ΣΕΠΚ

Χριστόπουλος: "Πρόκληση το πάντρεμα φιλοσοφίας"

Χριστόπουλος: "Πρόκληση το πάντρεμα φιλοσοφίας"

Η Κίνα κατέκτησε τους Πανασιατικούς αγώνες και μαζί την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο προπονητής που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την επιτυχία, ο Γιάννης Χριστόπουλος, μίλησε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης

Οι Έλληνες προπονητές δείχνουν παντού την αξία τους και συνδυάζουν την παρουσία τους με επιτυχίες! Η Εθνική Κίνας κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανασιατικούς αγώνες κι έτσι πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Οι Κινέζοι είχαν στο πάγκο τους κι ελληνική... ενίσχυση, καθώς άμεσος συνεργάτης του Λούμινγκ Γκονγκ είναι ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής μπάσκετ που πάει σε Ολυμπιακούς αγώνες εκπροσωπώντας ξένη χώρα. Ο έμπειρος κόουτς μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr).

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για την επιτυχία της Κίνας που κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανασιατικούς αγώνες

" Είναι σημαντικό ότι αυτή η επιτυχία ήρθε παρότι είχαμε μία πολύ νεανική ομάδα από την οποία πολλοί παίκτες δεν είχαν παραστάσεις κι εμπειρίες από αυτό το επίπεδο. Για να καταλάβετε ο βασικός μας πλέι μέικερ συμμετείχε για πρώτη φορά στην Εθνική αντρών. Ήταν αρκετά τα νέα πρόσωπα για μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Αυτή η ιδιαιτερότητα του ρόστερ έδωσε και τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, καθώς εκμεταλλευτήκαμε το νεανικό στοιχείο. Με διάθεση για πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο, θέληση για διεκδίκηση κάθε φάσης και ομαδική δουλειά πετύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά η Εθνική ομάδα της Κίνας παρουσιάζει έναν τρόπο παιχνιδιού που στηρίζεται στην ομαδικότητα κι όχι όπως στο παρελθόν που ήταν πιο προσωποκεντρικός ο τρόπος προσέγγισης. Η ομάδα πήρε αυτό το αποτέλεσμα στηριζόμενη στην ομαδική δουλειά και την άμυνα.

Αν μου επιτρέπετε, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Γιαννάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε πριν δύο χρόνια για να βρίσκομαι στο προπονητικό τιμ και να συμμετέχω στην προσπάθεια που είχε σχεδιάσει. Εκτός από αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί ακόμα κι όταν αποχώρησε με παρότρυνε να συνεχίσω με σκοπό να παραμείνει ανοικτή αυτή η πόρτα στους Έλληνες προπονητές".

Χριστόπουλος: "Πρόκληση το πάντρεμα φιλοσοφίας"

Για το επίπεδο των Πανασιατικών αγώνων

" Ένα χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι συμμετείχαν τρεις ομάδες (Φιλιππίνες, Κορέα και Ιράν) που έχουν παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις, καθώς πέρσι συμμετείχαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Αυτό το στοιχείο είναι χαρακτηριστικό του επιπέδου του τουρνουά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε έμπειρους αντιπάλους κι αυτό μας έδινε ένα έξτρα κίνητρο ώστε να μπορέσουμε να τους προσπεράσουμε".

Για τις εμπειρίες που αποκομίζει εργαζόμενος σε μία χώρα όπως η Κίνα

" Σίγουρα οι εμπειρίες είναι τεράστιες, καθώς δουλεύεις σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης του παιχνιδιού. Προσπαθείς να "παντρέψεις" τις δικές σου γνώσεις και παραστάσεις με τη δική τους φιλοσοφία κι αυτό είναι μία πρόκληση. Ελπίζω αυτό το πάντρεμα της φιλοσοφίας να συνεχιστεί και να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα στους Ολυμπιακούς αγώνες. Θα είναι ωραίο να καταφέρουμε η Κίνα να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο και τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με αυτό που είχε δείξει στο παρελθόν.

Όπως και να έχει είναι μία τεράστια εμπειρία να συμμετέχεις στην Εθνική ομάδα μίας χώρας που βρίσκεται σε μεγάλο μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης. Βλέπεις ότι οι ρυθμοί εξέλιξης σε όλους τους τομείς κι όχι μόνο στο μπάσκετ κινούνται σε απίστευτες ταχύτητες. Μέσα σε αυτούς τους γρήγορους αναπτυξιακά ρυθμούς δημιουργούνται κίνητρα τόσο ατομικά όσο και ομαδικά συνέχεια. Σαν λαός θέλουν να ανεβαίνουν συνεχώς επίπεδο κι είναι αυτοσκοπός τους να προοδεύουν".

Χριστόπουλος: "Πρόκληση το πάντρεμα φιλοσοφίας"

Για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες

" Για να είμαι ειλικρινείς ήταν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η συνεργασία με την Εθνική της Κίνας. Ήταν το βασικό μου κίνητρο και ο κυριότερος στόχος τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Νομίζω ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί τον ύψιστο στόχο για οποιονδήποτε ασχολείται στο κομμάτι του αθλητισμού ανεξάρτητα από το επίπεδο που βρίσκεται. Νιώθω τεράστια χαρά κι ικανοποίηση που θα συμμετάσχω σε μία τέτοια διοργάνωση".

Για την Ελλάδα κι αν ενδιαφέρεται να επιστρέψει

" Μετά από τόσα χρόνια σε αυτόν τον χώρο και γνωρίζοντας τη φύση της δουλειάς μας αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι κάθε πλάνο μπορεί να ανατραπεί είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Έχοντας αυτό ως βάση αποφεύγω να σκέφτομαι την επόμενη ημέρα γιατί στην προπονητική τα πάντα αλλάζουν γρήγορα".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ