ΜΠΑΣΚΕΤ

Δημήτρης Γεωργιάδης: Από τη Ρουμανία με αγάπη

Δημήτρης Γεωργιάδης: Από τη Ρουμανία με αγάπη

Ο Δημήτρης Γεωργιάδης θα μπορούσε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας, πλην όμως τον... πρόλαβε η Ρουμανία. Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία του 17χρονου φόργουορντ, που γράφει τη δική του ιστορία με ρουμανικά γράμματα.

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τη μπασκετική ζωή μας την τελευταία δεκαετία (κυρίως) αυτό είναι οι ομογενείς που μαθαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι πως διαπρέπουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνοντας ικανοί να μας απασχολήσουν ακόμη πιο έντονα στο εγγύς μέλλον.

Μπορεί να μην γεννήθηκαν στη χώρα μας, αλλά οι δεσμοί τους παραμένουν ισχυροί. Σκεφτείτε πόσοι άλλωστε έχουν μπει -για τα καλά- στην καθημερινότητά μας, τα τελευταία χρόνια. Πρώτοι και καλύτεροι οι Νικ Καλάθης και Κώστας Κουφός. Από κοντά κι άλλοι, όπως ο Πατ Καλάθης ή -εσχάτως- οι Ζακ Όγκουστ και Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που... ξεφεύγουν από το ελληνικό κάλεσμα, αφού τους πρόλαβαν άλλοι. Μία τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή του Δημήτρη Γεωργιάδη (1999, 2μ01), ο οποίος το φετινό καλοκαίρι φόρεσε τη φανέλα της Ρουμανίας, στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων της Β' Κατηγορίας. Το ελληνικό του όνομα και η φυσιογνωμία του παραπέμπουν σε ένα καθόλα "δικό μας" παιδί. Πλην όμως, η χώρα προέλευσης της μητέρας του, ήταν αυτή που έπαιξε μείζονα ρόλο στο να μην φορέσει τη γαλανόλευκη.

Δημήτρης Γεωργιάδης: Από τη Ρουμανία με αγάπη

Πριν από τέσσερα χρόνια, προέκυψε η πρώτη επαφή του με τη Ρουμανία, όταν τον ανακάλυψαν κάποιοι προπονητές ενόσω έκανε διακοπές στη χώρα καταγωγής της μητέρας του. Μόλις τον είδαν, δεν έχασαν χρόνο. Φρόντισαν ευθύς εξ αρχής να του μιλήσουν για τη δυνατότητα που είχε να αγωνιστεί στις μικρές εθνικές ομάδες, ξεκινώντας άμεσα το σχετικό "ψήσιμο". Εν συνεχεία ήρθε η περαιτέρω βοήθεια των Τούντορ Κοστέσκου και Νταν Καλανκέα, οι οποίοι εκπροσωπώντας τη ρουμανική ομοσπονδία "έτρεξαν" τις διαδικασίες για την απόκτηση ρουμανικής υπηκοότητας από τον ύψους 2μ01 φόργουορντ.

Δημήτρης Γεωργιάδης: Από τη Ρουμανία με αγάπη

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία για την απόκτηση υπηκοότητας πήρε αρκετό καιρό", παραδέχεται στο Sport24.gr ο 17χρονος πλέον φόργουορντ, ο οποίος κάνει τα τελευταία του βήματα στο γυμνάσιο με τα χρώματα του Benedictine High School. Την ίδια ώρα φυσικά ονειρεύεται την παρουσία του σε ένα υψηλού επιπέδου κολεγιακό πρόγραμμα, με το Creighton, το Clemson, το Kansas State και το Lehigh να είναι μερικά εκ των κολεγίων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Συνεχίζοντας, εξηγεί πως " θα μπορούσα να παίξω για την Ελλάδα, άλλα έμαθα καθυστερημένα πως είχα αυτή την εναλλακτική, από την άποψη πως είχε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Ρουμανία. Θα ήθελα να παίξω για την Ελλάδα".

Όσο για τους λόγους που κυνήγησε μέχρι τέλους την ένταξή του στις εθνικές ομάδες της Ρουμανίας; " Ήξερα κάποια παιδιά από την ομάδα, οπότε ήμουν κάπως εξοικειωμένος. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία μου η παρουσία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φέτος. Έκανα γνωριμίες και ένιωσα ότι βελτίωσα το παιχνίδι μου, όπως επίσης την εικόνα μου για το ευρωπαϊκό μπάσκετ", απαντά.

Δημήτρης Γεωργιάδης: Από τη Ρουμανία με αγάπη

Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να μάθετε ποιες ελληνικές λέξεις γνωρίζει, το... ρεπερτόριό του είναι αρκετά περιορισμένο. " Ξέρω το "καλημέρα", το "ευχαριστώ" και μερικές ακόμη. Θέλω όμως να μάθω καλύτερα τη γλώσσα", επεσήμανε ο Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος επικεντρώνεται πλέον στο γυμνασιακό πρωτάθλημα και τις υποχρεώσεις του με τη φανέλα του Benedictine High School.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ