ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Συνομωσίες, πρίγκιπες και Λονδίνο εν όψει!

Συνομωσίες, πρίγκιπες και Λονδίνο εν όψει!

Ο Γιάννης Φιλέρης άκουσε τα μπινελίκια των Βενεζουελανών κατά του Κεστούτις Κεμζούρα, μεταφέρει τις θεωρίες συνομωσίας που εξυφάνθηκαν στο Καράκας και συνομιλεί με τον …ευτυχισμένο πρίγκιπα της Νιγηρίας, που βλέπει σιγά-σιγά την κορυφή του Big Ben στο Λονδίνο.

Αποστολή στην Βενεζουέλα: Γιάννης Φιλέρης

Για καλό και για κακό πέντε έξι στρατιώτες περικύκλωσαν τον Κεστούτις Κεμζούρα, που έκανε δηλώσεις στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους. Ο Λιθουανός κόουτς μόλις είχε αποχωρήσει από τη συνέντευξη και καμιά δεκαριά εξαγριωμένοι Βενεζουελανοί τον …έλουζαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα.

"Είσαι π…νας γιός" ήταν η επωδός, αλλά ο αγέρωχος Κεμζούρα δεν έδωσε σημασία. Μέχρι το 30΄, πάντως, το «Πολύεδρο» ζούσε μέσα στη …τρελή χαρά. Οι 300 Νιγηριανοί στις εξέδρες, χαλούσαν τον κόσμο με τα τύμπανά τους και τους αφρικάνικους χορούς τους και οι ανυποψίαστοι Βενεζουελάνοι πανηγύριζαν τα καλάθια των Αφρικανών. Όταν όμως κατάλαβαν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα πετούσε έξω την δική τους Εθνική Ομάδα πήραν ανάποδες.

Άρχισαν να ουρλιάζουν σε κάθε καλάθι των Λιθουανών, αλλά και σε κάθε άστοχο σουτ των παικτών του Κεμζούρα. Στο τέλος κι ενώ η Νιγηρία είχε τη μπάλα, βλέποντας τους «λιετούβος» να μη κάνουν καν φάουλ (με το σκορ στο 86-80) …τρελάθηκαν.

Η Λιθουανία αποχώρησε μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες και δεν ξέρουμε αν ο Ούγκο Τσάβες έθεσε το θέμα στο «Παγκόσμιο Φόρουμ Σάο Πάολο» τη συγκέντρωση δηλαδή αριστερών κομμάτων απ’ όλο τον κόσμο που γίνεται αυτές τις μέρες στο Καράκας!

Θεωρίες συνομωσίας!

Οι εφημερίδες χθες ξέσπασαν: «Αποκλεισμός από ξένα χέρια» έγραφαν οι τίτλοι και τα κείμενά τους σημείωναν τις θεωρίες συνομωσίας, σύμφωνα με τις οποίες «η Λιθουανία εκδικήθηκε τη Βενεζουέλα, επειδή της πήρε το προολυμπιακό τουρνουά» ή γιατί «στο μεταξύ μας παιχνίδι η εξέδρα αποδοκίμαζε έντονα την Λιθουανία, με αποτέλεσμα ο Κεμζούρα να πάρει τάιμ-άουτ 4’’ πριν από το τέλος κι ενώ η ομάδα του προηγούταν με +18π!

Εμένα πάντως δεν μου φάνηκε ότι η Λιθουανία έκατσε να χάσει. Σίγουρα, όμως, είχε υπόψη της το σενάριο με μια ήττα 11π, που θα έφερνε τη Νιγηρία στην πρώτη θέση και τους λιετούβος δεύτερους!

Όταν το σκορ πήγε 51-40 υπέρ των Νιγηριανών, σήμανε συναγερμός, οι Λιθουανοί μάζεψαν τη διαφορά και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Να εξελιχθεί σε …παρωδία και ο αγώνας Ελλάδας-Π.Ρίκο. Με τη Νιγηρία πρώτη στον όμιλο, Έλληνες και Πορτορικάνοι θα ήθελαν να …χάσουν, έτσι ώστε να αποφύγουν τη Λιθουανία και να πάνε πάνω στους Αφρικάνους.

Αυτό το +11, εξηγεί και γιατί οι Λιθουανοί δεν έκαναν φάουλ στο τέλος. Αν το επιχειρούσαν με το σκορ στο +6, κινδύνευαν στο τέλος να δεχθούν εύκολους πόντους από βολές και να …χάσουν τον έλεγχο.

Κάπως έτσι τελείωσε το παιχνιδάκι 86-80 και μας προέκυψε αντί της Βενεζουέλας, ως αντίπαλος στον προημιτελικό της Παρασκευής, η Νιγηρία! Οι δημοσιογράφοι έσκιζαν τις σημειώσεις για τη Βενεζουέλα και έψαχναν να βρουν πληροφορίες για τους «τίγρεις» όπως είναι το παρατσούκλι των Εθνικής Ομάδας μπάσκετ της αφρικάνικης χώρας.

Ο τσαντισμένος Κλέιζα και ο …ευτυχισμένος πρίγκιπας Αμίνου

Κι ενώ ο Λίνας Κλέιζα χαρακτήριζε σε άπταιστα ελληνικά «μαλακίες» τις θεωρίες για σκόπιμη ήττα, λέγοντας ότι «απλά παίξαμε άσχημα και δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί, όχι όμως ότι κάτσαμε και χάσαμε» το Sport24.gr έπεφτε πάνω σε ένα…ευτυχισμένο άνθρωπο.

Ήταν ο Αλαντέ Αμίνου, ο 24χρονος σέντερ της Νιγηρίας, που δεν μπορούσε να κρύψει την ευτυχία του για την πρόκριση στον ημιτελικό.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει για μας αυτή η νίκη. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο διαδομένο σπορ στην χώρα μας (σ.σ η Εθνική Νιγηρίας άλλωστε είχε σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν) αλλά τώρα όλοι βλέπουν μπάσκετ. Τον αγώνα παρακολούθησε εκατομμύρια κόσμος (σ.σ δόξα τω Θεώ οι Νιγηριανοί είναι …170 εκατομμύρια νοματαίοι) και όλοι πανηγυρίζουν. Εμείς είμαστε μια ομάδα σαν οικογένεια. Εδώ, δίπλα είναι και ο αδερφός μου Αλ Φαρούκ (που παίζει στους Χόρνετς του ΝΒΑ και φέτος είχε 6π και 4.6ρ), αισθάνομαι υπέροχα και είμαι ενθουσιασμένος».

Και για το ματς με την Ελλάδα τι λες;

«Είναι μια ομάδα που έχει μεγάλη ποιότητα. Παίξαμε πρόσφατα μαζί της στην Βραζιλία και χάσαμε στις λεπτομέρειες από κάποια τρίποντα που ευστόχησαν. Θα γίνει μάχη, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολος ο αγώνας»

Σας εμπνέει όλους ο Χακίμ;

«Εσείς τι λέτε; Για όλους μας είναι ένα ίνδαλμα. Όλοι όταν μεγαλώναμε θέλαμε να γίνουμε …Χακίμ»

Σε ποια ομάδα παίζεις;

«Στη Σαλόν στη Γαλλία. Φέτος κερδίσαμε το πρωτάθλημα (ο Αλάντε είχε μ.ο 11.8π και 6.4ρ) αλλά δεν ξέρω αν θα παραμείνω σε αυτή την ομάδα»

Γιατί, δεν θες να παίξεις στην Ευρωλίγκα;

«Θέλω. Είναι μεγάλη διοργάνωση, αλλά έχω φιλοδοξία να παίξω σε μεγαλύτερο κλαμπ στην Ευρώπη».

Made in USA

Μεταξύ μας, άλλωστε, η Νιγηρία δεν είναι ομάδα που μπορούμε να υποτιμήσουμε. Εντάξει δεν πρόκειται για …ντριμ-τιμ, έχει όμως εξαιρετικά στοιχεία και παίκτες όπως οι δυο Αμίνου, ο Ντιόγκου που έχει περάσει από 7 ομάδες του ΝΒΑ (225 ματς, 6π-3.1ρ), ο Σκιν είναι απόφοιτος του Τζορτζ Μέισον και τώρα αγωνίζεται στη Γερμανία, όπως και ο Ιμπάκουε που παίζει στην Μπαϊρόιτ.

Είναι τόσο καλή ομάδα αυτή η Νιγηρία, που δεν χώρεσε στο ρόστερ της για το προολυμπιακό ο Ακίν Ακινγμπάλα σέντερ της Νανσί, που ήθελε τον χειμώνα ο Ολυμπιακός, πριν τον Τζόε Ντόρσι!

«Ναι έχουμε καλή ομάδα. Έχουμε μαχητές, έχουμε παίκτες που παλεύουν. Ευχαριστώ τον Θεό για τη μεγάλη νίκη επί της Λιθουανίας. Ήταν μια κατάθεση ψυχής και απόδειξη του χαρακτήρα μας» είπε με …ιερή συγκίνηση ο κόουτς της Νιγηρίας Αγιο Μπακάρε, που υποσχέθηκε ανάλογη εμφάνιση και με την Ελλάδα: «Παίξαμε πρόσφατα στη Βραζιλία. Χάσαμε στο τέλος, από κάποιες λεπτομέρειες. Θα γίνει μεγάλη μάχη».

Από την εποχή του Νουόσου

Ο Ηλίας Ζούρος, πάντως, είναι ήδη υποψιασμένος: «Στα νοκ-άουτ παιχνίδια απαγορεύονται τα λάθη» έλεγε και ξανάλεγε, αποδίδοντας τα εύσημα σε παίκτες και συνεργάτες για την προετοιμασία του αγώνα με το Π.Ρίκο.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής θέλει όλη την ομάδα σε ετοιμότητα. Ξέρει ότι λόγω του μικρού χρόνου της προετοιμασίας δεν είναι όλοι στην ίδια κατάσταση, αλλά δεν ξεχνάει πως «ο καθένας βάζει το εγώ του κάτω από την ομάδα» και έτσι προχωράει.

Η Νιγηρία με την οποία η Εθνική έχει παίξει δυο νικηφόρα φιλικά (ένα φέτος κι ένα το… 1998 όταν οι Αφρικανοί με σέντερ τον Τζούλιους Νουόσου που πέρασε από τον Παναθηναϊκό, προετοιμαζόταν για την πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση, δηλαδή το Μουντομπάσκετ της Αθήνα) θα προσπαθήσει να μας δυσκολέψει.

Από τη στιγμή πάντως που δεν θα της επιτρέψει η Εθνική να πηγαίνει σε δεύτερες επιθέσεις με τα επιθετικά ριμπάουντ, θα κοντρολάρει το τέμπο και θα πάει σε ορθόδοξο μπάσκετ (ό,τι δεν αρέσει στους Αφρικανούς) τότε ο δρόμος για το Λονδίνο θα ανοίξει.

Στο βάθος αρχίζουν να φαίνονται οι Ρώσοι του Κιριλένκο, στον ημιτελικό του Σαββάτου, ή έστω ο μικρός τελικός της Κυριακής…

TAGS ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ