ΜΠΑΣΚΕΤ

Γίνονται Έλληνες οι Αντετοκούμπο

Γίνονται Έλληνες οι Αντετοκούμπο

Λίγο πριν από το αδιέξοδο με τους αδερφούς Αντετοκούμπο, η ελληνική Πολιτεία βρίσκει τη λύση και τα δυο αδέρφια θα αποκτήσουν διαβατήριο και θα αγωνιστούν στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας

Έστω και την τελευταία στιιγμή, φαίνεται ότι η ελληνική Πολιτεία αποφεύγει την γκάφα και με ένα παράθυρο στο νόμο περί ιθαγένειας, οι αδερφοί Αντετοκούμπο φαίνεται ότι θα αποκτήσουν και άδεια μόνιμης παραμονής και ελληνικό διαβατήριο, ώστε να αποτελέσουν και πραγματικό κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ. Η συνάντηση του Γ.Βασιλακόπουλου με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη άναψαν το "πράσινο" φως και σύντομα τόσο ο Γιάννης όσο και ο Θανάσης Αντετοκούμπο θα είναι σύντομα κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου.

Είναι γνωστό το θέμα. Αμφότεροι οι δυο αδερφοί, αν και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα, δεν μπορούν να έχουν την ιθαγένεια.

Στις αρχές του Φλεβάρη το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που παρείχαν σε αλλοδαπούς δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όπως και αντισυνταγματική θεωρήθηκε η ρύθμιση για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας σε όσους έχουν γεννηθεί εν Ελλάδι, άσχετα αν πήγαν σχολείο, αν μιλούν ελληνικά και όλα τα σχετικά.

Αυτό σήμαινε ότι περίπου 200.000 αλλοδαποί έχασαν το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας (οι πράξεις απονομής της κρίθηκαν άκυρες) και η ... μπάλα πήρε τους Αντετοκούμπο, που σε αυτή τη χώρα γεννήθηκαν, εδώ πήγαν σχολείο, εδώ έμαθαν να παίζουν και μπάσκετ.

Καθώς το θέμα δυο αθλητών, ο ένας εκ των οποίων έχει και προδιαγραφές να παίξει στο ΝΒΑ (γι αυτό και πηγαινοέρχονται οι σκάουτερ, ο ένας πιο γνωστός από τον άλλον) πήρε άλλες διαστάσεις με τη νιγηριανή πρεσβεία να προτείνει έκδοση νιγηριανού διαβατηρίου, υπήρξε κινητοποίηση.

Σε κάθε νόμο υπάρχουν παράθυρα κι όπως έγινε γνωστό, η ελληνική ιθαγένεια μπορεί να απονεμηθεί "σε άτομα που προσφέρουν εξυπηρετικές υπηρεσίες στη χώρα". Ο Γ.Βασιλακόπουλος που θεωρεί, όχι άδικα, ότι τα δυο αδέρφια μπορούν να αποτελέσουν βασικά στελέχη πρώτα των μικρών και εν συνεχεία της μεγάλης εθνικής ομάδας, μίλησε με τον υπουργό εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη την περασμένη εβδομάδα.

Λέγεται ότι από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση άδειας παραμονής που οδηγεί και μαθηματικά στην έκδοση διαβατηρίου. Θα περάσουν επίσης από συνέντευξη σε σχετική επιτροπή, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την Ελλάδα ώστε να αποδειχθεί και η ενσωμάτωσή τους στην χώρα μας. Όλα αυτά ως το τέλος Απριλίου...

Διαβάστε την ιστορία των αδερφών Αντετοκούμπο, όπως την παρουσίασε ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ