ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το 2/2 σε χρυσά σημαίνει... ιστορία

Το 2/2 σε χρυσά σημαίνει... ιστορία

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου θα διεκδικήσει την Κυριακή (23/7, 21:15) το χρυσό μετάλλιο, με τη συγκεκριμένη φουρνιά παικτών ('97-'98) να διεκδικεί το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της σε μεγάλη διοργάνωση, κάτι που έχει γίνει μόλις δύο (!) φορές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Η άνετη νίκη επί της Ισπανίας ( 77-56 ) έδωσε στην Εθνική Νέων Ανδρών το εισιτήριο για τον τελικό του Πανευρωπαϊκού της Κρήτης (23/7, 21:15), εκεί όπου περιμένει το Ισραήλ. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν ήταν το φαβορί για να φτάσει στον αγώνα του χρυσού μεταλλίου, ειδικά εξαιτίας των απουσιών της, αφού οι Γιώργος Παπαγιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο έμειναν εκτός διοργάνωσης -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Από την στιγμή μάλιστα που μπροστά είναι ο αγώνας που δίνει το βαρύτιμο τρόπαιο, η συγκεκριμένη φουρνιά (1997, 1998) έχει τη δυνατότητα να μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, στο οποίο βρίσκονταν εδώ και πολλά χρόνια φαινόταν δύσκολο να υπάρξει... new entry. Ποιο είναι αυτό; Οι ομάδες που έχουν χρυσό μετάλλιο σε δύο μεγάλες διοργανώσεις, είτε μιλάμε για πανευρωπαϊκό είτε για παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως η διαφορά που τους χωρίζει από την πρώτη φουρνιά που έκανε κάτι αντίστοιχο φτάνει τα τριάντα (!) χρόνια. Οι 76άρηδες και οι 77άρηδες έγιναν οι πρώτοι στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που κατάφεραν κάτι τέτοιο, δηλαδή δύο χρυσά. Η αρχή έγινε στο Πανευρωπαϊκό Παίδων της Τουρκίας το 1993, για να έρθει η κορύφωση δύο χρόνια αργότερα (το 1995) στο Παγκόσμιο Εφήβων. Οι Αλέξανδρος Παπαδάτος, Παναγιώτης Μπαρλάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Χατζής, Δημήτρης Δέσπος, Γιώργος Καράγκουτης, Ευθύμης Ρεντζιάς και Μιχάλης Κακιούζης ήταν οι παίκτες που συνέδεαν τις δύο αυτές ομάδες, εκείνοι που για πρώτη φορά κρέμασαν στο στήθος τους δύο χρυσά μετάλλια!

Το 2/2 σε χρυσά σημαίνει... ιστορία

Το βράδυ της Κυριακής (23/7, 21:15) λοιπόν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί να προσθέσει στο ενεργητικό της μία ακόμη διάκριση. Χρυσού χρώματος. Για να μπει κι αυτή στο κλειστό κλαμπ των δύο χρυσών, με την αρχή να έχει γίνει το 2015 στον Βόλο, στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων. Οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μιχάλης Λούντζης, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς, Δημήτρης Φλιώνης, Διονύσης Σκουλίδας, Νίκος Δίπλαρος, Βασίλης Χρηστίδης και Βασίλης Μουράτος έχουν ραντεβού με την ιστορία. Γιατί η κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής θα τους δώσει μία θέση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Παρεμπιπτόντως, ο Μιχάλης Κακιούζης είναι ο μοναδικός (!) με τρία χρυσά, αφού έχει στη συλλογή του κι αυτό με την Εθνική Ανδρών το 2005 στο EuroBasket του Βελιγραδίου.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ