ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παπαθεοδώρου: "Θέμα χρόνου να βρούμε ρυθμό"

Παπαθεοδώρου: "Θέμα χρόνου να βρούμε ρυθμό"
INTIME SPORTS

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Τάπες και Καρφώματα", για να μιλήσει για την Εθνική ομάδα των Εφήβων, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κρήτης. Τι είπε για τον τραυματισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου.

Στην εκπομπή "Τάπες και Καρφώματα" μίλησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Εφήβων φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό αέρα του Sport24 Radio 103.3, συνομιλώντας με τους Στέφανο Τριαντάφυλλο και Γιάννη Σταυρουλάκη. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ρεπό της Δευτέρας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19: " Σήμερα είχαμε αγωνιστικό ρεπό και σε λίγο έχουμε προπόνηση. Μπαίνουμε στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας μας για το τρίτο και πιο δύσκολο ματς με τη Σερβία, που θα καθορίσει την κατάταξη στον όμιλο και τον αντίπαλό μας στους "16".

Για τον αγώνα με τη Δομινικανή Δημοκρατία: " Η συγκεκριμένη ομάδα έπαιξε διαφορετικά σε σχέση με το πρώτο της παιχνίδι με τους Σέρβους και κυρίως αμύνθηκε διαφορετικά και δεν το λέω μόνο λόγω της ζώνης. Γενικά η άμυνά της ήταν πιο παθητική, μας έδωσαν πάρα πολλά σουτ από την αρχή του αγώνα και τα περισσότερα ήταν σουτ τριών πόντων. Είμαστε μία ομάδα που θέλει να κυκλοφορήσει την μπάλα και να βρει την καλύτερη επιλογή και αυτό προσπαθούν να μας… κόψουν οι αντίπαλοι. Θέλουν να μας δώσουν τα σουτ στην αρχή των επιθέσεων, ούτως ώστε να μην μπορούμε να βρούμε ρυθμό και να παίξουμε το παιχνίδι που θέλουμε. Με τους Δομινικανούς ήμασταν και υποτονικοί στην άμυνα και δε βρήκαμε καλό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην εκτελούμε και να μην παίζουμε με τον τρόπο που θέλουμε.

Επιπροσθέτως υπάρχει και άγχος στους παίκτες, καθώς είναι πρωτόγνωρο για τα παιδιά να παίζουν μπροστά σε τόσο κόσμο και δεν έχουν ξαναπαίξει με τη φανέλα της εθνικής σε ελληνικό έδρας. Προς το παρόν αυτό δεν μας έχει βοηθήσει και δε μας αφήνει να δείξουμε το πρόσωπο που θέλουμε. Είναι θέμα χρόνου να βρούμε ρυθμό, όπως κάναμε και στο δεύτερο ημίχρονο με τη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν και ελέγξαμε κάποια πράγματα, βρήκαμε ρυθμό και στις λίγες καλές σετ επιθέσεις που είχαμε βάλαμε σουτ που ήταν σημαντικά".

Για το γεγονός πως η εθνική χρησιμοποιεί αρκετά ψηλά σχήματα: " Σε αυτή τη φουρνιά υπάρχει όγκος και ύψος και θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο συνδυασμός καλού μπάσκετ με το ύψος σε τέτοιες ηλικίες είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς τα παιδιά δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα, όσον αφορά τη δύναμη και την αθλητικότητά τους. Αυτό ισχύει περισσότερα για τα πιο ψηλά παιδιά και είναι δύσκολο να το συνδυάσεις με καλό μπάσκετ σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Εμείς το προσπαθούμε, κάποιες φορές βγαίνει και κάποιες όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι και οι λιγότερο ψηλοί παίκτες δεν μπορούν να παίξουν και δεν είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για την ομάδα. Θέλουμε ο συνδυασμός των ψηλών παικτών με την τακτική που γνωρίζουν οι Έλληνες παίκτες να μας δώσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη φουρνιά".

Για τον τρόπο παιχνιδιού της εθνικής: " Μέχρι στιγμής κάνουμε το παιχνίδι μας, καθώς έχουμε αντιμετωπίσει υποδεέστερους αντιπάλους. Στη συνέχεια θα βρούμε απέναντί μας καλύτερους παίκτες και ομάδες και θα πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε. Γενικά, πάντως μας αρέσει να επιβάλλουμε το ρυθμό μας σε άμυνα και επίθεση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε παιχνίδι".

Για το παιχνίδι της Τρίτης με τη Σερβία: " Είναι μία ομάδα που πραγματικά έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τη δική μας, όχι τόσο με τους ψηλούς παίκτες, δηλαδή δεν έχουν κορμιά στα 2,15, αλλά οι περιφερειακοί τους είναι πάνω από 1,95, εκτός από το βασικό τους πλέι μέικερ. Αυτό δεν το έχουμε εμείς και είναι ένα στοιχείο που ίσως παίξει ρόλο στο μεταξύ μας παιχνίδι. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και πέρσι και στα φιλικά. Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι ότι οι παίκτες τους έχουν ρόλο στις ομάδες τους, έχουν μεγαλύτερη παρουσία στα πρωταθλήματα και έχουν αγωνιστικό ρυθμό. Επίσης, είναι πολύ καλύτεροι στο κομμάτι της αθλητικότητας και τα σώματά τους είναι διαμορφωμένα. Αυτό μας απασχολεί ως ομοσπονδία, καθώς αυτός είναι ο δρόμος του σύγχρονου μπάσκετ. Πρώτα πρέπει κάποιος να είναι αθλητής και μετά μπασκετμπολίστας".

Για το ποια είναι τα αίτια για αυτό: " Είναι θέμα διατροφής και εκγύμνασης. Μέχρι τα 15 ή τα 16, παλαιότερα δεν επιτρέπαμε στα παιδιά να μπουν στο γυμναστήριο. Είναι πλέον θέμα εξειδίκευσης και είναι πολύ σημαντικό για το μπάσκετ. Εμείς ως Ελλάδα δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει. Γίνονται βέβαια προσπάθειες για να φτάσουμε εκεί και βλεπουμε τη διαφορά με παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Παπανικολάου, που έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και δύναμη και αυτό αλλάζει επίπεδο την εθνική. Αυτό είναι το μειονέκτημα της εθνικής. Από πλευράς ταλέντου είμαστε σε καλό επίπεδο".

Για την κατάσταση του τραυματία Βασίλη Χαραλαμπόπουλου: " Είναι σοβαρή η κατάστασή του, καθώς το διάστρεμμα το οποίο υπέστη ήταν σοβαρό. Και ο Βασίλης και οι γιατροί με τον φυσικοθεραπευτή κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και έχει βελτιωθεί η κατάστασή του. Εμείς δε θα πάρουμε κανένα ρίσκο ούτε για το ματς της Τρίτης, ούτε για τη συνέχεια του τουρνουά, εφόσον ο παίκτης δεν είναι καλά, καθώς δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία ενός παίκτη που αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ