ΜΠΑΣΚΕΤ

Εξώδικο δύο διαιτητών της EuroLeague στην ΕΟΚ

Εξώδικο δύο διαιτητών της EuroLeague στην ΕΟΚ
EUROKINISSI

Η κόντρα των διαιτητών της EuroLeague με την ΕΟΚ φτάνει στο αποκορύφωμά της, με τους Σπύρο Γκόντα και Γιάννη Φούφη να "απαντούν" με εξώδικο. Η αρχή της διαμάχης, η αλλαγή στάσης των "γκρίζων" και τα επόμενα βήματα.

Η κόντρα των διαιτητών της EuroLeague με την ΕΟΚ παραμένει ενεργή, με τα πράγματα να φτάνουν πλέον στα άκρα. Κι όπου "άκρα", βάλτε τη δικαστική διαμάχη και τις αγωγές από την πλευρά των διαιτητών που δεν ορίζονται στους εντός των συνόρων αγώνες από την ΚΕΔ/ΕΟΚ. Μόλις πριν από μερικές ώρες, ένας από τους τέσσερις διαιτητές που απουσιάζουν επί μονίμου βάσεως -εδώ και ένα χρόνο- από τους ορισμούς και τις κληρώσεις των αγώνων στην Ελλάδα, ο Σπύρος Γκόντας, έκανε ένα tweet γεμάτο νόημα.

" Αγαπημένοι μου "φίλοι", επειδή παρατηρώ μία κινητικότητα, τηλέφωνα, προσκλήσεις κλπ. Μην αγχώνεστε. Ή παίζουμε το Σάββατο, ή τα λέμε αλλιώς", έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Εκεί όπου χαρακτηρίζεται ο ίδιος ως "Illegal Greek FIBA & EuroLeague Referee". Η χρήση της λέξης "illegal" (=παράνομος) αντιλαμβάνεστε πως έχει ειρωνικό τόνο, από την στιγμή που δεν έχει σφυρίξει κάποιον ελληνικό αγώνα εδώ και ένα χρόνο.

Εξώδικο δύο διαιτητών της EuroLeague στην ΕΟΚ

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, η ιστορία της διαμάχης των τεσσάρων (Σπύρος Γκόντας, Γιάννης Φούφης, Ηλίας Κορομηλάς και Πέτρος Παπαπέτρου) με την ΕΟΚ κρατάει ένα χρόνο, αλλά πλέον με πολύ πιο έντονο τρόπο. Από την στιγμή που η FIBA και η EuroLeague άρχισαν τη μεταξύ τους κόντρα για θέματα που αφορούν στη δομή του προγράμματος και των εθνικών ομάδων, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαιτητές. Με τους τέσσερις να πληρώνουν το γεγονός πως επέλεξαν να σφυρίζουν τους αγώνες της EuroLeague και δεν επέλεξαν το στρατόπεδο της ΕΟΚ -και κατ' επέκταση της FIBA.

Με εξαίρεση την περσινή πρεμιέρα λοιπόν, δεν ορίστηκαν ή μπήκαν στην κλήρωση για κανένα από τα παιχνίδια που ακολούθησαν μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος. Η στάση τους ήταν υπομονής, αφού περιορίστηκαν σε παρασκηνιακές οχλήσεις και επαφές με την ομοσπονδία, ζητώντας (προφορικά και εγγράφως) τον λόγο για τον οποίο δεν σφυρίζουν. Τον ήξεραν φυσικά, απλά αναζητούσαν μια ξεκάθαρη απάντηση.

Από την στιγμή λοιπόν που η απουσία τους συνεχίστηκε στα πρώτα παιχνίδια της φετινής αγωνιστικής περιόδου, αποφάσισαν να κινηθούν πιο επιθετικά (παίζοντας... άμυνα βέβαια, επί της ουσίας). Συγκεκριμένα, οι Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης προχώρησαν νομικά (σ.σ.: οι Πέτρος Παπαπέτρου και Ηλίας Κορομηλάς επέλεξαν προς το παρόν να μην υπογράψουν το εξώδικο, προσδοκώντας σε άλλη -πιο ήπια- λύση του προβλήματος). Γι αυτό, το μεσημέρι της Τρίτης (10/10) έφτασε στα γραφεία της ΕΟΚ το εξώδικο υπογεγραμμένο από τους δύο, με το οποίο ζητούν τον άμεσο ορισμό τους αφού πληρούν όλες τις (διαιτητικές) προϋποθέσεις, από την στιγμή που είναι διεθνείς και λογίζονται ως οι καλύτεροι διαιτητές της χώρας.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε το εξώδικο θα μετατραπεί σε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα, μέσω των οποίων θα ζητήσουν αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη από την στιγμή που έχασαν ένα σημαντικό έσοδο από τον μη ορισμό τους στους εντός των συνόρων αγώνες (σ.σ.: οι διαιτητές που ορίζονται στην πρώτη κατηγορία εισπράττουν ένα ποσό που "αγγίζει" τα 450€ ανά αγώνα).

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ VTB LEAGUE ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Πέραν αυτού, υπάρχει ένα ακόμη σημείο στο οποίο "πατούν" οι τέσσερις διαιτητές στη διαμάχη τους με την ΕΟΚ. Όπως έγινε πέρσι, έτσι και φέτος η ΕΟΚ δεν συμπεριέλαβε τα ονόματά τους στη λίστα που παρέδωσε στη VTB League.

Παρένθεση. Η VTB League ζητά κάθε χρόνο από τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες μία λίστα με τους διεθνείς διαιτητές τους, σε περίπτωση που χρειαστεί να ορίσει κάποιον έξτρα "γκρίζο" σε παιχνίδια της. Τα τέσσερα ονόματα λοιπόν απουσίαζαν, παρότι μιλάμε για διεθνείς διαιτητές. Ένα γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό αφού για μία ακόμη φορά προκύπτει η οικονομική ζημία των τεσσάρων διαιτητών. Κλείνει η παρένθεση.

Το μείζον για τη δικαστική νίκη (η οποία θεωρείται δεδομένη αφού δεν υπάρχει ακριβής αιτιολογία του αποκλεισμού), είναι πως μιλάμε για τέσσερις έμπειρους και "παιγμένους" διαιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στην ελίτ εδώ και αρκετά χρόνια. Μόλις το 2017 άλλωστε (πριν ακόμη ξεσπάσει όλη αυτή η κόντρα), η ΕΟΚ τους είχε χαρακτηρίσει "διεθνείς" (σ.σ.: μέχρι τότε, ο "χαρακτηρισμός" γινόταν από την παγκόσμια ομοσπονδία), όπερ και σημαίνει πως τους αναγνώριζε απόλυτα ως καταρτισμένους και ικανούς να την εκπροσωπήσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην πορεία όμως, τους απέκλεισε από τους ορισμούς και τις κληρώσεις για την Ελλάδα.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν, η ΕΟΚ καλείται πλέον να ορίσει τους τέσσερις διαιτητές στους αγώνες του Σαββάτου και της Κυριακής, ειδάλλως η υπόθεση θα φτάσει στα (πραγματικά) άκρα, ήτοι στις δικαστικές αίθουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ