ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ώρα της ΕΟΚ να ανακοινώσει τη θέση της

Η ώρα της ΕΟΚ να ανακοινώσει τη θέση της
Βασιλακόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΕΟΚ έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου όσον αφορά τη θέση της για την απόφαση της ΑΕΚ να επιλέξει τη συμμετοχή της στο Eurocup και όχι στο νεοσύστατο Champions League της FIBA. Ανήμερα δηλαδή του τελεσίγραφου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο χρόνος για να εκπνεύσει το τελεσίγραφο της FIBA προς τις ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες των οποίων ομάδα ή ομάδες τους έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στο Eurocup και όχι στο Champions League πλησιάζει με φόντο το μέλλον των Εθνικών τους ομάδων. Μία μέρα μένει μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου και η ΕΟΚ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Κάτι που πρόκειται να το κάνει ανήμερα του τελεσίγραφου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες έχουν τοποθετηθεί. Η ΕΟΚ μπορεί να μην το έχει κάνει πράξη δείχνοντας να θέλει να περιμένει και τη τελευταία αντίδραση μέχρι να κάνει γνωστή τη δική της θέση. Έχει φροντίσει ωστόσο να δώσει την ασίστ στον Σταύρο Κοντονή μέσω επιστολής που του απέστειλε όπως ανέφερε στη σχετική της ανακοίνωση. Τα δεδομένα που αναφέρονται σε αυτήν, όπως φυσικά και οι πιθανές επιπτώσεις, μεταβιβάστηκαν στον Υφυπουργό Αθλητισμού ο οποίος βάσει του αρ. 26 παρ. 6 του ν. 2725/1999 έχει την αρμοδιότητα μέσω των θεσμοθετημένων υπηρεσιών και κατόπιν των εισηγήσεων των αρμόδιων για το άθλημα Εθνικών ομοσπονδιών, να χορηγεί άδειες συμμετοχής ελληνικών συλλόγων σε διεθνείς διοργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό η πλευρά της ΕΟΚ θέλησε να μεταφέρει τη σοβαρότητα του θέματος και δη για το μέλλον των Εθνικών μας ομάδων.

Σήμερα Τρίτη ωστόσο ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχός της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Σε αυτήν επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο της ΕΟΚ και δήλωσε αναρμόδιος για να πάρει θέση στην ενδεχόμενη τιμωρία της ΑΕΚ. Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΟΚ θα είναι αυτή που θα πάρει τελικά την απόφαση για τον αποκλεισμό ή όχι της ΑΕΚ από τις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο Σταύρος Κοντονήςυποστηρίζει πως ο νόμος που επικαλείται η ΕΟΚ αφορά μόνο στις Εθνικές ομάδες κι όχι σε επαγγελματικά σωματεία, συμπληρώνοντας δε πως ουδέποτε μέχρι σήμερα η ΕΟΚ είχε ζητήσει κάτι παρόμοιο για θέμα που αφορούσε την οποιαδήποτε εθνική ομάδα. Με το τρόπο αυτό η ΕΟΚ θα είναι αυτή που καλείται να πάρει την απόφαση και πρέπει να το κάνει μέχρι αύριο Τετάρτη για να μην γίνουν πράξη οι απειλές της FIBA περί αποκλεισμού των Εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις της.

Στην ΕΟΚ από την πρώτη στιγμή που είχε αρχίσει να διαφαίνεται αυτό το νέο επεισόδιο της κόντρα μεταξύ της FIBA με την Euroleague επέμεναν στην εξής αρχή. "Είμαστε με τους θεσμούς". Στις τάξεις της ελληνικής Ομοσπονδίας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση της ρωσική Ομοσπονδίας και δη του προέδρου της Αντρέι Κιριλένκο που με τη σειρά του δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Συγκεκριμένα για ανήμερα του deadline της FIBA εκτός της ανακοίνωσης - θέσης της ΕΟΚ ακόμη και μέσω δήλωσης του προέδρου της Γιώργου Βασιλακόπουλουπου θα υπάρξει και η τοποθέτηση της ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνάντησης στη Μόσχα μεταξύ στελεχών της με στελέχη της VTB λίγκας, του υπουργείου Αθλητισμού της Ρωσίας και της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Εν συνεχεία αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση του Αντρέι Κιριλένκο αφού σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιγκόρ Ιβανόφ για τη στάση του να είναι υπέρ της Euroleague.

Εκτός από το σύνολο των Ομοσπονδιών που δείχνουν να στηρίζουν τους θεσμικούς φορείς στην ΕΟΚ αντιμετωπίζουν θετικά τη στάση της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Ο πρόεδρός τους Πάτρικ Χίκεϊ σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως στηρίζει πλήρως τις ενέργειες του γενικού γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν. Και πρόσθεσε πως η FIBA είναι απολύτως σωστή με τις ενέργειες της. Δηλώσεις που όπως είναι επόμενο προκαλούν ενδιαφέρον σχετικά με τη συμμετοχή των Εθνικών ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τα προολυμπιακά τουρνουά στον δρόμο της εξασφάλισης της πρόκρισης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα η διεξαγωγή των δύο εκ των τριών προολυμπιακών τουρνουά. Αυτού στο Βελιγράδι της Σερβίας και αυτού στο Τορίνο της Ιταλίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Μιγκέλ Καρντενάλ, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της FIBA στη διαμάχη με τη Euroleague. Κάτι που φανερώνει ότι με τη στάση του θα προσπαθήσει να κατευθύνει προς τα εκεί το ισπανικό μπάσκετ και στο μοντέλο που έχει προτείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία η συμμετοχή να μην έχει να κάνει με κλειστά συμβόλαια όπως ισχύει στην περίπτωση της Euroleague. Και ειδικότερα με τις 11 από τις 16 ομάδες της κλειστής λίγκας της επόμενης δεκαετίας με τις δύο εξ αυτών να είναι οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Σήμερα εξάλλου με επίσημη επιστολή της, η ομοσπονδία της Βοσνίας κάλεσε την Ιγκοκέα να αποσύρει την συμμετοχή της από το Eurocup και να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIBA. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα της χώρας με την απάντησή της να πρέπει να γίνει γνωστή μέχρι αύριο Τετάρτη (20/4).

Κι όσο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΟΚ και έλαβε με τη σειρά της τη σχετική επιστολή της FIBA το απόγευμα της Παρασκευής με το deadline της Τετάρτης 20 Απριλίου έχει να κάνει με την απόφαση της διοίκησης της ΚΑΕ ΑΕΚ. Αυτή να επιλέξει τη συμμετοχή της στο Eurocup της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και όχι στο Champions League της FIBA. Μάλιστα η τελευταία επικοινωνία του προέδρου και μεγαλομετόχου της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλου, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα η ΚΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό: "Η ΑΕΚ B.C. ανακοινώνει, ότι αντιπροσωπεία της θα δώσει το «παρών» στο «ECA Shareholders Meeting», το οποίο θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Παρασκευή (29/04) στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι ομάδες της Euroleague και του Eurocup της περιόδου 2016-2017".

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί και μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια στην όλη αυτή διαμάχη μεταξύ της FIBA και της Euroleague. Πως η FIBA σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσβάλει τη συμφωνία μεταξύ της Euroleague και της εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο της ECA στα αρμόδια δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ