ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαρακάκης: "ΕΟΚ και λογική δεν υπάρχει"

Μαρακάκης: "ΕΟΚ και λογική δεν υπάρχει"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο νομικός εκπρόσωπός του διαιτητή, Ηλία Κορομηλά, Γιάννης Μαρακάκης, μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για τη δικαστική διαμάχη των διαιτητών της EuroLeague με την ΕΟΚ. Όσα είπε για τη διαμάχη των δύο πλευρών.

Στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" με τον Παντελή Βλαχόπουλο και Γιώργο Συρίγο μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (10/11) ο Γιάννης Μαρακάκης με αφορμή τη δικαστική διαμάχη τεσσάρων διαιτητών της EuroLeague με την ΕΟΚ . Ο έμπειρος νομικός σχολίασε, ως νομικρός εκπρόσωπος του Ηλία Κορομηλά, όσα έχουν γίνει στην υπόθεση κι αυτά που ακολουθούν στις δικαστικές αίθουσες.

" ΕΟΚ και λογική δεν υπάρχει. Η κάλυψη και η αφορμή και η πλατφόρμα που προσπαθεί να δικαιολογήσει η ΚΕΔ και η ΕΟΚ αυτή την ιστορία, είναι παντελώς προσχηματική και δεν έχει να κάνει με διατάξεις που αφορούν το μπάσκετ και ο νοών νοείτω. Δεν υπάρχει πιο αστεία αφορμή να πούμε σε κάποιον που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, ότι τέσσερις διαιτητές, επιστήμονες της διαιτησίας να μη σφυρίζουν. Χθες ο Κορομηλάς έπαιξε στο Μακάμπι - Ρεάλ και δεν τον αφήνουν να σφυρίζει στο Κολοπετινίτσα - Ατρόμητος.

Είναι εκτός κάθε λογικής, και μετά παράνομο, αντιαθλητικό αντισυμβατικό και ποινικώς κολάσιμο το γεγονός ότι τέσσερις από τους κορυφαίους στην Ευρώπη Έλληνες διαιτητές, επειδή είχαν την κατάρα να γεννηθούν Έλληνες και είχαν την κατάρα να θητεύσουν κάτω από αυτή τη διοίκηση της ΕΟΚ, δεν μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους στην Ελλάδα και να δώσουν τα φώτα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι και υποβαθμισμένο. Η ΕΟΚ προσπαθεί να καλυφθεί από μια λινάτσα που λέει ότι υπάρχει μια ντερεκτίβα της FIBA, που λέει ότι δεν αποδεχόμαστε την EuroLeague και το EuroCup", σημείωσε αρχικά για να προσθέσει αμέσως μετά:

" Η ίδια η FIBA από τον Ιούνιο του 16 επίσημα λέει ότι αναγνωρίζω ως αξιόλογες τις Ευρωλίγκα και Γιούριοπκαπ και δεν αποδέχομαι παραφωνίες, σε σχέση με αυτά που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν κάποιοι προς όφελος τους και εννοώ τις ομοσπονδίες. Στην Ιταλία επειδή ξέφυγε η υπόθεση και υπάρχει δεδικασμένο στα δικαστήριο έχει προσκομιστεί αυτή η απόφαση και στην εδώ ομοσπονδία και στο εξωτερικό".

Ακολούθως στάθηκε σε όσα έγιναν την Πέμπτη (9/11) με την απόρριψη της αίτησης αναβολής στην εκδίκαση της υπόθεσης από την πλευρά της ΕΟΚ : " Υπήρχε ένα παρασκήνιο χθες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι η ομοσπονδία ήρθε με τρομερή ασφάλεια να ζητήσει την αναβολή της υπόθεσης, με πρόσχημα τη δήθεν πειθαρχική δίωξη των διαιτητών αυτών, οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά επειδή κατέθεσαν προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ.

Επειδή άσκησαν ως τελευταίο όπλο, ως τελευταίο οχυρό το νόμιμο δικαίωμά τους να προσφύγουν σε μια απλή επιτροπή όχι στα δικαστήρια, για να πούνε σας παρακαλούμε κάντε μια παρέμβαση γιατί εμείς παίζουμε το ψωμί μας. Πρέπει να παίζουμε 23 με 30 ματς το χρόνο και οι άνθρωποι αυτοί μας αφήνουν εκτός. Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε στείλει διαβήματα, έχουμε βάλει να παρέμβουν άνθρωποι από τη ΦΙΜΠΑ, έχουμε βάλει να παρέμβει ο πρόεδρος της Ευρωλίγκας, ο γενικός γραμματέας, έχουμε κάνει προσωπικές επαφές με τον πρόεδρο της ΕΟΚ και τους επικεφαλείς είναι σαν να μιλάμε στον βρόντο.

Χρησιμοποιήθηκε ως τελευταίο μέσο η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, για να πάρει θέση ένα όργανο που πρέπει να έχει θέση. Ακριβώς γι' αυτό τους καλούν σε πειθαρχικό. Τα έχετε ξανακούσει αυτά πουθενά; Όχι τα έχετε ξανακούσει στη Βενεζουέλα. Δύο ομοσπονδίες της χώρας που συμπεριφέρονται έτσι. Την πρώτη την ξέρουμε έχουμε ασχοληθεί και η δεύτερη είναι η ΕΟΚ".

Για να ολοκληρώσει τα λεγόμενά του, επισημαίνοντας πως " πρέπει να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι είτε ότι πρέπει να πάνε σπίτι τους, είτε ότι πρέπει να φερθούν… Αν έχεις συνηθίσει να διοικείς το μαγαζί σου διαφορετικά αν αλλάξει αυτό, δεν σου φαίνεται καλά και δεν μπορείς να αφομοιώσεις καινούργια μοντέλα. Δεν τους αδικώ αυτούς, όμως εδώ Βενεζουέλα δεν θα γίνει. Θεωρούσαν δεδομένα ότι θα πάρουν αναβολή. Εγώ που είμαι έτοιμος να κάνω μήνυση σε όλα τα μέλη της ΚΕΔ, για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων, τι θα πω; Ότι θα αναβληθεί η υπόθεση μέχρι να αποφασίσει ο Εισαγγελέας αν θα τιμωρήσει με ποινή δίωξη ή φυλάκιση αυτούς; Δεν με νοιάζει… Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΑΣΕΑΔ και προσωπικά έχω μεγάλο σεβασμό προς τους Έλληνες δικαστές γενικότερα.

Η FIBA παρά τις διαφορές που μπορεί να υπήρχαν πριν από 15 χρόνια με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τους εκπροσώπους της αντίστοιχης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, γιατί πάντα ξέρουμε ότι υπάρχει εκεί ένα πολιτικό παιχνίδι, αλλά ακόμα και αν το δεχτούμε αυτό ντεφάκτο, τι θα πάρω ότι παίζεται πολιτικό παιχνίδι εις βάρος των διαιτητών και δεν πειράζει; Καμία ντιρεκτίβα δεν υπήρχε από τη ΦΙΜΠΑ. Αντιθέτως αναγνωρίζουν αυτές τις ομοσπονδίες και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και παράλληλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είπαν μην πυροδοτείται τέτοιες καταστάσεις οι εγχώριες ομοσπονδίες. Αυτό το έγγραφο δεν δόθηκε ποτέ στους Έλληνες διαιτητές. Το έγγραφο που ήρθε από τη FIBA εμείς το προσκομίσαμε στο ΑΣΕΑΔ.

Δεν αμφισβητεί κανένας την αξία και τη διαδρομή του Βασιλακόπουλου. Είναι δεδομένο, όμως όταν κάποιος κάνει φάουλ δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ