ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ζήσης: "Απαγορεύεται να μην προσπαθούμε!"

Ζήσης: "Απαγορεύεται να μην προσπαθούμε!"

Ο Νίκος Ζήσης εξηγεί στο Sport24.gr τι έλειψε από την Εθνική Ανδρών στο φιλικό με την Ολλανδία και υπενθυμίζει ότι σκοπός της ελληνικής ομάδας είναι να παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Ολλανδία είναι εκ των αντιπάλων της Ελλάδας στον Γ' όμιλο του Eurobasket. Για την ακρίβεια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει με τους Ολλανδούς στις 10/9, στον τελευταίο αγώνα της στο Ζάγκρεμπ πριν από το πρώτο νοκ άουτ ματς της διοργάνωσης.

Χθες (27/8) οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη είχαν την πρώτη γνωριμία με την Ολλανδία, στην πρεμιέρα του 27ου Διεθνούς Τουρνουά "Ακρόπολις". Οι αντίπαλοί μας έβαλαν… δύσκολα στην Εθνική Ανδρών όμως η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό στην επίθεση μέσα από την πιεστική άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο και διατήρησε διαφορά ασφαλείας ως το τέλος του αγώνα, φτάνοντας τις πέντε νίκες σε επτά φιλικά προετοιμασίας .

Εν συνεχεία ο Νίκος Ζήσης παραδέχτηκε στο Sport24.gr ότι η Ελλάδα δεν είχε την απαραίτητη σταθερότητα και διάρκεια στην άμυνα, μίλησε για το «3άρι» Γιάννη Αντετοκούνμπο και ξεκαθάρισε ότι η Εθνική πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη στις 5 Σεπτεμβρίου, σε επίπεδο τεχνικό και κυρίως πνευματικό.

Το ζητούμενο για την Εθνική στο "Ακρόπολις" είναι, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τους αυτοματισμούς στην επίθεση. Κόντρα στην Ολλανδία, η Ελλάδα πέτυχε μεν 92 πόντους όμως δέχτηκε 80. Τι έγινε σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού;

"Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές ήμασταν αρκετά χαλαροί. Είχαμε κάποια πολύ μικρά διαστήματα που βγάλαμε περισσότερη ενέργεια στην άμυνα και η διαφορά άνοιγε κατ' ευθείαν υπέρ μας. Το κακό είναι ότι δεν είχαμε την ίδια διάρκεια απέναντι σε μια ομάδα που παίζει δυνατά κι έχει κάποια ποιότητα στο παιχνίδι της. Δεν ξέραμε καθόλου τους Ολλανδούς, τους είδαμε σήμερα (σ.σ. χθες ) και αυτό είναι καλό για το μεταξύ μας επίσημο παιχνίδι στο Eurobasket. Στο επιθετικό κομμάτι, υπήρχε διάθεση να γυρίσει η μπάλα, με δεδομένο ότι η Ολλανδία έκλεινε πολύ στη ρακέτα, κι έτσι πετύχαμε κάποια ελεύθερα σουτ. Είναι δεδομένο ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερη άμυνα ως ομάδα. Όπως, επίσης, είναι δεδομένο ότι στα επόμενα δυο παιχνίδια θέλουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα".

Έστω κι έτσι, η πιεστική άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε πάλι τη διαφορά…

"Mα ξέρουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την άμυνά μας! Στη συνέχεια θα μπει περισσότερο το scouting, κακά τα ψέματα αλλά γενικώς, σε κάποια πράγματα που αφορούν την προσπάθεια και τη συγκέντρωση, πρέπει να είμαστε εκεί. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ρόστερ, δεν υπάρχει η δικαιολογία της κούρασης. Πολλές φορές οι παίκτες μπαίνουν και βγαίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχουν έμπειροι παίκτες που μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Πολλές φορές, βέβαια, το παιχνίδι κερδίζεται και από την επίθεση. Στο τρίτο δεκάλεπτο, ενώ κάναμε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα με πιεστική άμυνα, στη συνέχεια κάναμε κάποια λάθη και οι Ολλανδοί έβαλαν καλάθια στον αιφνιδιασμό. Μετά κάναμε κάποια φάουλ, τους στείλαμε στις βολές... Όλα αυτά προέρχονται από την έλλειψη συγκέντρωσης αλλά εγώ το θεωρώ θετικό για το παιχνίδι που θα έλθει στο Ζάγκρεμπ, απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ολλανδία που ήταν άγνωστη. Θέλουμε να βλέπουμε τα προβλήματά μας και να τα διορθώνουμε με αφετηρία την 5η Σεπτεμβρίου".

Ζήσης: "Απαγορεύεται να μην προσπαθούμε!"

Στην πρεμιέρα του "Ακρόπολις" είδαμε κάποιες αλλαγές, όπως τον Αντετοκούνμπο στο "3". Τι να περιμένουμε στα τελευταία φιλικά με Τουρκία και Λιθουανία πριν από το τζάμπολ του Eurobasket;

"Αυτά είναι υπόθεση του κόουτς. Είδαμε όντως τον Γιάννη να παίζει περισσότερο στο «3». Είναι δουλειά του κόουτς και του προπονητικού σταφ να δοκιμάσει πράγματα. Ήταν το έβδομο φιλικό. Πραγματικά χουν δοκιμαστεί πάρα πολλά σχήματα όλο αυτό το διάστημα. Σκοπός είναι να έχουμε την απαιτούμενη ετοιμότητα όταν θα αρχίσει το τουρνουά και να βελτιωνόμαστε με την πάροδο του χρόνου".

Μετά από το πρώτο φιλικό στο Βέλγιο, ο κόουτς Κατσικάρης εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι κατά 40% έτοιμη. Έπειτα από επτά φιλικά κι ενώ απομένει μια εβδομάδα για την έναρξη του Eurobasket, σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται η Εθνική;

"Σίγουρα είμαστε πιο έτοιμοι στο τεχνικό κομμάτι σε σχέση με το πρώτο φιλικό. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις 5 Σεπτεμβρίου, σε απόλυτα τεχνικό κομμάτι και, πάνω από όλα σε ό,τι έχει να κάνει με τις εθνικές ομάδες, πνευματικό. Εκεί κρίνονται όλα. Έχουμε δει ότι οι ομάδες της Euroleague και του Final Four, μετά από μια δουλειά οκτώ μηνών, έχουν άλλους αυτοματισμούς και ιδιαιτερότητες. Έτσι στην Εθνική χρειάζεται κάποια διάθεση στην άμυνα και να υπάρχει συγκέντρωση".

Οι παίκτες της Εθνικής έχουν βρει τους ρόλους τους σε αυτή την ομάδα;

"Θεωρώ ότι έχουμε βελτιωθεί πολύ σε αυτό το θέμα κι αυτό φάνηκε σήμερα (σ.σ. χθες). Αυτό που κρατάμε ως κακό, και είναι πολύ καλό να βγάζεις μειονεκτήματα στα φιλικά, είναι ότι δεν είχαμε την απαιτούμενη σταθερότητα στην άμυνα και στο πνευματικό κομμάτι. Πολλές φορές δεν είχαμε την κατάλληλη προσπάθεια. Απαγορεύεται για μια ομάδα σαν τη δική μας να μην προσπαθεί! Λάθη θα γίνονται σίγουρα αλλά πολλές φορές δείξαμε… μαλθακοί. Πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας, πρέπει να βελτιωνόμαστε".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ