ΣΕΠΚ

Κετσελίδης: "Μια ιδέα μπορεί να γεννήσει άλλες"

Κετσελίδης: "Μια ιδέα μπορεί να γεννήσει άλλες"

Ο Γιώργος Κετσελίδης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για το διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο θα διδάξει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάκτηση του κυπριακού πρωταθλήματος με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Ο Γιώργος Κετσελίδης θα είναι ο ομιλητής του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά ο ΣΕΠΚ. Ο Έλληνας κόουτς μίλησε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Προπονητών για το αντικείμενο που θα διδάξει, αλλά και για την κατάκτηση του κυπριακού πρωταθλήματος με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την αξία της επιμόρφωση και πόσο έχει απλοποιηθεί πλέον: " Η μόρφωση και η συνεχής αναζήτηση της γνώσης δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, ανεξάρτητα των προβλημάτων και των συνθηκών που βιώνει ο καθένας ειδικά σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας πρέπει να αναζητά νέους τρόπους για να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντες του. Η παραμικρή ιδέα μπορεί να γεννήσει άλλες μεγαλύτερες και καλύτερες ιδέες. Η επιμόρφωση είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξη ενός ανθρώπου, είτε στο μπάσκετ, είτε γενικότερα στην κοινωνία.

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά. Αν το διαχειριστούμε σωστά αυτό γίνεται προς το καλύτερο. Πλέον τα πάντα σχεδόν μπορούν να γίνουν μέσω ενός laptop, ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ακόμα και ένα σεμινάριο. Για παράδειγμα, στο 5ο webinar που είχα μιλήσει, βρισκόμουν στη Γεωργία, ο συντονιστής της ομιλίας ο κύριος Χατζηνικολάου ήταν στη Κομοτηνή και το σεμινάριο το παρακολούθησαν προπονητές από όλα τα σημεία της Ελλάδος, αλλά και κάποιοι συνάδελφοι που εργαζόντουσαν και εκείνοι στο εξωτερικό".

"Καθήκον μας να μοιραζόμαστε τις γνώσεις"

Για τους λόγους που ένας προπονητής πρέπει να επιζητά την γνώση: " Είναι πασιφανές ότι το επίπεδο πλέον έχει ανέβει και οι Έλληνες προπονητές συγκαταλέγονται στους κορυφαίους του κόσμου, κατακτώντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τον σεβασμό και την εκτίμηση των ξένων. Επίσης και οι Κύπριοι προπονητές (αρκετούς από τους οποίους γνώρισα τη προηγούμενη σαιζόν) έχουν πολύ υψηλό επίπεδο και παρακολουθούν πολλά σεμινάρια. Είναι καθήκον μας να εφευρίσκουμε νέους τρόπους για να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην επαγγελματική του πορεία βοηθώντας έμμεσα και το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχτεί τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το επίπεδο που βρίσκεται ο καθένας πρέπει να αναζητά τη γνώση μέσα από σεμινάρια προσπαθώντας να προσαρμόσει όσα ακούει στα δικά του δεδομένα. Συνεχίζεται η προσπάθεια του ΣΕΠΚ για την επιμόρφωση μας, όχι μόνο μέσω του καλοκαιρινού Διεθνούς σεμιναρίου ή των τοπικών σεμιναρίων καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά από τον Ιούλιο του 2013 που τελούν υπό την αιγίδα του και μέσω της science web.

Στα webinar έχουν μιλήσει οι διακεκριμένοι συνάδελφοι: Χατζηχρήστος Κώστας, Χατζηνικολάου Θανάσης, Πρίφτης Δημήτρης, Παπαχατζής Θανάσης, Ιτούδης Δημήτρης, Τριαντάφυλλος Στέφανος, Πιστιόλης Ανδρέας, Φατούρος Γιάννης, Μανουσέλης Μάνος, Χριστόπουλος Γιάννης, ενώ είχα κάνει πιο πριν άλλο ένα εγώ που δεν ήταν ακόμη υπό την αιγίδα του ΣΕΠΚ".

Για το θέμα που θα αναπτύξει: " Το θέμα που θα παρουσιάσω αφορά τον ρόλο του power forward στο σύγχρονο μπάσκετ και τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην ανάπτυξη του τρόπου σκέψης για την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του, στην προσαρμογή των επιθέσεων στην αντίπαλη αμυντική τακτική, ενώ θα γίνει μία παρουσίαση προσχεδιασμένων επιθέσεων (plays) για την αξιοποίηση του power forward με πρόσωπο και με πλάτη προς το καλάθι, η οποία θα ακολουθείται από ανάλυση και μεθοδική διδακτική των επιθέσεων. Στο τέλος της ομιλίας θα υπάρξει συζήτηση και επίλυση ερωτήσεων με το κοινό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα για την διάθεση του γηπέδου, την ομάδα επίδειξης και τον συνεργάτη μου, Δημήτρη Κουκούρη. Χωρίς αυτούς τους τρεις παράγοντες η ομιλία θα ήταν φτωχή".

"Εκεί κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή"

Για τις αλλαγές που έφερε στην ΑΕΚ Λάρνακας όταν ανέλαβε: " Βρήκα μια ομάδα με τελείως διαφορετική νοοτροπία από τη δική μου, στο μπασκετικό κομμάτι, και με τον χρόνο να πιέζει. Όταν ανέλαβα η ΑΕΚ βρισκόταν στην τρίτη θέση κι ανταγωνιζόμασταν στην ουσία με τον Κεραυνό, για το ποιος θα έχει το πλεονέκτημα στα ημιτελικά, ενώ ο ΑΠΟΕΛ ήταν πρώτος. Κανείς δε μου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό από τη διοίκηση για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Και γι' αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο, Ανδρέα Λευκαρίτη και τον Γενικό Διευθυντή της ομάδας, Βασίλη Σελλά, για τη στήριξη στις αποφάσεις μου, που πολλές φορές ήταν σκληρές. Όμως, όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ Λάρνακας εδώ στην Κύπρο, είσαι υποχρεωμένος να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα.

Με πάρα πολύ δουλειά στο βίντεο -και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου, τον Δημήτρη Κουκούρη, ο οποίος δεν είχε την εμπειρία του assistant, αλλά είχε τη θέληση και πολλές φορές ξενύχτισε αλλά και τους παίκτες μου (ειδικά τους Κύπριους) βγάζοντας έτσι πολύ καλά αποτελέσματα. Γενική παραδοχή είναι πως η ομάδα άλλαξε σε μικρό χρονικό διάστημα εικόνα και φιλοσοφία. Από μία ομάδα που στηριζόταν μόνο στον αιφνιδιασμό, έγινε μια ομάδα η οποία στηριζόταν στην άμυνα και στο σετ παιχνίδι, για να κατακτήσει το πρωτάθλημα".

Για την πορεία μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος: " Φτάσαμε, αρχικά, στη σειρά των ημιτελικών όπου αντιμετωπίσαμε τον Κεραυνό και με σκορ 3-1 τον αποκλείσαμε κι έτσι εξασφαλίσαμε την παρουσία μας στους τελικούς, όπου παίξαμε με μειονέκτημα έδρας με τον ΑΠΟΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σειρά αυτή ουσιαστικά εμείς ήμασταν το απόλυτο αουτσάιντερ, γιατί μέσα στη χρονιά είχαμε χάσει πέντε φορές από τον ΑΠΟΕΛ και, μάλιστα, σε όλα τα παιχνίδια με διαφορά περίπου 20 πόντων και κανείς δεν περίμενε ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα.

Παίξαμε στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας και στο πρώτο παιχνίδι στη Λευκωσία κάναμε το break. Εκεί όλοι είχαν μια σιγουριά ότι θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα, αλλά το πληρώσαμε αυτό κι ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο γήπεδό μας. Σε εκείνο το σημείο ήταν πολύ σημαντικό το πόσο καλά διαχειριστήκαμε αυτήν την ήττα. Δεν μας έπιασε πανικός, και πήγαμε στην έδρα του ΑΠΟΕΛ και κερδίσαμε ξανά. Ουσιαστικά, εκεί κρίθηκε ο τίτλος, καθώς το λάθος δε θα μπορούσε να επαναληφθεί στην έδρα μας. Κάναμε το 3-1 στη Λάρνακα και κατακτήσαμε, έτσι, το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι κλειδί για την επιτυχία μας ήταν το πάθος κι η δίψα που είχαμε για τον τίτλο".

Για τα συναισθήματα του έπειτα από την κατάκτηση του τίτλου: " Πάντοτε τα συναισθήματα έπειτα από μια σημαντική επιτυχία, όπως είναι η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος είναι ιδιαίτερα και πάρα πολύ όμορφα. Στη Κύπρο υπάρχει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις ομάδες που ανταγωνίζονται για τον τίτλο κι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει πιο γλυκιά της επιτυχίας μας, ειδικά από τη στιγμή που καταφέραμε, παρότι ο ΑΠΟΕΛ είχε το πλεονέκτημα έδρας, να κατακτήσουμε εμείς τον τίτλο".

Για το επίπεδο των Κυπριακών ομάδων: " Οι τέσσερις ομάδες είναι πολύ καλές και θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν από τη θέση 4 και κάτω στη βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο οι ομάδες βασίζονται στους ξένους παίκτες, απλώς εμείς είχαμε 3-4 Κύπριους που δώσαμε αξία, γιατί από την εμπειρία μου στο εξωτερικό, οι ξένοι σε πάνε στον τελικό, αλλά τα πρωταθλήματα τα κατακτούν οι ντόπιοι".

Για το επαγγελματικό του μέλλον: " Είμαι πολύ ευχαριστημένος στην ΑΕΚ Λάρνακας κι είχα τη διάθεση να μείνω στην ομάδα. Η ομάδα είχε την ίδια επιθυμία, οπότε συνεχίζουμε μαζί και την επόμενη χρονιά, έχοντας επιπλέον κίνητρο τη συμμετοχή στην Ευρώπη, παραμένοντας όμως πάντα προσγειωμένοι".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ