ΕΟΚ

Βασιλακόπουλος: "Είναι ώρα ευθύνης, ας την αναλάβουμε όλοι"

Βασιλακόπουλος: "Είναι ώρα ευθύνης, ας την αναλάβουμε όλοι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για τη συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Κοντονή και το θέμα της αποβολής (ή μη) της ΑΕΚ από το πρωτάθλημα, λόγω της συμμετοχής της στο Eurocup.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό της μέλλον, μετά την απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου να ταχθεί στο πλευρό της Euroleague. Η "Ένωση" επέλεξε να συμμετάσχει στο Eurocup της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, κάτι που αποτέλεσε το σημείο τριβής με τη FIBA και κατ' επέκταση την ΕΟΚ. Η παγκόσμια ομοσπονδία κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή πως σε περίπτωση που η ΕΟΚ δεν αποβάλλει την ομάδα από το πρωτάθλημα, τότε θα αποβάλλει όλες τις εθνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις. Εξέλιξη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής ομοσπονδίας, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης (20/4) με τον Σταύρο Κοντονή.

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση από την ΕΟΚ: "Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, κατόπιν πρόσκλησής του, για να συζητήσουν τις σοβαρές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό μπάσκετ. Κατόπιν ανάλυσης όλων των δεδομένων που υπάρχουν και της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν χωρίς περιστροφές ότι είναι υποχρεωτικός ο σεβασμός στα καταστατικά και τις αποφάσεις των θεσμικών φορέων του διεθνούς αθλητικού κινήματος, της ΔΟΕ και των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και συμφωνία αποδοχής των θέσεων και των επιταγών της FIBA".

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού των δύο ανδρών, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε στον Γιώργο Συρίγο και τον Sport24 Radio 103.3 για το αποτέλεσμα της συνάντησης και της μελλοντικές κινήσεις της ομοσπονδίας για το θέμα.

" Το σύνολο των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, με τελευταίες τη Ρωσία και τη Λιθουανία επικρότησαν και αποδέχθηκαν τις θέσεις και τις απόψεις της FIBA και ενημέρωσαν πως θα εφαρμόσουν τις θέσεις της, αποβάλλοντας από τα εγχώρια πρωταθλήματα τις ομάδες. Αυτά συζητήσαμε με τον κ. Κοντονή στη σύσκεψη που είχαμε. Υπήρξε ταύτιση απόψεων για την τήρηση των διεθνών διαδικασιών και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περιπέτεια, που θα προκαλούνταν αν δεν υπήρχε το αίσθημα ευθύνης. Κάτι που μερικοί εύχονται και επιχειρούν", ήταν η αρχική τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ΑΕΚ:

" Νομίζω ότι είμαι πιο αισιόδοξος μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό, ότι θα υπάρξουν πιο ώριμες σκέψεις των διοικούντων την ΑΕΚ. Ευελπιστώ πως δεν θα το οδηγήσουν σε περιπέτεια και θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς του συλλόγου στο ελληνικό μπάσκετ. Το σύνολο του οργανωμένου ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει ταχθεί με την πλευρά της FIBA, όπως επίσης κι η ΔΟΕ. Το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα είναι κι αυτό μια κοινωνία που έχει κοινές παραμέτρους και κανόνες, μες στα οποία είναι όλοι υποχρεωμένοι να λειτουργούν. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν είναι έτσι η Euroleague. Σας λέω ότι ήδη η σύμβαση με την Euroleague έχει καταγγελθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια".

Σε ερώτηση για το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στη FIBA και την Euroleague, σχολίασε πως " η παγκόσμια ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει πλέον το δικαίωμα της οποιαδήποτε Euroleague. Γι αυτό έχει άρει την αναγνώριση, να οργανώνει τέτοιου επιπέδου αθλητικές συναντήσεις. Θα υπάρξουν ώριμες σκέψεις. Μην ξεχνάτε πως επί μια δεκαετία ήμουν πρόεδρος της FIBA Europe, δίχως αποτέλεσμα. Υπάρχουν συμφέροντα των ανθρώπων της Euroleague, που δεν πάνε πίσω. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και να προκύψει ένα νέο επίπεδο συνεργασίας", ενώ πρόσθεσε:

" Δυστυχώς μέχρι και λιβελογραφήματα γράφτηκαν εναντίον μου, όταν ήταν ευρέως γνωστό πως η ΔΟΕ και η FIBA έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουμε. Αν η ΕΟΚ δεν κρατούσαν αυτή την στάση, ποιος θα είχε την ευθύνη της συνολικής αποβολής από το διεθνές αθλητικό κίνημα; Κι από το Προολυμπιακό και το Πανευρωπαϊκό; Ας αναλογιστούν κάποιοι που λειτουργούν μεμονομένα και παριστάνουν τους Ηρακλείς, ας σκέφτονται τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο αθλητικό κίνημα".

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι " η FIBA δεν ήταν έτοιμη στο παρελθόν να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τότε υπήρχαν κάποιες άλλες σκέψεις. Προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να βρει μια συνισταμένη για να μην διαλύσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά δεν υπήρχε κατανόηση. Κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για όλα τα θέματα", για να καταλήξει τονίζοντας πως "είναι ώρα ευθύνης, ας την αναλάβουμε όλοι"!

TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ