ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νίκη γεμάτη άγχος για την Εθνική Νέων Ανδρών, 56-49 το Μαυροβούνιο

Νίκη γεμάτη άγχος για την Εθνική Νέων Ανδρών, 56-49 το Μαυροβούνιο

Παρά την κακή της εμφάνιση και την αστοχία, η Εθνική Νέων Ανδρών επικράτησε του Μαυροβουνίου (56-49) και πήρε την πρόκριση για τους "8" του Πανευρωπαϊκού της Κρήτης, όπου θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία (20/7, 21:15).

Σε ένα κάκιστο ποιοτικά παιχνίδι, η Εθνική Νέων Ανδρών πήρε τη νίκη επί του Μαυροβουνίου (56-49) και μαζί το εισιτήριο για τους "8" του Πανευρωπαϊκού της Κρήτης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιξε κάτω από τα στάνταρ του, είδε το +11 που απέκτησε στα τέλη της γ' περιόδου να "κάνει φτερά", αλλά χάρη στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την αμυντική συνέπεια, έφτασε στην επικράτηση, που του δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί στα προημιτελικά μίας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης.

Επόμενος αντίπαλος είναι η Λιθουανία (20/7, 21:15), στο remake του ημιτελικού του Πανευρωπαϊκού Εφήβων του Βόλου, τότε που η Ελλάδα είχε φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

Ο MVP

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος οδήγησε τη "γαλανόλευκη" στη νίκη - πρόκριση, απέναντι στο Μαυροβούνιο. Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν καθοριστικός, ειδικά στην τελευταία περίοδο. Ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο ελληνικό καλάθι στο 37ο λεπτό, κι εκείνος που αμέσως μετά έκανε το κλέψιμο - ασίστ για τον Αντώνη Κόνιαρη. Στα 38'32'' που αγωνίστηκε, είχε 14 πόντους (με 3/7 δίπ., 2/5 τρίπ., 2/4 βολ.), 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 λάθη και 1 κλέψιμο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στους τέσσερις μαζεμένους πόντους που προσέφερε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πάνω στο σημείο που το Μαυροβούνιο είχε πλησιάσει στο -1 (49-48). Η Ελλάδα κατάφερε να βάλει τέσσερις μαζεμένους πόντους μέσα σε 40'', με τον αρχηγό της να σκοράρει τους δύο εξ αυτών και να δημιουργεί (μετά από δικό του κλέψιμο) τους άλλους δύο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 15/38 δίποντα (39.5%) αποδεικνύουν πως η Εθνική Νέων Ανδρών είχε μεγάλο πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, κάτι που λίγο έλειψε να στοιχίσει. Από κοντά επίσης τα 5/18 τρίποντα (27.8%), με το ποσοστό στον συγκεκριμένο τομέα να πέφτει διαρκώς.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το θέαμα ήταν κακό σε όλο σχεδόν το σαραντάλεπτο. Μοναδική εξαίρεση ένα πεντάλεπτο στη β' περίοδο και κάποια διαστήματα στη γ' περίοδο, τότε δηλαδή που η Ελλάδα έβρισκε τον τρόπο να ξεφύγει στο σκορ. Η αστοχία στα σουτ δύο πόντων αποτελούσε βέβαια πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει η "γαλανόλευκη" να δημιουργήσει διαφορές ικανές να διώξουν το άγχος.

Γι αυτό το τόσο το +11 (27-16) του 14ου λεπτού όσο και το +9 (36-27) του 22ου λεπτού έκαναν γρήγορα φτερά. Με τις δύο άμυνες να δουλεύουν εξαιρετικά, το Μαυροβούνιο βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στο παιχνίδι. Παρά το +9 (49-40) της Ελλάδας στο 31ο λεπτό, που συνοδεύτηκε από την αποβολή του προπονητή τους, οι φιλοξενούμενοι δεν τα παράτησαν. Κράτησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χωρίς καλάθι για εφτά (!) λεπτά, την ίδια ώρα που έριξαν τη διαφορά στον πόντο (49-48) με 3'48'' για το τέλος.

Σε εκείνο το σημείο, "μίλησε" ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος πέτυχε ένα δύσκολο καλάθι κι αμέσως μετά έκανε το κλέψιμο - ασίστ στον Αντώνη Κόνιαρη, για το +5 (53-48) με 2'30'' να απομένουν. Το Μαυροβούνιο απείλησε μέχρι τέλους, αλλά από την στιγμή που χρεώθηκε με δύο επιθετικά φάουλ στα 13'' και στα 7'', δεν ήταν εφικτό να διεκδικήσει την ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 29-27, 48-40, 56-49.

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 3 (1), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 11 (1), Φλιώνης 7 (1), Καρράς 8, Σκουλίδας, Δίπλαρος, Χρηστίδης 8, Χαραλαμπόπουλος 14 (2 τρίπ., 8 ριμπ.), Μουράτος 5 (6 ριμπ.).

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Τσόροβιτς 5 (1), Μπάκιτς 9 (6 ριμπ.), Στάροβλαχ 5, Βοζίνοβιτς 3 (1), Βούκσεβιτς 2, Γκρκοβιτς 11, Καλουτζέροβιτς, Γιόκιτς, Τσέκιτς 4, Πόποβιτς 10 (1 τρίπ., 8 ριμπ.).

Παπαθεοδώρου: "Κάθε πόντος μάς δίνει αυτοπεποίθηση"

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δήλωσε πως " όταν παίζεις ένα παιχνίδι για να προκριθείς στους "8" παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Ο αντίπαλός μας είναι μια σκληρή ομάδα, που κέρδισε τους Τούρκους και έχασε στην παράταση από τους Γάλλους. Έχει δείξει, λοιπόν, το χαρακτήρα της. Εμείς δεν είχαμε τη διαύγεια για να προσεγγίσουμε σωστά το παιχνίδι, επιθετικά κυρίως. Είχαμε κάποιες κακές αποφάσεις, άστοχα σουτ και χαμένα λέι απ. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν παίζουμε μόνοι μας. Υπάρχουν αντίπαλοι, που μπορεί να είναι ισάξιοι, καλύτεροι, κάποιες φορές πιο έτοιμοι… Δεν μπορούμε να κερδίζουμε κάθε φορά 25-30 πόντους. Εδώ που έχουμε φτάσει κάθε νίκη είναι σημαντική, κάθε πόντος μετρά και μας δίνει αυτοπεποίθηση. Πρέπει να πατάμε στο έδαφος και να μη μεγαλώνουμε τις απαιτήσεις περισσότερο από αυτές που πρέπει να έχουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να το ευχαριστηθούν περισσότερο και να παίξουν με λιγότερο άγχος. Η Λιθουανία είναι ένα ποιοτικό σύνολο, που έχει δείξει τη δυναμική του και διαθέτει δύο πολύ καλούς ψηλούς. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και θεωρώ πως θα έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους που ήρθαν και μας βοήθησαν. Περιμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση και ενέργεια από τον κόσμο για να ξεπεράσουν τα παιδιά την πίεση που νιώθουν, αλλά θα πρέπει κι εμείς με την εμφάνισή μας να ανεβάσουμε λίγο την ένταση όσων έρθουν εδώ".

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τόνισε: " Χάσαμε πολλά λέι απ, γενικά παίξαμε πολύ άσχημα στην επίθεση, αλλά πάλι καλά που είμαστε καλοί στην άμυνα και κερδίζουμε. Το Μαυροβούνιο είναι μια δύσκολη και σκληρή ομάδα, έκλειναν όλοι μέσα, μας έδιναν τα ελεύθερα σουτ και δεν τα βάλαμε. Έτσι είναι δύσκολο να βρεις ρυθμό. Το σκορ έμεινε χαμηλά, αλλά η άμυνα μάς κράτησε στο παιχνίδι. Ήταν ένα μάθημα για μας, γιατί παίξαμε άσχημα. Αύριο παίζουμε με μια καλύτερη ομάδα, με μεγαλύτερα κορμιά. Η άμυνα θα μας δώσει τη νίκη, αν βάλουμε και τα λέι απ (γέλια)".

Τέλος, ο Αντώνης Κόνιαρης ανέφερε: " Είμαστε χαρούμενοι που προκριθήκαμε. Έφυγε όλο το άγχος. Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, μπήκαμε καλά αλλά χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και το ματς πήγε στον πόντο. Στην επίθεση δεν ήμασταν εύστοχοι, χάσαμε εύκολα καλάθια και με κάποιες λάθος άμυνες τους βάλαμε στο παιχνίδι. Θα προτιμούσα να κερδίζαμε πιο εύκολα. Το επόμενο παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ