ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις έξι ομάδες που θα διεκδικήσουν την πρόκριση μέσα από το Προολυμπιακό του Τορίνο. Η Ελλάδα και οι πέντε αντίπαλοι που θέλουν να βάλουν εμπόδια στον δρόμο της προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ώρα της κρίσης έφτασε! Όχι μόνο για την Εθνική ομάδα, αλλά και τις άλλες πέντε που θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μέσα από το Προολυμπιακό του Τορίνο. Κοινώς για να φτάσουν στον τελικό προορισμό πρέπει να κάνουν μια ενδιάμεση στάση, ολίγων ημερών. Η κούραση από τη μακρά σεζόν υπάρχει για όλους τους παίκτες των έξι μνηστήρων του εισιτήριου, αλλά η ικανοποίηση που θα φέρει η επίτευξη του στόχου αρκεί για να κάνει άπαντες να μην το σκέφτονται ως πρόβλημα.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις έξι ομάδες που θα βρεθούν στο Τορίνο έχοντας έναν κοινό στόχο: το Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΕΛΛΑΔΑ: RESTART ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Τορίνο, η ώρα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας και Βλάντο Γιάνκοβιτς δεν κατάφεραν να ενισχύσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ελέω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο πρώτος κατέστησε σαφές από πολύ νωρίς πως είναι αδύνατο να είναι παρών, αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο πέλμα από τους τελικούς της Basket League είναι μεγάλο. Στην πορεία ήρθε κι ο αστράγαλος του Κώστα Παπανικολάου να... μεγαλώσει τη λειψανδρία. Όσο για τον γκαρντ της Φενέρμπαχτσε; Βρέθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας κάνοντας εντατικές θεραπείες, αλλά οι ενοχλήσεις που έχει στο πέλμα από τα μισά της φετινής σεζόν δεν υποχώρησαν, κι έτσι προτιμήθηκε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού για να μην ρισκάρει μεγαλύτερη φθορά και ενδεχόμενη υποτροπή. Από τη δική του πλευρά, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς τέθηκε νοκ άουτ λόγω κατάγματος που υπέστη στον καρπό στον πρώτο προημιτελικό με τον Κολοσσό, στα playoffs του πρωταθλήματος.

Το ευχάριστο βέβαια για τον Φώτη Κατσικάρη ακούει στο όνομα "Γιάννης Αντετοκούνμπο". Ο "Giannis" των Μιλγουόκι Μπακς πήρε το "πράσινο φως" από την ομάδα του και εντάχθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας, αποτελώντας πλέον τον ηγέτη της, μαζί με τον Γιάννη Μπουρούση.

Μέσα σε όλα, προέκυψε έντονη παραφιλολογία σχετικά με την απόφαση του Φώτη Κατσικάρη να μην καλέσει στην προετοιμασία τον Νίκο Παππά, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να κάνει λόγο για έλλειψη επικοινωνίας και αρνητική προδιάθεση από την πλευρά του γκαρντ του Παναθηναϊκού .

Παρεμπιπτόντως, για να σχηματιστεί η τελική δωδεκάδα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωσε πως οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Βασίλης Καββαδάς είναι οι δύο τελευταίοι παίκτες που "κόπηκαν".

Στη διάρκεια της προετοιμασία της, η Εθνική ομάδα έδωσε τρία φιλικά παιχνίδια. Νίκησε την Τουρκία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο "Αμπντί Ιπεκτσί", ενώ ηττήθηκε από τη Σερβία στο Βελιγράδι, σε ένα παιχνίδι που έλειψε ο Κώστας Κουφός λόγω γαστρεντερίτιδας. Αυτό που μένει πλέον είναι να ξεπεράσει τα τέσσερα εμπόδια που θα βρει στον δρόμο της, με αυτό της Ιταλίας να είναι το πιο υψηλό. Μέσα σε όλα, καλείται να παραμερίσει την αρνητική παράδοση που τη συνοδεύει , αφού στο παρελθόν μόλις μία φορά (σε δέκα απόπειρες) κατάφερε να προκριθεί από Προολυμπιακό, όταν αυτό διεξήχθη στην Ελλάδα το 2008.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο4 Γιάννης Αθηναίου Γκαρντ
Νο8 Νικ Καλάθης Γκαρντ
Νο9 Γιάννης Μπουρούσης Σέντερ
Νο17 Βαγγέλης Μάντζαρης Γκαρντ
Νο18 Δημήτρης Αγραβάνης Φόργουορντ/Σέντερ
Νο19 Ιωάννης Παπαπέτρου Φόργουορντ
Νο25 Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Φόργουορντ
Νο31 Γιώργος Μπόγρης Σέντερ
Νο33 Στράτος Περπέρογλου Φόργουορντ
Νο34 Γιάννης Αντετοκούνμπο Γκαρντ/Φόργουορντ
Νο41 Κώστας Κουφός Σέντερ
Νο43 Θανάσης Αντετοκούνμπο Φόργουορντ

Προπονητής: Φώτης Κατσικάρης

ΚΡΟΑΤΙΑ: "ΒΑΡΟΣ" Η ΤΑΜΠΕΛΑ

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Ο Άντε Τόμιτς προτίμησε το φετινό καλοκαίρι να ξεκουραστεί, την ώρα που η "χρβάτσκα" αποφάσισε να μην αποταθεί σε κάποιον νατουραλιζέ παίκτη (Ντοντέι Ντρέιπερ ή Όλιβερ Λαφαγιέτ) για την ενίσχυσή της. Από την άλλη, ο Τζάστιν Χάμιλτον κλήθηκε μεν στην προετοιμασία αλλά είπε ευγενικά " όχι, ευχαριστώ" αφού θέλησε να επικεντρωθεί στο επαγγελματικό του μέλλον στο ΝΒΑ, όπου τελικά υπέγραψε στους Μπρούκλιν Νετς.

Η Κροατία "γέμισε" με "φρέσκο αίμα" αφού ο Μάρκο Αράποβιτς θα είναι παρών στο Τορίνο, με τους Ντάριο Σάριτς, Μάριο Χεζόνια και Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρωταγωνιστικούς ρόλου. Σε αυτά βάλτε και τους Ρόκο Λένι Ούκιτς και Κρούνοσλαβ Σιμόν από την παλιά φρουρά, κι έχετε τη βάση που θα κληθεί να κάνει... ένα βήμα μπροστά για τη "χρβάτσκα" σε αυτό το τουρνουά.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο4 Λούκα Μπάμπιτς Φόργουορντ
Νο5 Φίλιπ Κρούσλιν Γκαρντ
Νο6 Ροκ Στίπτσεβιτς Γκαρντ
Νο7 Κρούνοσλαβ Σιμόν Γκαρντ
Νο8 Μάριο Χεζόνια Γκαρντ
Νο9 Ντάριο Σάριτς Φόργουορντ
Νο10 Ρόκο Λένι Ούκιτς Γκαρντ
Νο12 Ντάρκο Πλάνινιτς Σέντερ
Νο14 Μίρο Μπιλάν Σέντερ
Νο23 Ζέλικο Σάκιτς Φόργουορντ
Νο35 Μάρκο Αράποβιτς Σέντερ
Νο41 Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς Γκαρντ

Προπονητής: Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς

ΙΤΑΛΙΑ: ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Το καλό για την ομάδα του "Έκτορα" είναι πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών. Κοινώς άπαντες είναι "μέσα", έτοιμοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να οδηγήσουν την Ιταλία στο Ρίο. Οι Ντανίλο Γκαλινάρι, Λουίτζι Ντατόμε, Μάρκο Μπελινέλι, Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντάνιελ Χάκερτ και Αλεσάντρο Τζεντίλε είναι αυτοί που καλούνται να ηγηθούν της προσπάθειας για να πάνε όλα κατ' ευχήν και να επιστρέψει η "σκουάντρα ατζούρα" στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μοναδικό πρόβλημα που έχει a priori η Ιταλία είναι ο τραυματισμός του Μάρκο Μπελινέλι στο μάτι, κάτι που όμως δεν ανησυχεί τους ανθρώπους της ομάδας. Όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα ο γκαρντ των Σάρλοτ Χόρνετς θα είναι έτοιμος να ενισχύσει την ομάδα του από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, έστω κι αν έχει ως ενθύμιο από την προετοιμασία ένα μαυρισμένο μάτι.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο2 Τζουζέπε Ποέτα Γκαρντ
Νο3 Μάρκο Μπελινέλι Γκαρντ
Νο4 Πιέτρο Αραντόρι Γκαρντ
Νο5 Αλεσάντρο Τζεντίλε Γκαρντ
Νο7 Αντρέα Μπαρνιάνι Σέντερ
Νο8 Ντανίλο Γκαλινάρι Φόργουορντ
Νο9 Νικολό Μέλι Φόργουορντ
Νο12 Μάρκο Κουζίν Σέντερ
Νο13 Λουίτζι Ντατόμε Φόργουορντ
Νο14 Ρικάρντο Τσέρβι Σέντερ
Νο23 Ντάνιελ Χάκετ Γκαρντ
Νο27 Στέφανο Τόνουτ Γκαρντ

Προπονητής: Έτορε Μεσίνα

ΜΕΞΙΚΟ: ΑΧ ΡΕ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ...

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

δεν θα είμαι στο Προολυμπιακό " επικαλούμενος προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Κάπως έτσι η ομάδα του Σέρχιο Βαλντεόμιλος θα παρουσιαστεί δίχως... ηγέτη, προσπαθώντας να είναι απλώς ανταγωνιστική στα παιχνίδια που θα δώσει. Η πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια είναι πάντως εφικτή, με την αναμέτρηση κόντρα στο Ιράν να είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα. Άγχος δεν υπάρχει, οπότε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο4 Πολ Στολ Γκαρντ
Νο5 Μάρκο Ράμος Φόργουορντ
Νο6 Χουάν Τοσκάνο Φόργουορντ
Νο7 Χόρχε Ιβάν Γκουτιέρες Γκαρντ
Νο8 Ίσραελ Γκουτιέρες Σέντερ
Νο9 Φρανσίσκο Κρους Γκαρντ
Νο10 Γκαμπριέλ Χιρόν Γκαρντ
Νο11 Έντγκαρ Γκαριμπάι Σέντερ
Νο12 Χέκτορ Φερνάντες Φόργουορντ
Νο13 Ορλάντο Μέντες Γκαρντ
Νο14 Λορέντζο Μάτα Φόργουορντ
Νο14 Αντριάν Ζαμόρα Σέντερ

Προπονητής: Σέρχιο Βαλντεόμιλος

ΙΡΑΝ: Ο ΧΑΝΤΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Στα "συν" της ομάδας είναι η παρουσία του Ντιρκ Μπάουερμαν στον πάγκο. Ο πρώην προπονητής του Απόλλωνα Πατρών και της Δάφνης αποχώρησε εδώ και μερικά χρόνια από τη Γερμανία, με το Ιράν να αποτελεί τον παρόντα εθνικό... σταθμό του. Το Προολυμπιακό δεν αποτελεί βέβαια κριτήριο για το μέλλον του, αλλά μια αφετηρία για τις επόμενες διοργανώσεις και δη το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Πανασιατικούς Αγώνες.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο4 Αντνάν Ντοράγκι Γκαρντ
Νο5 Σαγιάντ Μασαγιέκι Γκαρντ
Νο6 Φαρίντ Ασλάνι Γκαρντ
Νο7 Μοχάμαντ Χασανζάντεχ Φόργουορντ
Νο8 Μπέναμ Γιακχάλι Γκαρντ
Νο9 Αρμάν Ζανγκένεχ Φόργουορντ
Νο10 Αμίρ Σεντίγκι Σέντερ
Νο11 Οσχίν Σαχακιάν Φόργουορντ
Νο12 Ασγκάρ Καρντούστ Σέντερ
Νο13 Μοχάμαντ Γιαμσιντιτζαφάρα Φόργουορντ
Νο14 Αρσαλάν Καζέμι Φόργουορντ
Νο15 Χαμέντ Χανταντί Σέντερ

Προπονητής: Ντιρκ Μπάουερμαν

ΤΥΝΗΣΙΑ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τορίνο, η ώρα της κρίσης

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η Τυνησία; Αν κάνει νίκη θα είναι θαύμα, αφού υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό τόσο της Ιταλίας όσο και της Κροατίας. Κοινώς, οι "κόκκινοι" θα πάνε στο Τορίνο κυρίως για να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί και να μην διασυρθούν τις δύο αναμετρήσεις του ομίλου τους.

Αριθμός Φανέλας Όνομα Θέση
Νο1 Ομάρ Μουχλί Γκαρντ
Νο2 Ζιγιέντ Τσενουφί Φόργουορντ
Νο3 Μεχντί Σεγιέ Γκαρντ
Νο4 Ομάρ Αμπαντά Γκαρντ
Νο7 Μουράντ Ελ Μαμπρούκ Γκαρντ
Νο11 Μοχάμεντ Μοκτάρ Γκιαζά Φόργουορντ
Νο20 Μάικλ Μπράντον Ρολ Γκαρντ
Νο23 Φιράς Λαϊανί Φόργουορντ
Νο30 Μοχαμέντ Αμπασί Φόργουορντ
Νο66 Νιζάρ Κνιουά Γκαρντ
Νο86 Αμντί Μπραά Φόργουορντ
Νο89 Μακράμ Μπεν Ρομντάν Φόργουορντ

Προπονητής: Μοχαμέντ Αντέλ Τλατλί

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ