ΜΠΑΣΚΕΤ

Έτσι ήταν το μπάσκετ (και ο κόσμος) το 1980

Έτσι ήταν το μπάσκετ (και ο κόσμος) το 1980

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αναμετρήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν rookie, ο κόσμος δεν είχε μάθει ακόμα το Pac-Man, οι Led Zeppelin δεν είχαν διαλυθεί και ο Νίκολσον έλεγε... "Heeeere's Johnny" (VIDEOS)!

Μοιάζει οξύμωρο αλλά συνέβη. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας συνολικά 27 φορές στην ιστορία τους: 17 οι “ερυθρόλευκοι” και 10 οι “κίτρινοι”. Κι όμως, η σημερινή αναμέτρησή τους στα “Δύο Αοράκια” της Κρήτης (17/2, 17:15) είναι μόλις η πρώτη έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια! Συγκεκριμένα, η πρώτη μετά τις 16 Ιουλίου 1980, όταν οι δύο ομάδες διασταυρώθηκαν στον τελικό εκείνης της χρονιάς στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί της ΑΕΚ με 85-80.

Για την ιστορία, ιδού και το φύλλο αγώνα εκείνου του τελικού:

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 85-80 (44-42)

Διαιτητές: Αποστολίδης Αθ.-Ρήγας

Ολυμπιακός (Μπαρλάς): Γιατζόγλου 25, Καστρινάκης 20, Ιορδανίδης 15, Διάκουλας 14, Μελίνι 8, Ραφτόπουλος 2, Ράμμος 2, Κοκορόγιαννης.

ΑΕΚ (Τρόντζος): Γιαννουζάκος 21, Σταμέλος 18, Γκέκος 18, Γκούμας 9, Κανακάκης 9, Φώτσης 5, Κορωναίος, Πανταζής, Τσοσκούνογλου.

Εκείνος ο τελικός ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος -και τελευταίος- που διοργανώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν επίσης και ο τελευταίος που διεξήχθη σε ανοιχτό γήπεδο. Άλλες εποχές, άλλα έθιμα... Μοιάζει τόσο μακρινή η εποχή που συναντήθηκαν για τελευταία φορά ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, που αποφασίσαμε να κάνουμε μία βουτιά πίσω στο χρόνο και να βρούμε πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος (αθλητικός και μη) τον Ιούλιο του 1980...

Η πρώτη συμμετοχή σε Euro

Η εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου μόλις είχε πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro. Είχε δώσει τρεις αγώνες από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου με απολογισμό μία ισοπαλία (0-0 με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία των Χρούμπες, Σούστερ, Μίλερ, Ρουμενίγκε, Μπρίγκελ κ.α.) και δύο ήττες (από την Ολλανδία με 0-1 και από την Τσεχοσλοβακία του Πανένκα με 1-3). Ο Νίκος Αναστόπουλος είχε σημειώσει το μοναδικό γκολ της Ελλάδας στη διοργάνωση.

Το "Back in black" ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει

Το καλοκαίρι του 1980 οι AC/DC ετοιμάζονταν να απογειωθούν εμπορικά. Είχαν ολοκληρώσει την ηχογράφηση του "Back in black", του πρώτου με τραγουδιστή τον Brian Johnson και ενός εκ των πιο εμπορικών ροκ albums που κυκλοφόρησαν ποτέ. Τραγούδια όπως το "Hells Bells", το "You Shook Me All Night Long" και το ομώνυμο "Back in Black" έγιναν παγκόσμιες και διαχρονικές επιτυχίες και το album πούλησε συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας

Η Μόσχα ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες (19 Ιουλίου – 3 Αυγούστου), τους οποίους μποϊκοτάρισαν τελικά 82 χώρες λόγω της εισβολής των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979. Το τουρνουά μπάσκετ είχε διοργανωθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου και το χρυσό μετάλλιο είχε κατακτήσει η Γιουγκοσλαβία, επικρατώντας στον τελικό της Ιταλίας με 86-77. Η Ελλάδα απείχε από εκείνο το τουρνουά μπάσκετ, όχι όμως και από τα μετάλλια. Κατέκτησε ένα χρυσό με τον παλαιστή της ελληνορωμαϊκής Στέλιο Μηγιάκη και δύο χάλκινα με τους Γιώργο Χατζηιωαννίδη (ελευθέρα πάλη) και Τάσο Μπουντούρη (ιστιοπλοΐα).

Ο πρώτος τίτλος του Μάτζικ

Ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν ακόμα rookie στο ΝΒΑ και οι Λέικερς μόλις είχαν επιστρέψει στο θρόνο τους, επικρατώντας στους Τελικούς -που είχαν ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου- των 76ερς με 4-2 νίκες. Εκείνη η σειρά τελικών ήταν η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε το τρίποντο, αλλά έμειναν στην ιστορία για την εμφάνιση του Μάτζικ Τζόνσον στον 6ο αγώνα, όταν ξεκίνησε στη θέση "5" αντί του τραυματία Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και είχε 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Εκείνο το παιχνίδι είχε μεταδοθεί στις ΗΠΑ με tape delay 2,5 ωρών.

Η Λάμψη και η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται

Το 1980 κυκλοφόρησε μία από τις σπουδαιότερες ταινίες θρίλερ όλων των εποχών: η Λάμψη του Στάνλι Κιούμπρικ. Στις 23 Μαρτίου συγκεκριμένα. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η πρεμιέρα του sequel του Star Wars: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται. Περίπου ένα μήνα πριν από τον τελικό του κυπέλλου του 1980 είχε κυκλοφορήσει και ένα άλλο φιλμ που έμεινε στην ιστορία: οι "Blues Brothers" με τους Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ. Λίγο αργότερα, δε, έκαναν πρεμιέρα και δύο άλλες πολύ αγαπημένες -εκείνα τα χρόνια- στην Ελλάδα: το "Airplane!" και η "Γαλάζια Λίμνη".

Ο κόσμος δεν είχε μάθει το Pac-Man

Ένα από τα πιο κλασικά video games όλων των εποχών δεν είχε συμπληρώσει καν δύο μήνες κυκλοφορίας στην Ιαπωνία. Ο λόγος για το Pac-Man, το οποίο ακόμα δεν είχε διατεθεί καν στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο δε στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Led Zeppelin δεν είχαν διαλυθεί

Κι όμως, οι Led Zeppelin, ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ στην ιστορία της rock μουσικής, υπήρχαν ακόμα τον Ιούλιο του 1980. Τον προηγούμενο χρόνο είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο τους album ("In Through the Out Door") και τον Οκτώβριο του 1980 είχαν προγραμματίσει να αρχίσουν την πρώτη τους αμερικανική περιοδεία έπειτα από τρία χρόνια. Δεν έγινε ποτέ. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Τζον Μπόναμ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και λίγο αργότερα οι Led Zeppelin διαλύθηκαν.

Ο "ροζ πάνθηρας" ζούσε ακόμα

Οκτώ ημέρες μετά τον τελικό του 1980 ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς της εποχής απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών. Ο λόγος για τον Πίτερ Σέλερς, τον διάσημο Άγγλο ηθοποιό που άφησε εποχή με τις ταινίες του "Ροζ Πάνθηρα", το "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" και τη "Lolita". Ο Σέλερς πέθανε στις 24 Ιουλίου από καρδιακή ανακοπή.

O Τζον Λένον δεν είχε δολοφονηθεί

Την εποχή που ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αναμετρώνταν στο Καλλιμάρμαρο ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ξεκινούσαν να ηχογραφούν το "Double Fantasy". Λίγους μήνες αργότερα όμως ο "θρύλος" των Beatles έφυγε από τη ζωή. Στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ επέστρεφε μαζί με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν πυροβόλησε πέντε φορές τον Λένον στην πλάτη και μέχρι να καταφτάσει η αστυνομία έκατσε πάνω από το άψυχο κορμί του "σκαθαριού" και διάβασε τον "Φύλακα στη Σίκαλη", ένα βιβλίο του 1951. Βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ