ΣΕΠΚ

Φραγκιάς: "Δεν υπάρχει ταβάνι για την τελειότητα"

Φραγκιάς: "Δεν υπάρχει ταβάνι για την τελειότητα"

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης την ερχόμενη Πέμπτη θα διοργανώσει ακόμα ένα διαδικτυακό Σεμινάριο και ο Βασίλης Φραγκιάς, ο οποίος είναι ο βασικός ομιλητής εξήγησε όσα θα αναλύσει

Ο Βασίλης Φραγκιάς την ερχόμενη Πέμπτη (12/5) στο νέο διαδικτυακό Σεμινάριο του ΣΕΠΚ θα αναλύσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα στο κομμάτι της επίθεσης που αφορά το spacing. Ο δις πρωταθλητής Αραβικών αγώνων με την εθνική ομάδα του Κατάρ, μίλησε στο sepk.gr και εξήγησε τι θα παρακολουθήσουν όσοι συντονιστούν στο webinar, μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας χώρων στο μπάσκετ και στάθηκε στη σημασία της επιμόρφωσης.

Ποια είναι τα θέματα που θα αναπτύξετε στο διαδικτυακό Σεμινάριο και τι να περιμένουν όσοι θα το παρακολουθήσουν;

" Το θέμα που θα αναλύσουμε αφορά τις αποστάσεις στο μπάσκετ. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο όλα τα κομμάτια πάνω στα οποία "χτίζεται" μία επίθεση με λεπτομέρειες και κανόνες. Η ομιλία ξεκινάει από τη συνεργασία δύο παικτών και κλιμακωτά φτάνουμε σε συνεργασία των 3, των 4 και φτάνουμε μέχρι το 5 εναντίον κανενός και το 5 εναντίον 5. Θα αναλύσουμε γιατί πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση των ασκήσεων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι οι συνεργασίες να είναι αυτοματοποιημένες. Όλα αυτά θα αναλυθούν μέσα από αρκετά βίντεο από προπονήσεις της δεύτερης εθνικής ομάδας του Κατάρ αλλά και μέσω κάποιων highlights από τους περσινούς αγώνες του Asian Championship που έγινε στην Κίνα".

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι του spacing και ποια η σημασία του στο σύγχρονο μπάσκετ;

" Οι προπονητές συνηθίζουμε να λέμε ότι στο μπάσκετ όλα τα κομμάτια είναι σημαντικά, όμως κατά την άποψη μου όπως εξελίσσεται το σύγχρονο μπάσκετ διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην επίθεση το πως στήνονται οι ομάδες. Ο χρόνος έχει περιοριστεί πολύ με τα 24 δευτερόλεπτα στην επίθεση. Αυτό σημαίνει ότι σε μικρό διάστημα οι παίκτες θα πρέπει να έχουν πάρει τις θέσεις τους ανεξάρτητα από το σχηματισμό που χρησιμοποιεί ο κάθε κόουτς.

Ουσιαστικά στο σύγχρονο μπάσκετ έχουμε ξεφύγει από τα περίπλοκα συστήματα του παρελθόντος κι έχουμε πάει σε πιο απλές επιθετικές συνεργασίες και καταστάσεις που απαιτούν σωστές αποστάσεις, πλήρη εκμετάλλευση των επιθετικών όπλων κάθε ομάδας, ταχύτητα και λεπτομέρεια στην εκτέλεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένας προπονητής του βεληνεκούς του Ετόρε Μεσίνα είχε αναφέρει κάποια στιγμή ότι θεωρεί το timing και το spacing τις δύο πιο σημαντικές λέξεις στην επίθεση".

Ποια είναι η άποψη σας γενικότερα για τα διαδικτυακά Σεμινάρια και πόσο μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία στη διάδοση της πληροφορίας;

" Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μπορεί απ' όπου βρίσκεται να πάρει την πληροφορία που θέλει γλιτώνοντας μετακινήσεις και χρόνο. Τα διαδικτυακά Σεμινάρια είναι ένα τεράστιο βήμα για την επιμόρφωση των προπονητών, καθώς ο καθένας από οποιαδήποτε γωνία του κόσμου μπορεί να παρακολουθήσει κάτι που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε. Τώρα από το laptop και το σπίτι του έχει πρόσβαση. Πριν κάποια χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να γίνει αυτό και τώρα είναι μία πραγματικότητα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΣΕΠΚ και την Science Web για την ευκαιρία που μας δίνουν να παρακολουθούμε διάφορα θέματα που άπτονται της προπονητικής, από το Κατάρ όπου βρίσκομαι".

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της επιμόρφωσης για τους προπονητές;

" Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως όποιος μένει στάσιμος τον ξεπερνάνε η πληροφορία και τα γεγονότα! Το μπάσκετ εξελίσσεται συνέχεια. Χρόνο με τον χρόνο νέα στοιχεία μπαίνουν στο παιχνίδι και στις προπονήσεις των ομάδων. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάνε και οι αλλαγές στους κανονισμούς που βάζουν νέα προβλήματα στους προπονητές και τους αναγκάζει να βάλουν νέα στοιχεία στο παιχνίδι. Η εξελικτική πορεία των προπονητών δεν σταματά ποτέ.

Στον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών, είμαι από τα παλαιότερα μέλη κι αν θυμηθώ όσα έβλεπα τη δεκαετία του 1980, πως ξεκινήσαμε και πως είναι τώρα το άθλημα στην Ελλάδα, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει το επίπεδο των Ελλήνων κόουτς να είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο. Αυτό πρέπει να μας κάνει ακόμα καλύτερους. Έτσι κι αλλιώς ταβάνι για την τελειότητα δεν υπάρχει αλλά μόνο ο δρόμος της συνεχούς εξέλιξης και επιμόρφωσης".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ