ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός - Άρης 90-53

Παναθηναϊκός - Άρης 90-53

Καταιγιστικός και πεισμωμένος ο Παναθηναϊκός στο γ' δεκάλεπτο μπήκε στο παρκέ και "καθάρισε" τον τελικό με τον Άρη χάρη σε ένα επιμέρους 35-7, κατακτώντας το 15ο Κύπελλο στην ιστορία του (90-53)!

Αποστολή στο Ηράκλειο: Αντωνία Μαραγούσια

Στη μεγάλη μονομαχία του ελληνικού μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη, οι "πράσινοι" ήταν νικητές καθώς διέσυραν με 90-53 τους αντιπάλους τους κι έφτασαν στην κατάκτηση του 15ου Κυπέλλου της ιστορίας τους.

Δείτε το LIVE της αναμέτρησης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη...

Κι όμως το α' ημίχρονο δεν διεμήνυε σε τίποτα αυτό που θα επακολουθούσε. Οι δύο ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια ισόπαλες στο 40-40 και στο γ' δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε αφηνιασμένος στο παρκέ.

Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια, ωστόσο ό,τι κι αν ήταν αυτό, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς ο Παναθηναϊκός μπήκε τελείως διαφορετικός στο β' ημίχρονο και διέλυσε τον Άρη χάρη σε ένα επιμέρους 50-13!

Στο γ' δεκάλεπτο, οι "πράσινοι" με 6/8 τρίποντα... σκότωσαν τον αντίπαλό τους και έφτασαν τη διαφορά σε ύψη που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι εκείνο το σημείο με βάση την εικόνα του α' ημιχρόνου.

Καθοριστικός ο Φώτσης, έδωσε το σύνθημα ο Ματσιούλις με τους συνεχόμενους πόντους του, ενώ αφυπνίστηκαν και οι υπόλοιποι "πράσινοι", σε ένα εξαιρετικό δεκάλεπτο που τελείωσε με 35-7.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή ήταν η 5η μεταξύ τους και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 15ο Κύπελλο στην ιστορία του, ενώ ο Άρης έμεινε στις 8 κατακτήσεις.

O αγώνας

Απουσία του τραυματία Γκιστ, ο Παναθηναϊκός παρέταξε στο παρκέ τους Ούκιτς, Διαμαντίδη, Μπράμο, Φώτση και Μαυροκεφαλίδη. Από την άλλη, ο Μίλαν Μίνιτς πέρασε στο παρκέ τους Αθηναίου, Βεζένκοφ, Μποχωρίδη, Πελεκάνο και Τσακαλέρη. Με το ξεκίνημα του αγώνα, αν και τελικός, οι δύο ομάδες άρχισαν να πυροβολούν από τα 6.75μ.Το τρίποντο του αρχηγού του, έδωσε στον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά το προβάδισμα (5-2), ενώ στο 3ο λεπτό ισοφάρισε ο Άρης με τον Πελεκάνο (7-7), για να δεχτεί άμεσα την απάντηση του Μπράμου (10-7). Οι δύο ομάδες συνέχισαν το πολύ καλό τους δεκάλεπτο με τον Μποχωρίδη να ξαναδίνει στον Άρη το προβάδισμα επίσης με τρίποντη βόμβα (13-15 στο 7').

Ο Άρης ήταν πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του και σε καταστάσεις ένας εναντίον κατάφερνε να σκοράρει, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες πότε από τον Μποχωρίδη και πότε από τον Αθηναίου. Στο τέλος του α' δεκαλέπτου ο Ούκιτς βρήκε ανοργάνωτη την άμυνα του Άρη και έγραψε το 20-18, δίνοντας βραχεία κεφαλή στην ομάδα του.

Ντέρμπι με τα όλα του

Ωστόσο, το παιχνίδι θα συνέχιζε με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ... Στο 12' ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται με 25-18, χάρη σε ένα ξέσπασμα, όμως ήταν παροδική η διαφορά του με 7 πόντους. Οι Πελεκάνος και Αθηναίου ισοφάρισαν δυο λεπτά αργότερα, δίνοντας σημαντική βοήθεια σε ένα καθοριστικό σημείο για την ομάδα τους. Στο 16' ο Μποχωρίδης και πάλι στο ένας εναντίον ενός ήταν εύστοχος, ενώ μέχρι το ημίχρονο είχε ήδη 10 πόντους, όντας πολύ σημαντικός για την ομάδα του.

Οι "κίτρινοι" έδειχναν να έχουν μεγάλη ενέργεια στο παιχνίδι τους και τους Αθηναίου, Βεζένκοφ βρέθηκαν να προηγούνται με 38-33, υποχρεώνοντας τον Πεδουλάκη να πάρει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Τελικά, οι "τυπικά" γηπεδούχοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και με διαδοχικά καλάθια από τους Διαμαντίδη, Κάρι και Μπατίστ ισοφάρισαν σε 40-40 στο τέλος του ημιχρόνου. Ο Άρης είχε πετύχει 9 πόντους στον αιφνιδιασμό, ενώ είχε 12 από λάθη του αντιπάλου αλλά και λιγότερα λάθη.

Τον σκότωσε έξω από τα 6.75μ.

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην επανάληψη... Με τρία εύστοχα τρίποντα από τους Κάρι, Φώτση (2), οι "πράσινοι" προηγήθηκαν (49-40), ενώ παίζοντας και πιο δυνατά στην άμυνα, βρέθηκαν να κάνουν ένα 15-0 για περισσότερο από τρεισήμιση λεπτά ξεφεύγοντας με 55-40. Το πρώτο καλάθι του Άρη στο β' ημίχρονο πέτυχε ο Τσακαλέρης στο 24', δίνοντας τέλος στο σερί του Παναθηναϊκού που είχε φτάσει το 20-0 (αν προσθέταμε και το 5-0 στο τέλος του α' μέρους).

Μόλις στο 26ο λεπτό ο Λάσμε πέτυχε τους πρώτους πόντους στο παιχνίδι με 2/2 βολές κι έκανε το σκορ 59-46, σε ένα σημείο που οι παίκτες του Μίνιτς πίεζαν για να μειώσουν. Ο Γκαμπονέζος σέντερ μάλιστα στην επόμενη φάση, όχι μόνο έκοψε τον αντίπαλό του στην άμυνα, αλλά και πέτυχε καλάθι και φάουλ γράφοντας το 62-46.

Κάπου εκεί, η πλάστιγκα έγειρε οριστικά υπέρ του Παναθηναϊκού και με τον Ματσιούλις να πετυχαίνει 10 συνεχόμενους πόντους, η διαφορά εκτοξεύτηκε εν ριπή οφθαλμού στους 25 (72-47) στο 29'. Οι παίκτες του Μίνιτς βρέθηκαν σε τρικυμία και δεν μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό του Παναθηναϊκού που σκότωνε από τα 6.75μ. τον αντίπαλό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γ' δεκάλεπτο είχε 6/8 τρίποντα και ο Κάρι έγραψε το 75-47 χάρη σε ένα επιμέρους 35-7.

Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει

Μετά από ένα μουδιασμένο τρίλεπτο στο δ' δεκάλεπτο κι από τις δύο πλευρές, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +30 (78-48), με καλάθι του Λάσμε μετά από ασίστ του Παππά. Κι ενώ το παιχνίδι είχε ουσιαστικά κριθεί, η "πράσινη" άμυνα διατηρούσε την φρεσκάδα της, σταματώντας τις περισσότερες επιθέσεις του Άρη. Ο Γιάνκοβιτς με λέι απ έγραψε το 82-49 στο 35' και πλέον το παιχνίδι είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο κόσμος είχε προσηλωθεί στην καζούρα που έκαναν οι μεν στους δε.

Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει τον τελικό νικητή και οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπαιζαν με την ίδια όρεξη και διάθεση μέχρι το τέλος, γράφοντας το τελικό 90-53.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 40-40, 75-47, 90-53.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 8 (2), Κάρι 17 (3), Μπατίστ 4, Φώτσης 11 (3), Ούκιτς 6, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 7 (1), Παππάς 7 (1), Γιάνκοβιτς 6, Ματσιούλις 13 (3).|
Άρης (Μίνιτς): Μποχωρίδης 12 (2), Χαντ, Πελεκάνος 9 (1), Γκίκας 1, Τσακαλέρης 7, Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Λαρεντζάκης, Βεζένκοβ 9 (1), Μούρτος 5, Αθηναίου 10 (1).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ