ΕΟΚ

"Ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή"

"Ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή"

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (U18) θα φιλοξενηθεί στο Βόλο και στην Πορταριά από τις 23/6 έως και τις 2/8 και σήμερα (16/1) πραγματοποιήθηκε στο Βόλο συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/1) στο Βόλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (U18) έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας και Μιχάλης Καπουρνιώτης.

Ενώ παρευρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου Νατάσα Μορφογιάννη και ο αντιπρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑΘ Νίκος Φαρμάκης και Ευγενία Φραγκούλη.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, τόνισε:

"Εδώ και κάμποσους μήνες, μετά τις δημοτικές εκλογές του καλοκαιριού, ο Δήμαρχος της πόλης με επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία, γεγονός που με αιφνιδίασε ευχάριστα, στο γραφείο μου στην Αθήνα και μου ζήτησε να δώσουμε στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μια μεγάλη διοργάνωση. Πράγματι μου ζήτησε -αν είναι εφικτό- να φέρουμε την Εθνική ομάδα με τις προϋποθέσεις που ζητήσαμε, προκειμένου να κάνει την προετοιμασία της στην Πορταριά.

Επειδή έχω καλή σχέση, καλούς φίλους και ευαισθησία σ’ αυτή την περιοχή, που έχει δώσει πάρα πολλά στο αθλητικό κίνημα του τόπου σε όλα τα αθλήματα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί. Είναι υποχρέωση όλων μας, κ. Δήμαρχε, να βοηθήσουμε αυτή την αναγεννητική προσπάθεια, να ξαναγίνει ο Βόλος και η Μαγνησία γενικότερα πρωτοπόρος περιοχή στην αναγέννηση του ελληνικού αθλητισμού.

Ενός κινήματος που αδικείται σήμερα, διότι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας στο χώρο του αθλητισμού, αντί να ασχολούνται με τα προβλήματά του, ασχολούνται με το πώς θα δέσουν το κίνημα με διάφορες κομπλεξικές νομοθετικές παρεμβάσεις, λες και το πρόβλημα του αθλητισμού είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου. Η ελληνική νομοθεσία είναι τόμος 650 σελίδων και θέλουμε εκεί να προσθέσουμε άλλες 200. Φαίνεται πως θέλουν να φτάσει στις 1000 για να συμπληρώσουν και να βάλουν τα ονόματά τους.

Ζούμε μια δύσκολη περίοδο. Πολλοί φωνάζουν για κρίση, μνημόνια κλπ. Αν η κρίση είναι μόνο οικονομική, γιατί πάντα υπάρχουν καμπύλες στην οικονομική ζωή των χωρών σε επίπεδο κόσμου, θα ξεπεραστεί. Τα μνημόνια είτε θα σκιστούν, είτε θα τελειώσουν, αυτά έρχονται και παρέρχονται. Εκείνο που είναι πιο επικίνδυνο απ’ όλα και ο αθλητισμός έχει μπει μπροστά για να το αντιμετωπίσει, είναι το ότι επικρατεί πολυεπίπεδη κρίση. Κρίση αρχών, αξιών, ιδεών, η κοινωνία όλη διαπερνάται απ’ αυτή την κρίση και θα πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι. Ο αθλητισμός είναι πρωτοπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια να ξαναφτιάξουμε την κοινωνία μας, η οποία πράγματι έχει χαλάσει.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ξεπεράσουμε αυτή την πολυεπίπεδη κρίση και σ’ αυτό συμβάλλει και η συγκεκριμένη διοργάνωση με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει συμβάλει πάρα πολύ στην υλοποίηση κάποιων αθλητικών προγραμμάτων -ειδικά του μπάσκετ- αλλά και μεγάλων διοργανώσεων στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία γενικότερα.

Είμαι βέβαιος πως ο Βόλος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τέτοιων αγώνων. Μην ξεχνάτε πως σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από πραγματικό αθλητισμό και πραγματικά αθλητικά γεγονότα, αυτή η διοργάνωση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης προσοχής της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Δηλαδή εκείνη την περίοδο ο Βόλος θα είναι στο κέντρο της αθλητικής οικογένειας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο, με τον οποίο θα παρουσιάσουμε αυτό το γεγονός

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε επίπεδο ανδρών έχει αρχίσει να εκφυλίζεται. Πλέον το διοργανώνουν σε τέσσερις χώρες, λες και είναι τέσσερις όμιλοι, στην προκριματική φάση. Κι όλα αυτά γιατί κάποιοι προέταξαν το οικονομικό αποτέλεσμα έναντι του αθλητικού. Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το αθλητικό αποτέλεσμα και όχι το οικονομικό. Δυστυχώς προέταξαν το οικονομικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό υποβάθμισαν τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε επίπεδο ανδρών. Είναι πολύ σημαντικό πως έρχεται να το αντικαταστήσει τώρα η διοργάνωση του Βόλου. Έτσι συζητείται σε όλη την Ευρώπη, γιατί θα παρουσιάσουμε τη νέα γενιά, τη νέα φουρνιά, τη νέα σοδιά κι αυτό θα γίνει στο Βόλο, με τη βοήθεια του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Τηρώ λοιπόν το λόγο που είχα δώσει, όπως και ο Δήμαρχος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, γιατί πρέπει να βγάλουμε ασπροπρόσωπη την Ελλάδα και την πόλη. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, γιατί όσες φορές έχουμε συνεργαστεί με ανθρώπους του Βόλου το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Θα πρέπει και τα ΜΜΕ της περιοχής να συμβάλλουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα απ’ αυτή τη μιζέρια. Η Ελλάδα κατοικείται από Έλληνες και είναι γνωστή η θέση και η προσφορά των Ελλήνων στο παγκόσμιο στερέωμα".

"Να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε"

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος μετά τις ευχές και το γενικό καλωσόρισμα, τόνισε: "Καλωσορίζω τον κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεται στην πόλη του Βόλου. Το γεγονός αυτό ευτύχησε να γίνει πραγματικότητα, όταν σε μια συνάντηση που έγινε το καλοκαίρι, μου υποσχέθηκε ότι θα δώσει στο Βόλο μια μεγάλη διοργάνωση και ότι θα έρθει και η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ να έρθει το καλοκαίρι στην Πορταριά για προετοιμασία.

Επειδή είναι ένας άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του, έκανε πράξη τη δέσμευσή του και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τον έχουμε τώρα κοντά μας μαζί με τον κ. Περιφερειάρχη, για να σας ενημερώσουμε πως από τις 23 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο γεγονός στην πόλη μας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, συγχρόνως 16 χώρες της Ευρώπης θα φιλοξενηθούν και θα δώσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο Βόλο, ενώ θα υπάρξει ανταποδοτικότητα σε πολλά σημεία σε όλους τους τομείς. Εμείς έχουμε άψογη συνεργασία τόσο με την ΕΟΚ, τον κ. Βασιλακόπουλο και τους συνεργάτες του, όσο και με την Περιφέρεια. Στοίχημα για εμάς είναι να ανταπεξέλθουμε στις δεσμεύσεις, στις υποχρεώσεις, στις απαιτήσεις αυτής διοργάνωσης, προκειμένου να βγάλουμε ασπροπρόσωπους τον Βόλο, την ΕΟΚ και την Ελλάδα γενικότερα. Να κάνουμε πράξη αυτά που δεσμευτήκαμε. Γι’ αυτό βρίσκεται εδώ και ο κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος θα συμβάλλει κι αυτός από την πλευρά του, ώστε ο Βόλος να πάρει -με άριστα το δέκα- έντεκα το καλοκαίρι του 2015 και στο μέλλον να φιλοξενήσει ανάλογες διοργανώσεις. Να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη της FIBAEurope και της ΕΟΚ, για να μας δώσουν κι άλλη διοργάνωση".

Ερωτηθείς για το αν η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Εφήβων θα σημάνει και την ανακαίνιση των κλειστών γυμναστηρίων της περιοχής λόγω των υψηλών προδιαγραφών που θέτει η FIBAEurope, ο κ. Μπέος απάντησε: "Πριν αποφασίσουμε να αναλάβουμε τη διοργάνωση, που είναι σημαντική από πολλές παραμέτρους, είδαμε τα εχέγγυα που πρέπει να έχει μια πόλη για να αναλάβει τέτοιου είδους αγώνες. Έγινε έλεγχος από τους ανθρώπους της ΕΟΚ, μας επισήμαναν τις ατέλειες, τις ελλείψεις και το τι πρέπει να κάνουμε και από τα δέκα πράγματα που μας ζήτησαν εμείς θα κάνουμε έντεκα, γιατί αγαπάμε αυτή την πόλη. Ο Βόλος μας ενώνει και μέσω αυτής της προσπάθειας θέλουμε να αποδείξουμε πολλά πράγματα και κυρίως το ότι ο Βόλος δεν είναι αυτός που νόμιζαν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αλλάξει και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε περισσότερα απ’ όσα μας ζητήθηκαν. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός και ο κ. Βασιλακόπουλος και θα το ξαναπώ, είναι μια υπόθεση όλων μας. Είναι πολύ σημαντικό πλέον στο Βόλο ο κόσμος να "ξυπνήσει" και να καταλάβει ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Βόλο θα είναι η αρχή και μια μεγάλη διαφήμιση σε όλη την Ευρώπη. Ήδη ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ.κ. Βλιώρας και Καπουρνιώτης με τους συνεργάτες του επίσπευσαν τις διαδικασίες και τα πρωταθλήματα μπάσκετ θα τελειώσουν πιο γρήγορα, ώστε να μπουν τα συνεργεία. Οι ομάδες θα βρίσκονται πιο νωρίς εδώ για προετοιμασία, αλλά εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Όπως ξέρετε τα γήπεδα ήταν παρατημένα. Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί και θα ελέγχονται διαρκώς για την πρόοδο και την αποτελεσματικότητά τους. Η διοργάνωση δεν είναι υπόθεση προσωπική, αλλά υπόθεση όλων".

Επίσης ο Δήμαρχος Βόλου διευκρίνισε πως τα κλειστά Ν. Ιωνίας και Πορταριάς-Μακρινίτσας θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια του τουρνουά, ενώ το ΕΑΚ Βόλου θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο.

"Το μέλλον περνά από τον αθλητισμό"

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε: "Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η περιφέρεια με τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες διοργανώσεις. Μάλιστα με τη βοήθεια των εκπροσώπων του μπάσκετ στη Θεσσαλία και στο Βόλο, έχουμε κάνει μεγάλες και επιτυχημένες διοργανώσεις. Αυτό είναι εφόδιο και ασφαλιστική δικλείδα της εμπιστοσύνης που μας δείχνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης -και ευχαριστώ τον κ. Βασιλακόπουλο γι’ αυτό- αλλά και οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτές τις διοργανώσεις.

Πιστεύω μας είναι ότι ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Επίσης, δημιουργεί ισχυρές προσωπικότητες και στην Ελλάδα του αύριο εμείς θέλουμε ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίες δημιουργούνται από τη μικρή ηλικία. Από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, ο Βόλος και η Θεσσαλία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Είναι στο χέρι όλων μας να μην μεμψιμοιρούμε και να αναδείξουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε την προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία είναι το άθλημα, γιατί δημιουργούμε πρότυπα. Μεγάλοι παίκτες θα βρίσκονται εδώ, παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν στα παγκόσμια παρκέ και γι’ αυτό πρέπει να προβάλλουμε την περιοχή μας με τον καλύτερο τρόπο. Να δείξουμε ότι είμαστε φιλόξενοι και ξέρουμε σε μια δύσκολη περίοδο -τη χειρότερη που περνά ο καθένας μας- να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίζουμε το μέλλον μας. Και το μέλλον περνά μέσα από τον αθλητισμό.

Μαζί με τον Δήμαρχο διοργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση, που είναι η ίσως η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το μπάσκετ, κι αυτό πρέπει να το σεβαστούν και να το υποστηρίξουν όλοι. Να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά σ’ αυτή τη διοργάνωση, γιατί ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Θα έρθουν εδώ αποστολές, θα πρέπει να βρουν μια άριστη φιλοξενία, μια αλληλεγγύη, μια αγάπη, αλλά ταυτόχρονα και μια βοήθεια, γιατί αυτές οι διοργανώσεις είναι δύσκολες, έχουν απαιτήσεις και γι’ αυτό χρειαζόμαστε συνεργασία και συνέργια. Ξεκινάμε,λοιπόν, από σήμερα τη μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστούμε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΚ και τον κ. Βασιλακόπουλο και οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί για να πετύχει αυτή η προσπάθεια".

TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ