ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ζούρος: "Θέλω να προσφέρω..."

Ζούρος: "Θέλω να προσφέρω..."

Να συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής θέλει όπως τόνισε ο Ηλίας Ζούρος. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε (videos).

Αποστολή στη Βενεζουέλα, Γιάννης Φιλέρης

Ο προπονητής της Εθνικής, Ηλίας Ζούρος στο ξενοδοχείο των διεθνών μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, την προετοιμασία και την κριτική που δέχεται.

Έπειτα αναφέρθηκε στην τακτική που ακολούθησε απέναντι στη Νιγηρία, αλλά και τη θέση του στην Εθνική μας ομάδα.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Έλληνας προπονητής:

Η προετοιμασία και η άμυναΤο ότι κάναμε τη μικρότερη προετοιμασία, με δέκα μπασκετικές προπονήσεις , είναι αλήθεια ή όχι; Είναι. Όπως αλήθεια είναι αρκετοί παίκτες ήρθαν την τελευταία στιγμή, καθώς τα πρωταθλήματα βρίσκονταν σε εξέλιξη. Λένε, λοιπόν, γιατί δεν παίξαμε πάνω απ’ όλα καλή άμυνα, όπως είναι το σύνηθες παιχνίδι της Εθνικής. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είμαι ένας αμυντικός προπονητής. Στη Λιθουανία , η πρώτη λέξη που έμαθα είναι η γκινίμπα. Δηλαδή η άμυνα στα λιθουανικά. Το ίδιο έκανα και στην Εφές. Αλλά, όπως γνωρίζετε ίσως, η άμυνα πάνω απ’ όλα θέλει πόδια. Θέλει καλή φυσική κατάσταση, θέλει προπονήσεις και διδασκαλία. Εμείς δεν είχαμε τον χρόνο για κάτι τέτοιο…».

Η απουσία των ψηλών και ο αποκλεισμός του Βουγιούκα: « Τι να σας πω; Ο Σχορτσιανίτης έκανε επέμβαση και δεν μπορούσε να παίξει. Ο Κουφός έκανε πρώτα εγχείριση και στη συνέχεια μας ειδοποίησε. Στο χειρουργείο μπήκε και Μαυροκεφαλίδης. Όσο για τον Βουγιούκα, θα πρότεινα να ρωτήσετε τους παίκτες αν αποκλείστηκε σωστά ή όχι. Στο πιο σημαντικό φιλικό που θα τον δοκιμάζαμε, εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί ενώ ούτε ο γιατρός, ούτε ο φυσιοθεραπευτής διαπίστωναν πρόβλημα. Όταν τον έκοψα του είπα ότι το κάνω για να τον βοηθήσω να δουλέψει όσο δυνατόν περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι».

Η κριτική που δέχεται: « Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αλλά για πείτε μου αν βάζαμε δύο από τις έντεκα βολές που χάσαμε, αν ο διαιτητής έδινε το εξόφθαλμο φάουλ στο τέλος, θα έλεγαν τώρα πως είμαι ο χειρότερος προπονητής του κόσμου; Ή ότι αυτή η ήττα είναι η χειρότερη της Εθνικής Ομάδας την τελευταία 20ετία; Κριτική είναι εύκολο να κάνεις, πολύ πιο εύκολο μάλιστα είναι να πυροβολείς τον εκάστοτε προπονητή. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλες οι συνισταμένες; Για ρωτήστε τους παίκτες για την ταλαιπωρία των ταξιδιών, την 8άωρη αναμονή. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και αυτό θα κάνω και τώρα. Το να γίνεται όμως τόσο κακόβουλη κριτική είναι άδικο. Πρώτα για τους παίκτες και μετά για μένα».

Η τακτική εναντίον της Νιγηρίας: « Δεν υπήρξε κάτι που να μη δοκιμάσαμε. Διάβασα ότι δεν παίξαμε ζώνες ματς-απ. Όποιος το λέει απλά δεν ξέρει μπάσκετ και τον καλώ να δούμε μαζί το DVD για να του δείξω τα συγκεκριμένα σημεία του αγώνα. Παίξαμε με 3 ψηλούς, για να ελέγξουμε τα ριμπάουντ. Λένε ότι φάγαμε πανομοιότυπα καλάθια. Εμείς το ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα. Είδα το βίντεο τόσες φορές. Όπως είδα ότι ο Νταγκουντούρο, ενδεχομένως ο χειρότερος σουτέρ των Νιγηριανών, ευστόχησε σε τρίποντο γιατί δεν είχε …άλλη επιλογή. Ξαναλέω για την άμυνα. Χρειάζονταν περισσότερες προπονήσεις και δυνατά πόδια. Πέρσι στο Ευρωμπάσκετ δεν παίζαμε την καλύτερη άμυνα του τουρνουά; Φέτος, όμως, μαζευτήκαμε την τελευταία στιγμή. Κι ένας τόσο σημαντικός παίκτης όπως ο Φώτσης είχε πρόβλημα τραυματισμού…».

Η «συμμετοχή» των διαιτητών και οι δηλώσεις του: « Μπορεί να μίλησα μόνο για τους διαιτητές, αλλά έπρεπε να το κάνω μετά από ένα παιχνίδι που έχει κριθεί την τελευταία στιγμή με ένα φάουλ που δεν δόθηκε το οποίο θα άλλαζε τις ισορροπίες και τον τελικό νικητή. Ακόμη και στη φάση που ο Νταγκουντούρο κερδίζει φάουλ έχει κάνει επιθετικό γιατί αγκιστρώνει με το χέρι του τον Ζήση. Μίλησα για τους διαιτητές καθώς επηρέασαν όλη την εξέλιξη. Όταν σπρώχνουν στα σκριν, σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να στήσουμε το πικ-εντ-ρολ ώστε να έχουμε πλεονέκτημα δύο εναντίον ενός».

Η θέση του στην Εθνική Ομάδα: « Πρώτα απ’ όλα να πω ότι νιώθω υπερήφανος και είμαι ικανοποιημένος απ’ όλη την ομάδα. Λάθη κάνουμε όλοι. Υπάρχει, όμως, μια φιλοσοφία που πρέπει να τη σεβόμαστε, όπως κάνουν οι ξένοι οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Εθνική. Οι στιγμές που ζει ένας προπονητής με την Εθνική είναι ανεπανάληπτες. Ειδικά όταν ακούει τον Εθνικό Ύμνο και κάθεται στον πάγκο για να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο. Δεν κρύβω ότι θέλω να μείνω, εφόσον βέβαια υπάρχει και ανάλογη πρόθεση από την ομοσπονδία. Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και θα δούμε. Αυτό που ελπίζω είναι αν δεν συνεχίσω, ο διάδοχός μου να είναι Έλληνας. Πιστεύω ότι έχω πολλά να δώσω σε αυτή την ομάδα…».

Το συμπέρασμα: « Η ζωή συνεχίζεται, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Επαναλαμβάνω ότι με στενοχωρεί η άδικη κριτική για μια ομάδα που πήρε συγχαρητήρια από όλους όσους την είδαν να παίζει τόσο καλό μπάσκετ. Είναι δεδομένο ότι στην Εθνική υπάρχει ταλέντο, εμπειρία και κλάση παικτών. Στο ματς με το Π.Ρίκο όλοι είδαν ότι νικήσαμε χάρη σε ένα αμυντικό τρικ που επιστρατεύσαμε την κατάλληλη στιγμή. Θέλαμε πάση θυσία να νικήσουμε τη Νιγηρία, αλλά ξέρετε πολλές φορές σε εγκαταλείπει και η τύχη. Αντιλαμβάνομαι την στενοχώρια όλων, πρώτοι απ’ όλους εμείς «σκάσαμε», αλλά η δουλειά του προπονητή είναι άχαρη και μοναχική. Αυτό που ζητάω είναι να μη μας …πυροβολείτε με λάθος τρόπο».

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ