ΣΕΠΚ

Ο Μιχάλης Κυρίτσης για την εμπειρία του στην Κίνα

Ο Μιχάλης Κυρίτσης για την εμπειρία του στην Κίνα

Ακόμα ένας Έλληνας προπονητής που απασχολείται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα είναι ο Μιχάλης Κυρίτσης, o οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την καριέρα του στην μακρινή χώρα.

Ο Μιχάλης Κυρίτσης θα συνεχίσει να είναι κάτοικος Κίνας. Αφού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο τιμόνι της Liaoning, o Έλληνας τεχνικός ήρθε σε συμφωνία με τους - δύο φορές φιναλίστ του κινέζικου πρωταθλήματος- Χinjiang Flying Tigers και από την νέα σεζόν θα κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, μίλησε για το νέο του βήμα αλλά και για τις εμπειρίες του από το κινέζικο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τι δήλωσε :

Για την συνεργασία του με τους Tigers της Κίνας ως τεχνικός σύμβουλος (senior technical advisor)

"Ουσιαστικά αυτό το πόστο είναι του head coach απλά λέγεται έτσι, καθώς οι νόμοι του CBA δεν επιτρέπουν ξένους προπονητές να δηλώνονται ως πρώτοι. Οι ομάδες που θέλουν να έχουν ξένους τεχνικούς τους παίρνουν είτε ως βοηθούς είτε αν είναι μεγάλα ονόματα ως συμβούλους. Γενικά στην Κίνα οι προπονητές είναι όλοι από Αμερική ή Αυστραλία και μόνο εγώ με τον Καζλάουσκας είμαστε στην Κίνα εκπροσωπώντας την Ευρώπη.

Ο Καζλάουσκας ήταν ο πρώτος, καθώς ξεκίνησε αρχικά ως βοηθός του Ντελ Χάρις στην Εθνική Κίνας και μετέπειτα ανέλαβε ως πρώτος την ομάδα έχοντας αξιοπρόσεκτη πορεία. Ο δεύτερος Ευρωπαίος που πήγε σε σύλλογο του CBA ήμουν εγώ. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το NBL που είναι το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα (σαν την δικιά μας Α2 χωρίς όμως ο πρωταθλητής να έχει δικαίωμα ανόδου, καθώς το CBA είναι κλειστό πρωτάθλημα) που διεξάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί. Στο NBL επιτρέπονται οι ξένοι προπονητές κι έτσι μπορούν να δηλώνονται κανονικά στο φύλλο αγώνα ως πρώτοι. Ήδη εκεί υπάρχει ο Ντράγκαν Ράτσα, ενώ πέρσι βρέθηκε στο πρωτάθλημα κι ο Στράτος Κουκουλεκίδης, ο οποίος ήταν απόλυτα επιτυχημένος κατακτώντας το πρωτάθλημα".

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος

"Όλο το πρωτάθλημα ελέγχεται και διεξάγεται υπό την εποπτεία του ΝΒΑ. Οι παίκτες δικαιούνται να κάνουν έξι φάουλ, παίζονται τέσσερα 12λεπτα, ενώ διεξάγονται και 2-3 αγώνες την εβδομάδα κάτι που σε συνδυασμό με τις τεράστιες αποστάσεις κάνει πολύ κουραστική την σεζόν. Το πρωτάθλημα ξεκινάει τον Νοέμβριο και λήγει στις αρχές Απριλίου. Όσον αφορά τους Κινέζους παίκτες και γενικότερα όλο το κινέζικο μπάσκετ έχει επηρεαστεί πολύ από το αγωνιστικό στυλ του ΝΒΑ. Τους ενδιαφέρει μόνο η επίθεση και το θέαμα χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη βάση στην τακτική και στην άμυνα. Γενικά η Κίνα έχει ταλαντούχους και αρκετά ψηλούς παίκτες, όμως η προπονητική τους δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς είναι καθαρά run 'n' gun παιχνίδι. Αυτές οι επιρροές είναι κι ο λόγος που πολλές φορές η Εθνική τους ομάδα παρότι διαθέτει πολλούς ταλαντούχους παίκτες δεν καταφέρνει σε διεθνής διοργανώσεις να κερδίσει κατώτερες ομάδες".

Για τον Έλληνα προπονητή και την αντιμετώπιση που έχει στο εξωτερικό

"Όπως και ο Ευρωπαίος έτσι κι ο Έλληνας τώρα μαθαίνεται στην Κίνα. Η εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής κι οι Κινέζοι σκέπτονται σοβαρά να κάνουν το πολυπόθητο άνοιγμα προς το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα αποτελέσματα του κυρίου Καζλάουσκας και τα δικά μου έχουν δημιουργήσει αυτή τη θετική εικόνα κι αυτός είναι ο λόγος που είχα δεύτερη πρόταση να επανέλθω σε μία ομάδα με πρωταγωνιστικές βλέψεις στο CBA. Οι Tigers τα τελευταία 2 χρόνια έφτασαν στον τελικό του πρωταθλήματος, όμως τελικά έχασαν τον τίτλο".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ