ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παπαθεοδώρου: "Το μυστικό είναι ότι είμαστε μαζί πέντε χρόνια"

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / Eurokinissi Sports)
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο "10 το κακό" μίλησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, μία μέρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική Νέων Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό της Κρήτης.

Στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή "το 10 το κακό" φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (24/7) ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο προπονητής της Εθνικής Νέων Ανδρών μίλησε λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για τη νέα μεγάλη επιτυχία αυτής της ομάδας (μετά από εκείνη στον Βόλο, το 2015), ενώ στάθηκε σε κομβικά ζητήματ, όπως είναι η αξιοποίηση των νεαρών ταλαντούχων αθλητών και την παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ταλέντο των παικτών: "Τα παιδιά είναι γνώστες των δυνατοτήτων τους και του επιπέδου τους. Στον αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό ειδικότερα δεν φτάνει μόνο το ταλέντο. Χρειάζονται και άλλα πράγματα τα οποία τα παιδιά τα έχουν στον ύψιστο βαθμό γι' αυτό και καταφέρανε να φτάσουν σε αυτό το σημείο".

Για τις προσδοκίες πριν το τζάμπολ του EuroBasket: "Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα πριν από τη διοργάνωση. Κάποια τα γνωρίζαμε, κάποια άλλα προέκυψαν στην πορεία. Οι Χαραλαμπόπουλος και Λούντζης απουσίασαν από την προετοιμασία και τα φιλικά. Δηλώθηκαν στη δωδεκάδα μια μέρα πριν το τουρνουά. Είχαμε και την απώλεια του Αντετοκούνμπο, ο οποίος είχε δείξει ότι θα μας βοηθούσε πολύ. Θα έδινε λύσεις με την όρεξη και αθλητικότητά του. Πήγαμε βήμα-βήμα και δεν είχαμε μεγάλες φιλοδοξίες στο ξεκίνημα. Την πείνα αυτών των παιδιών για τη φανέλα δεν τη συναντάς εύκολα. Ίσως αυτό είναι καλύτερο από το να έχεις μια ποιοτική ομάδα. Άλλες ποιοτικές ομάδες στο τουρνουά δεν τα κατάφεραν. Οι Τούρκοι έχουν αστείρευτο ταλέντο και απέτυχαν. Οι Λιθουανοί ήρθαν έκτοι".

Για το παιχνίδι με τη Λιθουανία που είχε στο ρόστερ της πολλά ψηλά κορμιά: "Ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις. Αντιπροσωπεύουμε ορισμένα χαρακτηριστικά ως ελληνικό μπάσκετ. Αν φανταστούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο δεν θα έχουμε επιτυχία. Αυτό συμβαίνει και σε ομαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει το καλύτερο υλικό όμως κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Ευρωλίγκα. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό. Ο χαρακτήρας τα ψυχικά χαρίσματα και το κομμάτι της τακτικής με έμφαση σε ορισμένες καταστάσεις πρέπει να τα υποστηρίξουμε και όχι να πάμε στο άλλο άκρο κάνοντας πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε".

Για τις ανατροπές που έκανε η ομάδα: "Πριν τον τελικό έλεγα στον Λημνιάτη ότι μυρίζω έναρξη όπως στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου πριν από δύο χρόνια. Τότε χάναμε με 15 από τους Τούρκους στο ημίχρονο. Το Ισραήλ είναι ομάδα που παίζει πανέξυπνα. Δεν είναι ομάδα με σούπερ σταρ, αλλά έχουν εξαιρετική τακτική. Δημιουργούν πρόβλημα πίεσης στο μυαλό του αντιπάλου. Το μοναδικό πλεονέκτημα και μυστικό είναι ότι είμαστε πέντε χρόνια μαζί. Είναι κάτι που δεν το συναντάς σε εθνικές ομάδες σε αυτό το επίπεδο. Λειτουργούμε σαν μια κανονικά ομάδα. Στα δύσκολα τα παιδιά κάνουν τις ανατροπές".

Για τη θέση του αναφορικά με τον χρόνο συμμετοχή των παιδιών στις ομάδες τους: "Έχω καταθέσει τις απόψεις μου πρώτα στα παιδιά. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Ο αθλητής στα 18, στα 19, στα 20, στα 21 του πρέπει να παίζει στο επίπεδο που του αναλογεί. Δεν που κάνει εντύπωση ότι ο Χαραλαμπόπουλος δεν βρίσκει χρόνο και ρόλο στον Παναθηναϊκό Χρόνο για την ακρίβεια έχει, αλλά χρειάζεται να έχει και ρόλο. Να χτίσει τον χαρακτήρα του. Δεν θυμάμαι τον Σλούκα και τον Πρίντεζη και έχουν ρόλο στα 19 τους. Θυμάμαι τον Σλούκα να πηγαίνει δανεικός στον Άρη, τον Πρίντεζη στον Ολύμπια Λάρισας. Θυμάμαι τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη να παίζουν σε Ηρακλή και Μαρούσι και μετά στα 23 και στα 24 κάνανε τα μεγάλα πράγματα. Άρα τι να συζητάμε".

Για το πως θα διαχειριστεί πλέον τον Κόνιαρη στον ΠΑΟΚ: "Ο Κόνιαρης έπαιξε πάνω από το όριο του στο τουρνουά. Ξεπέρασε τον εαυτό του. Μια μαγική δύναμη ήταν μέσα του. Πέταγε την μπάλα και έμπαινε μέρα. Για να συμβεί βέβαια αυτό όλη τη σεζόν που προηγήθηκε έχτισε την αυτοπεποίθησή του. Στον ΠΑΟΚ είχε την μπάλα στα χέρια του και έπαιρνε αποφάσεις. Με τη Δόξα πρώτη αγωνιστική είχε την μπάλα στα χέρια του και ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα. Δεν ξέρω αν μπορεί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να χάσουν απόν τον Τολιόπουλο και τον Χαραλαμπόπουλο σε ημιτελικό Ευρωλίγκας. Πρέπει να πάνε εκεί όπου θα παίρνουν αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία. Ο Παππάς πήγε στον Παναθηναϊκό στα 25 με 26. Ο Μπόγρης έκανε το αγροτικό του και στα 28 του τον πήρε το Ολυμπιακός. Θέλει υπομονή και μέθοδο για να χτιστούν οι πρωταθλητές".

Για την παραγωγική διαδικασία του ελληνικού μπάσκετ: "Υπάρχουν προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια είναι λιγότερα κονδύλια. Ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες ακόμα και τώρα. Εμείς είχαμε καλές συνθήκες προετοιμασίας. Συνεχίζεται η διαδικασία παρά τα προβλήματα. Παλαιότερα που υπήρχαν πιο πολλά χρήματα η οργάνωση ήταν καλύτερη. Όσο έχουμε επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ".

Για το θέμα τους ομογενείς παίκτες: "Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει η Ομοσπονδία. Αυτή θα δώσει την κατεύθυνση. Να είναι όμως ομόφωνη και να την στηρίξουμε 100%. Περάσαμε μια διαδικασία εμείς με τον Ντόρσεϊ πριν από δύο χρόνια. Δεν ήταν οδυνηρή. Το παιδί ήρθε, ήταν χαμηλών τόνων και μας βοήθησε πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο το πάντρεμα. Πιστεύω ότι όποιος έχει ελληνικές ρίζες και θέλει πραγματικά να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος. Να έρθει βέβαια να παίξει με τους κανόνες του ελληνικού μπάσκετ και ότι με ότι έχει στο μυαλό του. Θέλει υπομονή και όχι βιασύνη. Το λέει και ο Παναγιώτης Γιαννάκης και καμιά φορά το προσπερνάμε πολύ εύκολα".

Για το ξέσπασμά του στο φινάλε: "Κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος με τον πιο όμορφο τρόπο. Οι αναμνήσεις όλων μας θα είναι σε πολύ όμορφο επίπεδο. Θα είμαστε όλοι περήφανοι για τα παιδιά αυτά. Θέλουμε να τους δούμε να πετυχαίνουν και στους συλλόγους τους και βέβαια να επανδρώσουν αργότερα και την Εθνική ομάδα των Ανδρών. Τα παιδιά μόνα τους αποφασίσανε να ανεβάσουν τον Δημήτρη Καρβέλα και όλοι μαζί να σηκώσουν την κούπα".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ