ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι Τσινέκε στα χνάρια των Αντετοκούνμπο

Οι Τσινέκε στα χνάρια των Αντετοκούνμπο

Στη Βοσνία είδαμε την Έλενα Τσινέκε να... συστήνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ της MVP της Εθνικής Νεανίδων και της δίδυμης αδερφή της, Κατερίνας, που έχουν αρκετές ομοιότητες με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο.

Το όνομα της Έλενας Τσινέκε είναι γνωστό στην μπασκετική πιάτσα. Οι γνωρίζοντες άλλωστε έχουν φροντίσει να δουν τα... κατορθώματά της εδώ και μια τριετία, όταν άρχισε να ακούγεται πιο έντονα το όνομά της. Αφορμή αποτέλεσαν οι εξαιρετικές εμφανίσεις της με τις μικρές ομάδες του Άρη. Για να ακολουθήσει η "άνοδός" της στο γυναικείο, όπου διέπρεψε πέρσι (στην Α2) παρά το νεαρό της ηλικίας της. Μιλάμε άλλωστε για ένα κορίτσι που έχει γεννηθεί στις 11 Ιουλίου 1999, κοινώς είναι 17 ετών και μερικών ημερών.

Μαζί με τη δίδυμη αδερφή της, Κατερίνα, άλλωστε συνέθεσαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα στον χώρο. Οι δυο τους μοιάζουν όσο και διαφέρουν, ταυτόχρονα, κάθε φορά που βρίσκονται στο παρκέ. Για την ακρίβεια, συμπληρώνει η μία την άλλη, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Θέλετε απόδειξη; Στη μέχρι τώρα πορεία τους μετρούν εννέα χρυσά μετάλλια και δύο ασημένια, σε όποια διοργάνωση κι αν συμμετείχαν. Είτε με τα τμήματα υποδομής του Άρη, είτε με τη γυναικεία ομάδα, είτε με την Εθνική. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως οι δύο κοπέλες έχουν -ως ένα βαθμό- το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Γι αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που τις παρομοιάζουν με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο.

Κάτι το πλούσιο ταλέντο, κάτι το γεγονός πως κι αυτές έχουν καταγωγή από τη Νιγηρία (από την πλευρά του πατέρα τους), παίζουν τον ρόλο του. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η Έλενα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας της στην Ευρώπη.

Το αγωνιστικό πλάνο των "κιτρίνων" τη βοήθησε (όπως επίσης την αδερφή της, Κατερίνα, και την Χρύσα Κυλαζίδου) προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια της, να αποκτήσει εμπειρίες και να δοκιμάσει τις δυνάμει της απέναντι σε πιο γυμνασμένες και πιο έμπειρες παίκτριες. Όπως και να έχει, το κέρδος που αποκόμισε ήταν μεγάλο, με την ομάδα του Γιώργου Ατακτίδη να μην αλλάζει κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο προπονητής του Άρη είχε τονίσει άλλωστε στο Sport24.gr λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση της ανόδου στην Α1 Γυναικών πως " του χρόνου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Δεν θα... τρελαθούμε να διακριθούμε και να διεκδικήσουμε κάτι συγκεκριμένο. Ο στόχος παραμένει ένας και σαφής: να εξελιχθούν οι νεαρές παίκτριές μας, να πάρουν εμπειρίες και να αποτελέσουν τη βάση της ομάδας για τα επόμενα χρόνια".

Κάτι που αρκούσε προκειμένου να κρατήσει την ίδια και την αδερφή της στη Θεσσαλονίκη για έναν ακόμη χρόνο, παρά το έντονο ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Α1 Γυναικών, μεταξύ των οποίων κι ο Παναθηναϊκός.

Οι Τσινέκε στα χνάρια των Αντετοκούνμπο

Για αρχή, ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων από τα δέκα μέτρα με 1'10'' να μένουν στον προημιτελικό με τη Γερμανία. Κάπως έτσι διαμόρφωσε το +5 (52-47), που διαφύλαξε, εν συνεχεία, ως κόρη οφθαλμού η "γαλανόλευκη". Μία μέρα μετά ήρθε το έμμεσο τρίποντο με την Ισλανδία στα 37'' για να δώσει προβάδισμα τριών πόντων (58-61) στην ομάδα του Γιάννη Γερεουδάκη. Για να ακολουθήσουν οι 2/2 βολές της Κατερίνας Τσινέκε στα 12'' για το τέλος.

Η ικανότητά της να "τελειώνει" φάσεις στο τέλος των αγώνων είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Το άλλο είναι το θράσος της κάθε φορά που πατάει το παρκέ, σε σημείο που μοιάζει να μην... λογαριάζει καμία άμυνα. Να κάτι που "έχτισε" η συνεχής τριβή της με τις γυναίκες στην Α2, την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Έφτιαξε την ψυχολογία, την αυτοπεποίθησή της κι ακολούθως έβγαλε όλα αυτά τα πράγματα στο παρκέ του Σαράγεβο.

Κάπως έτσι έπεισε τους προπονητές του Πανευρωπαϊκού Β' Κατηγορίας της Βοσνίας να την συμπεριλάβουν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Είπαμε: τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογενείας (σ.σ.: υπάρχουν ακόμη ο Βίκτωρας και η Στέλλα, που είναι μεγαλύτεροι) έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εδώ και καιρό. Με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο ποιο είναι το ταβάνι τους. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση αν σε ένα χρόνο από τώρα διαβάσετε πως θα συνεχίσουν την καριέρα τους σε κάποιο φημισμένο κολέγιο των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα χνάρια πολλών "δικών μας" κοριτσιών τα τελευταία χρόνια.

Το ταλέντο το έχουν. Την ιδιοσυγκρασία επίσης. Οπότε, όλα μπορούν να γίνουν, αν παραμείνουν υγιείς και έχουν την τύχη με το μέρος τους...

Οι αριθμοί της Έλενας Τσινέκε στη Βοσνία

Αντίπαλος Χρόνος Πόντοι Δίποντα Τρίποντα Βολές Ριμπάουντ Ασίστ
Σκόπια 27' 10 4/10 0/4 2/4 4 5
Ιρλανδία 37' 21 6/10 2/8 3/3 2 5
Εσθονία 30' 19 7/14 1/3 2/3 3 -
Αγγλία 23' 23 8/11 2/3 1/2 1 3
Γερμανία 37' 25 7/15 3/5 2/2 8 2
Ισλανδία 36' 20 6/16 1/4 5/5 3 -
Σουηδία 34' 8 2/11 1/2 1/3 4 2
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ