ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρινκέρι: "Οι Έλληνες διεθνείς ενδιαφέρονται"

Τρινκέρι: "Οι Έλληνες διεθνείς ενδιαφέρονται"

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού, Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος μίλησε για το πλάνο του, το ενδιαφέρον των διεθνών για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δήλωσε τυχερός που η Εθνική έχει τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ τόνισε πώς θα καλέσει το καλοκαίρι τον Δημήτρη Διαμαντίδη για... φραπέ

Ιδιαίτερα ευδιάθετος εμφανίστηκε στην επίσημη παρουσίαση του ο Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος αποτελεί τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο Ιταλός προπονητής που καλείται να οδηγήσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας τον Σεπτέμβριο μίλησε το πλάνο του και το ενδιαφέρον των διεθνών για την ομάδα έπειτα από συνομιλίες που είχε μαζί τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βοηθούς του, το φιλικό προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, την τύχη που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διαθέτει έναν εκ των τριών κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη μαζί με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ τόνισε πώς θα καλέσει τον Διαμαντίδη για... φραπέ το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο. " Είναι μεγάλη χαρά μας που έχουμε επιτέλους κοντά μας τον Αντρέα Τρινκιέρι. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες και προβλήματα που προέκυψαν και γι' αυτό το λόγο αργήσαμε λίγο να κάνουμε την παρουσίαση", τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε:

"Ξέρετε ποιος είναι και έχετε παρακολουθήσει τη διαδρομή του. Η ανθρώπινη σχέση είναι αυτή που προάγει τις διαδικασίες και φέρνει τον έναν πιο κοντά στον άλλο. Έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα μιας δουλειάς. Η συνεργασία μας είναι μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά θέλω να πιστεύω και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Πρώτος σταθμός είναι το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όπου στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε ακόμη και την πρώτη θέση. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, έναν προπονητή που έχει αποδείξει στο παρελθόν στην Ιταλία και την Ευρωλίγκα πως είναι άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και μου έχει κάνει εντύπωση ο τρόπος που δουλεύει. Είναι εργατικός και δίνει σημασία στην ανθρώπινη σχέση".

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, σχολίασε: "Έχει έρθει σε επαφή με όλους τους Έλληνες διεθνείς, που παίζουν εντός κι εκτός της χώρας. Δυστυχώς πολλά παιδιά με την πολιτική που ακολουθήσαμε, όχι ως ομοσπονδία, μετέβησαν σε άλλες χώρες. Εδώ είναι μια πρώτη απάντηση σε κάποιους κυρίους που κάνουν κριτική ανεξάρτητα από το θέμα. Δεν ενδιαφέρονται από τον αγωνιστικό χώρο που υπάρχουν τόσοι ξένοι ή που τόσα παιδιά παίζουν εκτός Ελλάδος, δεν ενδιαφέρονται ότι είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά λένε ότι επιλέξαμε ξένο.

Επιλέξαμε έναν Ευρωπαίο προπονητή, που έχει τα ίδια δικαιώματα εργασίας. Είναι πολύ συντεχνιακό το επιχείρημα ‘γιατί να μην είναι Έλληνας;’. Γιατί δεν το άκουσα πέρυσι που δύο σπουδαίοι προπονητές ήταν στα δύο μεγάλα μας σωματεία. Είμαστε Ευρωπαίοι, έχουμε Ευρωπαίο προπονητή και πάμε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα".

Παράλληλα, κατέληξε καλωσορίζοντας τον Ιταλό κόουτς: "Καλωσορίζω τον Αντρέα Τρινκιέρι, ελπίζω να τον στηρίξετε, είναι πολύ επικοινωνιακός. Θέλουμε να πάει καλά η Εθνική ομάδα μπάσκετ, όλοι μας, σε καιρούς δύσκολους όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για το άθλημα και το αθλητικό κίνημα. Η Εθνική θα σταθεί στο ύψος της και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες".

Τρινκέρι: "Ζητώ να με εμπιστευτείτε"

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Αντρέα Τρινκέρι, λέγοντας στα ελληνικά: " Καλημέρα ή καλησπέρα δεν ξέρω τι να πω αφού είναι 2 η ώρα".

Αναφερόμενος στην θέση που ανέλαβε σχολίασε: "Έχω ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι ώρα να ξαναπούμε ότι είμαι χαρούμενος ή είναι τιμή μου. Είναι κάτι αυτονόητο. Το ελληνικό μπάσκετ είναι ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο ιστορικά. Η θέση μου, λοιπόν, έχει μεγάλες ευθύνες. Όλα τα μεγάλα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα. Και καταλαβαίνω πολύ καλά όταν εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος ποιοι είναι οι στόχοι.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όταν η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο, πάντα πάει να κερδίσει. Όμως πάντα υπάρχει ένα ‘αλλά’. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το τελευταίο παιχνίδι, που ήταν ένα άσχημο ματς, απέναντι στη Νιγηρία και πρέπει να αρχίσουμε από εκεί κάτι καινούριο, ελπίζουμε καλύτερο.

Πριν δέκα μέρες είχαμε την ελπίδα πως δύο ελληνικές ομάδες θα είναι στο Final 4. Τώρα έχουμε μία, αλλά και πάλι αυτό σημαίνει πως το μπάσκετ στην Ελλάδα πηγαίνει καλά. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έκαναν καταπληκτική σεζόν στην Ευρωλίγκα και είναι μεγάλη επιτυχία η παρουσία μιας ελληνικής ομάδας στο Final 4. Όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από το Προολυμπιακό Τουρνουά. Πρέπει να αρχίσουμε από εκεί για να τα πάμε καλύτερα.

Το πώς δεν μπορώ να σας το πω τώρα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να έχω ιδέες, αλλά η σεζόν είναι ακόμη σε εξέλιξη. Υπάρχει το ελληνικό πρωτάθλημα, το Final 4 και υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Όπως ξέρετε, είμαι προπονητής στην Καντού και σε δέκα μέρες αρχίζουμε τα play offs μετά από μία δύσκολη σεζόν. Έχω τρεις συνεργάτες που πήγαν σε όλη την Ευρώπη, είδαν και μίλησαν με όλους τους παίκτες που υπολογίζουμε".

Σε ερώτηση για τους συνεργάτες του και το πως τους επέλεξε: "Μια πολύ σημαντική λέξη για μένα είναι η εμπιστοσύνη. Τους εμπιστεύομαι και σας ζητώ να με εμπιστευτείτε. Τίποτα δεν είναι δωρεάν και το ξέρω, αλλά νιώθω την ευθύνη. Τώρα περιμένουμε να τελειώσει μία δύσκολη σεζόν, αλλά αυτοί οι τρεις συνεργάτες μου έχουν τα πάντα υπό έλεγχο. Είμαστε τυχεροί γιατί το 90% των παικτών μας παίζουν στην Ευρωλίγκα ή το Eurocup και μπορούμε να τους παρακολουθούμε.

Ξέρω πως δεν μπορώ να αρέσω σε όλους. Το καταλαβαίνω αυτό. Όμως πρέπει να ξέρετε πως είμαι τυχερός γιατί έκανα το πάθος μου επάγγελμα. Δεν ξυπνάω στις πέντε το πρωί για να δουλέψω σε ένα εργοστάσιο. Το να είμαι προπονητής στην Εθνική ομάδα είναι τεράστια ευκαιρία. Πώς το κατάφερα αυτό; Πήρα μια ομάδα που ήταν εκτός Ευρωλίγκας για 30 χρόνια και μαζί καταφέραμε κάτι απίστευτο. Πέρυσι φτάσαμε μία ανάσα από την πρόκριση στα προημιτελικά έχοντας μόνο δύο παίκτες που έχουν παίξει στην Ευρωλίγκα. Για να τα καταφέρεις στο μέλλον πρέπει να μάθεις από το παρελθόν. Και δεν μπορώ να ξεχάσω τι κάναμε με την Καντού. Σε όλες τις χώρες είναι το ίδιο, αναγνωρίζουν περισσότερο τη δουλειά σου στο εξωτερικό παρά μέσα στην ίδια τη χώρα σου.

Κάναμε πολύ σημαντικά πράγματα με το μπάτζετ που είχαμε και δεδομένου από πού ερχόμαστε. Θέλω να ευχαριστήσω και την Καντού που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Θα δώσω το 100%, τον καλύτερο εαυτό μου. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί τίποτα δεν είναι εύκολο. Νιώθω τυχερός που γνώρισα τον κ. Βασιλακόπουλο. Στη ζωή υπάρχουν κάποιες παράξενες συναντήσεις. Κάναμε ‘κλικ’ πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα λεπτό".

"Είχα ένα εκπληκτικό φίλινγκ..."

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει ότι έχουν δουλέψει κι άλλοι Ιταλοί προπονητές σε ελληνικές ομάδες κι αν μπορεί να ακολουθήσει το πετυχημένο παράδειγμα: "Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος σαν άνθρωπος. Έχω ιταλικό αίμα, αλλά είμαι κάτι σαν κοκτέιλ. Είχα την τύχη να δω τον κόσμο με διαφορετικό μάτι, γιατί η μητέρα μου είναι από την Κροατία, ο πατέρας μου είναι από τις ΗΠΑ και μεγάλωσα στην Ιταλία. Αυτό είναι πλεονέκτημα, ίσως και πρόβλημα (γέλια). Αντιλαμβάνομαι τη νοοτροπία και τις διαφορές. Δεν νιώθω υπό αυτή την έννοια τόσο Ιταλός".

Όσον αφορά την αίσθηση που αποκόμισε από τις συνομιλίες που είχε με τους Έλληνες διεθνείς δήλωσε: " Θα είμαι ευθύς. Θα σας πω ότι είχα ένα εκπληκτικό φίλινγκ. Θα μιλήσω σαν Αμερικανός. Θα πω ότι οι παίκτες εδώ ότι ενδιαφέρονται πολύ για την Εθνική ομάδα. Με εντυπωσίασε πάρα πολύ αυτό το γεγονός".

Σε ερώτηση για αν έχει έρθει σε επαφή με τους παίκτες που έχουν δηλώσει αποχώρηση, όπως οι Διαμαντίδης και Παπαλουκάς τόνισε: " Η φιλοσοφία μου εμένα είναι απλή. Το λιτό είναι και το καλύτερο, ειδικά όταν έχεις να βάλεις 12 κεφάλια μαζί. Δεν θα έχω να πρόβλημα να περάσω τη φιλοσοφία μου. Μπορούν να διαβάζουν τις καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι. Πολύ απλά είναι τα πράγματα. Να παίζεις ομαδικά στην άμυνα και να μοιράζεις την μπάλα στην επίθεση. Δεν έχω δει κάποια ελληνική ομάδα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θα είναι ομαδική άμυνα, ομαδική επίθεση.

Για τους δύο παίκτες που με ρωτήσατε, πρέπει να ξέρεις που βρίσκεσαι και ποιος είσαι. Σέβομαι την καριέρα του Διαμαντίδη. Ποιος είμαι εγώ για να πάω να του χτυπήσω την πόρτα και να του πω έλα να παίξεις. Το καλοκαίρι θα τον καλέσω για φραπέ και ίσως μου διδάξει κάποια πράγματα, γιατί μπορεί να το κάνει! Όσο για τον Παπαλουκά... Μίλησα με τον Μεσίνα, τους βοηθάει μέχρι στιγμής. Η σεζόν είναι ακόμα σε εξέλιξη και θα δούμε. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον Σπανούλη στην ομάδα. Οι Διαμαντίδης, Σπανούλης και Ναβάρο είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη, έχουμε τον ένα οπότε είμαστε τυχεροί".

Σε ερώτηση για τον Νίκο Γκάλη και το φιλικό προς τιμήν του: " Είδα τον Γκάλη να παίζει και ήταν απίστευτος σε εκείνο το παιχνίδι στο Μιλάνο. Ήταν ο πρώτος ΝΒΑερ παίκτης που έπαιξε στην Ευρώπη. Ήταν ο πρώτος που έκανε τζαμπ σουτ και τα πόδια του έφταναν στο πρόσωπο του αντιπάλου. Δυστυχώς θα έχω πλέι οφ και δεν θα μπορώ να παραβρεθώ".

Όσον αφορά τους βοηθούς του, Παπανικολάου και Λιμνιάτη σχολίασε: " Πρώτα απ' όλα τους εμπιστεύομαι, το δεύτερο είναι η χημεία. Μερικές φορές είναι πιο σημαντική και από το ταλέντο. Μίλησα με τον πρόεδρο και μου έδωσε κάποιες καθαρές εικόνες για τις πιθανότητες που είχα. Ήμουν τίποτα, δεν ήμουν ένας καλός παίκτης. Υπάρχει κάτι που έχουν οι παίκτες και λέγεται αίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό να τους έχουμε στην ομάδα γιατί είναι σαν να έχεις ομάδα μέσα στην ομάδα. Έχουμε τον Δημήτρη και τον Γιώργο που είναι δύο πρώην παίκτες, μετά έχουμε τον Ηλία που τον γνωρίζω πολλά χρόνια και με τη σωστή χημεία, θα έχουμε τακτική, στρατηγική. Δεν μπορώ να πω ποιος θα είναι ο ρόλος του καθένα, θα ξέρουμε αφού κάνουμε 5-6 προπονήσεις. Στο τέλος πάντα φταίει ο προπονητής. Δεν είναι κάτι καινούριο".

Σε ερώτηση, για το τι γνώμη έχει για τον εαυτό του, ο Τρινκέρι σχολίασε: " Δεν έχω ακόμα πετύχει κάτι σημαντικό. Πρέπει να έχεις ένα καλό επίπεδο εκτίμησης για να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση. Αν δεν θυσιάσεις πράγματα, αν δεν έχεις τύχη, αν δεν δουλέψεις δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο".

Ερωτηθείς για τον Αντώνη Φώτση, με τον οποίο έπαιξε την Κυριακή η Καντού, ανέφερε: " Υπήρχε ήδη αρκετό κίνητρο. Είναι ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας και έπαιξε καλό συγκροτημένο παιχνίδι. Όχι άριστο, αλλά συγκροτημένο".

Για το φάιναλ-φορ του Λονδίνου, ο Ιταλός προπονητής δήλωσε: " Πιστεύω ότι για τον α' ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ περιμένει έναν χρόνο αυτό το παιχνίδι. Αυτό που συνέβη πέρσι γίνεται μία φορά στα 30 χρόνια. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα ξαναγίνει. Ο Ολυμπιακός όμως παίζει με... καρύδια. Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Όποιος κερδίσει αυτό το ματς, θα έχει πολλές πιθανότητες να πάρει τον τίτλο. Κι αυτό γιατί στο άλλο ματς, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα καταναλώσουν πολλή ενέργεια, θα είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για αυτούς".

Για το ποιους παίκτες θα κόψει από την Εθνική ομάδα, επισήμανε: " Δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή, αλλά θα με απασχολήσει στο μέλλον. Υπάρχουν δύο πράγματα, ή θα αποκλείσεις τους 12 χειρότερους παίκτες, ή θα κάνεις μία ομάδα με ρολίστες. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σου πω τέσσερα ονόματα... Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Παππάς, Καββαδάς. Θα είναι σίγουρα μέρος των πλάνων μας".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ