ΣΕΠΚ

Σόφτσης: "Υπέρβαση για την Εθνική"

Σόφτσης: "Υπέρβαση για την Εθνική"

O Θάνος Σόφτσης μίλησε για την άνοδο της Εθνική Νέων Γυναικών στην α' κατηγορία, σε ένα καλοκαίρι που η ομάδα του κράτησε ψηλά τη σημαία των εθνικών ομάδων

Το καλοκαίρι για τις Εθνικές ομάδες ήταν δύσκολο, καθώς δεν κατάφεραν να διακριθούν όπως μας έχουν συνηθίσει.

Η Εθνική Νέων Γυναικών κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα under 20 β' κατηγορίας που έλαβε χώρα στη Τσεχία.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέκτησε την πρώτη θέση στη διοργάνωση και μαζί την άνοδο της στην α' κατηγορία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θάνος Σόφτσης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr).

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα β' κατηγορίας που έφερε την άνοδο στη α': "Αναμφίβολα υπάρχει ικανοποίηση για την άνοδο αλλά περισσότερο για τα παιδιά που κάθε χρόνο δουλεύουν σκληρά κάνοντας υπέρβαση για την εθνική ομάδα. Κάθε φορά που είμαι στο εξωτερικό οι ξένοι με ρωτάνε που βρίσκουν όλες οι εθνικές μας τόση ενέργεια, πάθος και ψυχή. Η απάντησή μου είναι ότι αυτά βρίσκονται μέσα στην ελληνική ψυχή και το DNA μας. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα παιδιά που έβγαλαν πράγματα αποδεικνύοντας ότι μέσα από υψηλού επιπέδου ανάλυση μπορείς να κάνεις πολλά που δεν περιμένεις".

Για την πορεία του τουρνουά κι αν περίμενε αυτή τη πορεία: "Το πρόβλημα ήταν ότι δεν γνωρίζαμε από την αρχή τα ρόστερ των υπόλοιπων ομάδων και ποιες αθλήτριες θα παρουσιάσουν. Αρχικά έπρεπε να αναλύσουμε τον πρώτο αντίπαλο μας μέσα στο παρκέ και μετά από το σκάουτινγκ είδαμε πράγματα και πήραμε στοιχεία από τις υπόλοιπες ομάδες. Οι ομάδες στο κομμάτι το αθλητικό και της τεχνικής ικανότητας ήταν πολύ ψηλά οπότε στοχεύσαμε στην τακτική ανάλυση. Στο σκάουτινγκ δεν υπήρχε περιθώριο για αδράνεια έπρεπε όλες να είναι 100% συγκεντρωμένες.

Από τη πλευρά μας αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τα παιδιά κατάφεραν μέσα σε 20 μέρες να αφομοιώσουν 45 διαφορετικά plays και πολλές εναλλαγές από zone press σε ζώνες match up και από στατικές ζώνες σε man to man. Με αυτόν τον τρόπο ξαφνιάσαμε τους αντιπάλους στο κομμάτι της τακτικής καθοδήγησης. Γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά καθώς έδειξαν πως είχαν μεγάλη αφομοίωση.

Από εκεί και πέρα αυτή η ομάδα από τις κορασίδες με τον κόουτς Μπακογιώργο είχε φέρει αποτελέσματα. Ήταν μία δεμένη ομάδα κι εμείς στηριχθήκαμε σε αυτόν τον κορμό των προηγούμενων ετών διαχειριζόμενοι ένα προπονητικό έργο ετών. Φυσικά προσθέσαμε κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας του κόουτς Μαύρου και της δικής μου".

Για το μέλλον αυτής της ομάδας: "Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι γεννηθείσες από το 92 μέχρι το 97 θα είναι η επόμενη Εθνική γυναικών μαζί με κάποια παιδιά που ήδη υπάρχουν. Του χρόνου η ομάδα αυτή θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα under 20 στην α' κατηγορία όπου είναι η τελευταία σεζόν για τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί το 1993. Παράλληλα υπάρχουν και οι Μεσογειακοί αγώνες όπου δεν γνωρίζουμε ακόμα τη στελέχωση της ομάδας.

Όπως και να έχει από εδώ και πέρα τα κορίτσια χρειάζονται πολύ δουλειά στο θέμα της φυσικής κατάστασης και της ατομικής βελτίωσης ιδιαίτερα στην πάσα γιατί στα σύγχρονα βασικά του μπάσκετ όπως φαίνεται είναι πρώτα η πάσα και μετά το σουτ. Γενικότερα πάντως είμαστε τυχεροί ως Έλληνες προπονητές που έχουμε την ευκαιρία μέσα από τα Σεμινάρια του Συνδέσμου και την ανταλλαγή απόψεων να διευρύνουμε συνεχώς τους ορίζοντες κάτι που βοηθάει να διαβάζουμε καλύτερα κάθε παιχνίδι".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ