ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προκήρυξη της ΕΟΚ "άναψε φωτιές" στις εθνικές κατηγορίες

ΤΡΙΚΑΛΑ BC ARIES - ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η HOTELS (BASKET LEAGUE, 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)
(EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
ΤΡΙΚΑΛΑ BC ARIES - ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η HOTELS (BASKET LEAGUE, 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ) (EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Η ΕΟΚ ενημέρωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως τα σωματεία θα πληρώνουν τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, υποχρεώνοντάς τα να αναπροσαρμόσουν το οικονομικό τους πλάνο. Ποια η επιβάρυνση και ποια τα προβλήματα.

Η δημοσίευση των προκηρύξεων των πρωταθλημάτων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο σε όλες τις εθνικές κατηγορίες έφερε ένα (αλλά σημαντικό) δυσάρεστο νέο για τα σωματεία: την υποχρέωση να πληρώνουν τα ίδια τα οδοιπορικά έξοδα των διαιτητών. Όπως ενημέρωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο η ΕΟΚ, τα σωματεία καλούνται από εδώ και στο εξής να επωμίζονται το (οικονομικό) βάρος για τις μετακινήσεις των διαιτητών στα γήπεδα, εφόσον βέβαια πρόκειται για διαιτητές ενώσεων διαφορετικών από αυτή της γηπεδούχου ομάδας.

Όπως ήταν αναμενόμενο μάλιστα, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες (ανεπίσημες) αντιδράσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Η ενόχληση, κυρίως σε σωματεία της επαρχίας -και δη νησιωτικά- είναι μεγάλη κι αυτό θα εκφραστεί το προσεχές διάστημα. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, κι έχει να κάνει με το γεγονός πως τα σωματεία θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο.

Πριν σταθούμε στα επιμέρους έξοδα ανά κατηγορία που προκύπτουν για κάθε ομάδα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί τι σημαίνει το "οδοιπορικά έξοδα" για τους διαιτητές. Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ενημέρωση της ομοσπονδίας " η αμοιβή και η μετακίνηση των διαιτητών βαρύνουν τα γηπεδούχα σωματεία, η οποία θα καταβάλλεται πριν την έναρξη του αγώνα. Η αεροπορική ή ακτοπλοϊκή μετακίνηση θα καλύπτεται από την ΕΟΚ".

Έτσι, τα επιμέρους έξοδα για κάθε σωματείο προκύπτουν ως εξής:

  1. οδική μετακίνηση, 0.15€ ανά χιλιόμετρο ανά διαιτητή, ελάχιστη αποζημίωση ορίζεται στα 20€ ενώ η μέγιστη στα 70€, στην αποζημίωση αυτή περιλαμβάνονται τα έξοδα των διοδίων.
  2. μετακινήσεις, χρήση αεροδρομίου, 25€
  3. σε περίπτωση μετακίνησης σε έδρα εκτός πόλης αεροδρομίου θα λαμβάνουν 0.15€ ανά χιλιόμετρο ανά διαιτητή
  4. σε περίπτωση διανυκτέρευσης λόγω αδυναμίας επιστροφής αυθημερόν, 50€.

Κάπως έτσι, τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν άρδην για τις ομάδες των εθνικών κατηγοριών με την εικόνα της επιπλέον επιβάρυνσης να είναι ως εξής (κατά μέσο όρο):

Κατηγορία Μίνιμουμ Ποσό Μάξιμουμ Ποσό
Α2 900€ 3.150€
Β' Εθνική 600€ 2.100€
Γ' Εθνική 520€ 1.820€
Α1 Γυναικών 360€ 1.260€
Α2 Γυναικών 440€ 1.540€

Είναι σαφές πως τα ποσά είναι σημαντικά για τα σωματεία, ειδικά από την στιγμή που γίνεται -από παντού- προσπάθεια για περιορισμό/εξορθολογισμό των εξόδων. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα εκφράσουν οι ομάδες έντονα το επόμενο διάστημα, με την ΕΟΚ να καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα που θα της τεθούν. Αν θα αλλάξει στάση; Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, από την στιγμή που πρόκειται για απόφαση που έχει εκδοθεί μάλιστα σε προκήρυξη, κι όχι για μία σκέψη ή τάση.

Κι αν τα επαρχιακά/νησιωτικά σωματεία είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο, υπάρχουν κι αυτά που βλέπουν τα προαναφερθέντα ποσά να αυξάνονται από την στιγμή που τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία τους ομάδα βρίσκεται σε εθνικές κατηγορίες. Πρόκειται για εξής οκτώ (8) σωματεία: Κρόνος Αγ. Δημητρίου, Ηρακλής, Πιερικός Αρχέλαος, Απόλλων Καλαμαριάς, Μελίσσια, Άρης Πετρούπολης, Ασπίδα Ξάνθης και Πρωτέας Βούλας.

Αυτό βέβαια αφορά στην κορυφή του παγόβουνου, αφού πίσω βρίσκονται 100+ σωματεία που θα υποχρεωθούν να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά τους δεδομένα εν όψει της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Εκτός αυτών, μένει να φανεί πως θα κινηθεί κι η ΚΕΔ/ΕΟΚ στο κομμάτι του ορισμού των διαιτητών. Αν δηλαδή θα διευκολύνει την κατάσταση, ορίζοντας διαιτητές από ενώσεις που είναι πιο κοντά (χιλιομετρικά) στην γηπεδούχο ομάδα, με σκοπό να περιοριστεί το ποσό που θα δίνεται για την απόσταση που θα διανύουν οι "γκρίζοι". Κάτι το οποίο βέβαια δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αυτή την στιγμή, παρά να αποτελέσει (ενδεχομένως) ένα από τα επιχειρήματα της ΕΟΚ προς τα σωματεία, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το γεγονός πως θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ