραστηριότητα… Τα έχει αναλάβει ο γιος μου, όχι ο διαιτητής, αλλά ο άλλος. Ο γιος μου αυτός άνοιξε ένα μαγαζί με καφέ εδώ και 1,5. Αυτό δεν ήταν κρυφό. Πουθενά… Εγινε ένα μαγαζί με δύο συνεταίρους μαζί. Ο γιος μου μαζί με άλλους δύο. Τον Φλεβάρη με τους δύο συνεταίρους άνοιξε κι άλλο μαγαζί και το συνέταξε στην ανώνυμη εταιρία. Στην ανώνυμη εταιρία είναι και ο άλλος ο γιος μου, ο διαιτητής. Εγώ είμαι τίμιος και το απέδειξα 18 χρόνια. Υπάρχουν μαρτυρίες… Δεν υπάρχει κάτι πεμπτό. Τότε το είπα αυτό για την ανώνυμη εταιρία και στην ΕΟΚ είπαν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Για τον άλλο τον γιο μου τον διαιτητή -να πω ότι με αυτές τις αποδείξεις που βγήκαν στον αέρα, είναι κολάσιμες- εγώ τα είπα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί : "Να παραιτηθώ γιατί; Μόνο αν το ζητήσει η ΕΟΚ. Τώρα είμαι με τον Βασιλακόπουλο και δεν λοξοδρομώ. Εγώ είμαι αμισθί. Δεν πληρώνομαι. Το κάνω γιατί μου αρέσει. Το 2016 κανείς δεν κατέβηκε να διεκδικήσει. Αν το 2020, δεν κατέβει άλλος, πάλι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα είναι".

Για την μήνυση των Σπύρου Γκόντα και Γιάννη Φούφη και για το ποια αφεντικά εννοούσε ότι ήθελαν να διαπομπεύσουν τον Βασιλακόπουλο: "Η EuroLeague. Τα... αφεντικά εννοώ έξω".

Για την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και αν την σέβεται: "Δεν την σεβαστήκαμε; Όλοι έπαιξαν. Το ότι μετά δεν τους βάλαμε σε ματς, είναι δικό μας θέμα. Τον άλλον, τον βάλαμε να παίξει δυο φορές τελικό. Όταν βάλαμε τον Κορομηλά να παίξει, στον άλλον τελικό έπαιζε Προμηθέας Πάτρας - ΠΑΟΚ. Το ΑΣΕΑΔ είναι Ανώτατο Συμβούλιο, αλλά εμείς κρίναμε τι θα κάνουμε. Ξέρετε τι κολλήματα είχαν οι διαιτητές; Βιάστηκαν… Και εμείς είχαμε κάνει άλλη ομάδα διαιτητών. Ο Φούφης είχε πιθανότητες να παίξει. Ο Γκόντας, η πρότασή μου ήταν να μην παίξει, όπως και ο Πηλοΐδης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ