ΕΟΚ

Η εισήγηση του Βασιλακόπουλου στη FIBA

Η εισήγηση του Βασιλακόπουλου στη FIBA

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, στην συνεδρίαση της επιτροπής διακυβέρνησης της FIBA στην οποία ήταν ο κεντρικός εισηγητής κατέθεσε και την πρότασή του του για την στάση που πρέπει να ακολουθήσει η FIBA απέναντι στην ECA.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, στην συνεδρίαση της επιτροπής διακυβέρνησης της FIBA (Ελβετία, 1-2/10/16) στην οποία ήταν ο κεντρικός εισηγητής κατέθεσε και την πρότασή του του για την στάση που πρέπει να ακολουθήσει η FIBA απέναντι στην ECA και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει στην συνεχιζόμενη διαμάχη.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης ανέφεραν τα εξής:

"Η FIBA δεν έχει επικοινωνήσει ευρέως και σαφώς τις θέσεις της, αντίθετα με την ECA που έχει επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ, στηριζόμενο όμως σε ψέματα που δεν αντικρούονται. Μιλάνε για «ελευθερία», μια έννοια που είναι ευρέως αποδεκτή και δημιουργεί υποστηρικτές, ενώ όμως στην ουσία η πρότασή τους είναι η αναρχία. Παρουσιάζουν ως πρόθεση ελευθερίας το να δοθεί το δικαίωμα σε ομάδες – εταιρίες να αποφασίζουν και να πράττουν εκτός της διεθνώς αναγνωρισμένης αθλητικής ιεραρχίας και παρακάμπτοντας όλους τους φορείς, όπως τις ομοσπονδίες αλλά ακόμα και την ΔΟΕ.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι προπαγανδίζουν την συνδρομή τους στην ανάπτυξη του μπάσκετ, όταν το 80% του αγωνιστικού χρόνου δίνεται σε χαμηλής ποιότητας Αμερικανούς και όλοι οι υψηλής κλάσης Ευρωπαίοι παίκτες φεύγουν για το ΝΒΑ. Η επιλογή τους για δεκαετή συμβόλαια με συγκεκριμένες ομάδες – εταιρίες, είναι ξεκάθαρη επιλογή υποβάθμισης και υπονόμευσης των Εθνικών πρωταθλημάτων, αφαιρεί κίνητρα από αθλητές και δημιουργεί ένα «κλειστό κλαμπ» μονοπωλιακού τύπου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της ανάπτυξης του αθλήματος.

Γι’ αυτούς του λόγους, πρότεινε τη δημιουργία μια ομάδας με αποκλειστικό σκοπό την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, αφού αν γίνει σαφές και διαδοθεί το τι πρεσβεύει η FIBA, τότε είναι δεδομένο ότι η κοινή γνώμη θα σταθεί στο πλευρό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που είναι ο θεματοφύλακας της ορθής και εντός νομιμότητας λειτουργίας του αθλητικού κινήματος.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο, αφορά στον καθορισμό της στάσης της FIBA έναντι όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, φορέων αλλά και προσώπων. Πρέπει να κληθούν να υπογράψουν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και αποδοχής των κανονισμών που ισχύουν διεθνώς βάσεις της ιεραρχίας στον χώρο του αθλητισμού και να γνωρίζουν ότι όποιος δεν τους σέβεται, θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις".

TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ