ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι... ξυπνητήρι

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÉÓËÁÍÄÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / ICELAND - GREECE (EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÉÓËÁÍÄÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / ICELAND - GREECE (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε πολλά πράγματα στην πρεμιέρα κόντρα στην Ισλανδία. Πιο σημαντικό από όλα ωστόσο ήταν ότι “ξύπνησε” την Εθνική Ανδρών, η οποία στην 2η περίοδο του αγώνα έμοιαζε να... κοιμάται.

Παιχνίδια όπως αυτό της πρεμιέρας με την Ισλανδία πάντα κρύβουν κινδύνους. Η Εθνική Ανδρών το ξέρει καλά, επειδή στο παρελθόν την έχει πάθει τη ζημιά κόντρα σε θεωρητικά μικρότερες ομάδες. Αυτή τη φορά όμως δεν την “έπαθε”. Και ένας από τους λόγους για αυτό είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη με 90-61 .

Το παιχνίδι με τους Ισλανδούς είχε... στραβώσει. Το κάκιστο δεύτερο δεκάλεπτο της Εθνικής Ανδρών είχε βάλει τους αντιπάλους της στο παιχνίδι. Η άμυνα ήταν χαλαρή. Η επίθεση ασύνδετη. Τα σουτ δεν έμπαιναν. Οι ψυχωμένοι Ισλανδοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής λόγω της ενέργειας που έβγαλαν στο παρκέ. Και τότε μπήκε στο παρκέ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Και τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.

Παίζοντας κυρίως ως πάουερ φόργουορντ, ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε απλώς αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Έβγαλε ενέργεια για... δύο. Κυνηγούσε στην άμυνα όποιον είχε μπροστά του. Βοήθησε ακόμα και στο σκοράρισμα, προσφέροντας πολύτιμες βοήθειες με τα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε. Έκανε δύο σημαντικές τάπες ψυχολογίας.

Το σκοράρισμα ήταν κυρίως υπόθεση των Νίκου Παππά και Γιώργου Πρίντεζη, όπως θα είναι δηλαδή και σε όλο το τουρνουά, αφού πρόκειται για τους δύο πιο χαρισματικούς σκόρερ της ομάδας. Αυτό ωστόσο που έγινε κάτι παραπάνω από σαφές χθες (31/8) ήταν ότι ο X-Factor αυτής της νίκης ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Χωρίς ίχνος άγχους – ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε – και σίγουρα χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης του αντιπάλου, ο διεθνής φόργουορντ άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα και – το κυριότερο - “ξύπνησε” και τους υπόλοιπους.

Ένα... ξυπνητήρι πολυτελείας

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι... ξυπνητήρι


Ο όρος “ξυπνητήρι” δεν είναι δόκιμος στο μπάσκετ. Πρακτικά ωστόσο αυτό ήταν χθες ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος απέδειξε κάτι που όσοι τον παρακολούθησαν φέτος στο Ισπανικό πρωτάθλημα με την Ανδόρα το ήξεραν ήδη: Είναι ένας από τους καλύτερους energy guys στην Ευρώπη. Ένας παίκτης που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω μόνο και μόνο χάρη στην διάθεση που βγάζει. Μία ενέργεια απόρροια του χαρακτήρα του, αλλά και των πλούσιων αθλητικών προσόντων του.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν είναι απλώς ο καλύτερος αθλητής της Εθνικής Ανδρών. Πιθανότατα είναι ο καλύτερος αθλητής του φετινού Eurobasket. Αποτελεί πραγματικά πολυτέλεια για μία ομάδα να έχει έναν τέτοιο παίκτη στις τάξεις της. Μία πολυτέλεια που η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν την είχε σχεδόν... ποτέ, αφού μπορεί ανά καιρούς να είχε καλούς αθλητές, αλλά με εξαίρεση τον Αντώνη Φώτση (και φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο) δεν είχε ποτέ με συνέπεια παίκτες με τα προσόντα του Θανάση, ειδικά στην περιφέρεια. Έπαιζε πάντα σκεπτόμενο μπάσκετ, μπορεί ενίοτε να έπαιζε γρήγορα, να δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους αντιπάλους με τα μακριά χέρια των γκαρντ της, αλλά παίκτες που θα έφερναν τα πάνω-κάτω με τον τρόπο που το κάνει ο Θανάσης δεν είχε.

Ο γκαρντ/φόργουορντ του Παναθηναϊκού έχει αρκετά ψεγάδια στο παιχνίδι του. Δεν απειλεί από την περιφέρεια. Δε μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Στην άμυνα ενίοτε μπορεί να χάσει κάποια περιστροφή. Μπορεί να προσφέρει πράγματα όμως που δε μπορεί να προσφέρει κανείς άλλος σε αυτή την Εθνική. Πράγματα που κάνει κυρίως λόγω... ενστίκτου. Όπως δηλαδή αυτή η τάπα.

Φάσεις σαν αυτές μετράνε διπλά σε κάποια παιχνίδια. Αλλάζουν όλη την ψυχολογία δύο ομάδων. Δίνουν δύναμη στη μία και "κόβουν τα πόδια" στην άλλη. Και αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρουσία παικτών που βγάζουν τόση ενέργεια στο παρκέ. Ειδικά σε μία ομάδα που έδειχνε να ψάχνεται όπως η Εθνική Ανδρών.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η νίκη επί της Ισλανδίας δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο από 2 πόντους στην Ελλάδα. Ήταν το αποτέλεσμα που περίμεναν όλοι, με τα πραγματικά δύσκολα να ξεκινούν τώρα. Το σημαντικότερο κέρδος όμως από αυτό το παιχνίδι δεν ήταν η νίκη. Το σημαντικότερο κέρδος ήταν ο Θανάσης, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να παίξει ίσως καλύτερα από όλους τον ρόλο του... ξυπνητηριού. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από ότι νομίζει κάποιος.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ