ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με ένα όνειρο... τρελό

Με ένα όνειρο... τρελό

Το Sport24.gr παρουσιάζει την Εθνική Παίδων που ρίχνεται από σήμερα (12/8) στη μάχη του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πολωνίας. Με "όπλο" το οικογενειακό κλίμα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βλέπει οκτάδα και μετά... όλα γίνονται

Η Εθνική Παίδων ρίχνεται σήμερα (12/8) στη μάχη του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που γίνεται στο Ράντομ της Πολωνίας, έχοντας ως στόχο να παίξει καλό μπάσκετ και παράλληλα να βρεθεί αρχικά ανάμεσα στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Μετά από εκεί ποιος ξέρει; Τα πάντα μπορεί να συμβούν. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στον Δ' όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με την Σερβία, την Εσθονία, και την Φινλανδία.

Ο όμιλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι ιδιαίτερος, καθώς κρύβει... παγίδες. Η Σερβία είναι από τις πιο δυνατές ομάδες του τουρνουά έχοντας ως στόχο να βρεθεί μέσα στα μετάλλια. Με "όνομα βαρύ σαν ιστορία" δεν αφήνει τους διεθνείς να την υποτιμήσουν, όμως το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και με τις Εσθονία - Φινλανδία. Μπορεί να μην είναι παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, όμως μπορούν να κάνουν ζημίες κι έτσι η "γαλανόλευκη" θα πρέπει να προσέξει αρκετά.

Αναφορικά με το αγωνιστικό στυλ της Ελλάδας, σημαντικό... βάρος στις πλάτες τους αναμένεται να σηκώσουν ο Νίκος Αρσενόπουλος και ο Μανώλης Χατζηδάκης. Ο Αρσενόπουλος, τον οποίο ξεχώρισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ζητώντας να τον ντύσει στα "ερυθρόλευκα", αποτελεί τον καλύτερο σκόρερ της ομάδας, καθώς το αξιόπιστο σουτ που διαθέτει μετά από ντρίμπλα, το ψηλό κορμί του και η άρτια μηχανική του κατά την εκτέλεση τον ξεχωρίζουν. Κομβικό ρόλο θα έχει και ο Μανώλης Χατζηδάκης. Ο αρχηγός της Εθνικής αναμένεται να είναι βαρόμετρο στην παρουσία της ελληνικής ομάδας κοντά στα καλάθια, καθώς είναι πολύ καλός στο παιχνίδι με πλάτη και αναμένεται να έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα πλάνα του κόουτς Μανουσέλη. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ θα αρκετά βοηθήσει προκειμένου να υπάρχει αγωνιστική ισορροπία εντός κι εκτός ρακέτας.

Με ένα όνειρο... τρελό
STOLISVAGGELIS

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμα τέσσερις παίκτες που θα έχουν σημαντικό ρόλο στα ελληνικά πλάνα. Ο Γιάννης Χατζηβέρογλου, ο οποίος το φετινό καλοκαίρι πήρε μεταγραφή από τον Ηλυσιακό για τον Παναθηναϊκό, αγωνίζεται στο "2" και το "3", έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα τη διεισδυτικότητα και την ικανότητά του στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Διακρίνεται για το υψηλό μπασκετικό IQ του και την ικανότητα που έχει να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, όπως επίσης να κινείται χωρίς την μπάλα. Στα γκαρντ αξίζει προσοχής και ο "θρασύς" Δημήτρης Ερμείδης της ΧΑΝΘ, ο οποίος ξεχωρίζει για τα μεγάλα του χέρια αλλά και για την άγνοια κινδύνου που έχει στο παιχνίδι του. Ο άλλοτε παίκτης του Αρίωνα Ξάνθης αν και δύο χρόνια μικρότερος από τους αντιπάλους του, είχε ξεχωρίσει το 2015 στο Πανελλήνιο εφήβων που είχε γίνει στην Πτολεμαΐδα.

Με ένα όνειρο... τρελό

Όσον αφορά τις θέσεις των φόργουορντ ξεχωρίζουν οι Αλέξανδρος Προίσκος και Άρης Τσουργιάννης. Ο πρώτος διαθέτει μπασκετικό μυαλό και εκτός από το καλό σουτ από μακρινή απόσταση διακρίνεται γιατί έχει την ευχέρεια να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στα Τρίκαλα ήταν το "κρυφό όπλο" της BAC οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου. Όσον αφορά τον Τσουργιάννη, ο παίκτης του Δούκα διαθέτει ένα καλό "μακρύ" κορμί κάτι που τον βοηθάει να είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι. Η άμυνα στον αέρα και τα ριμπάουντ είναι δύο τομείς που τον ξεχωρίζουν.

Η σύνθεση της Εθνικής Παίδων

Όνομα

Ηλικία

Ύψος

Θέση

Ομάδα

Κώστας Αλτίνης

16

1.95

γκαρντ

Άρης

Νίκος Αρσενόπουλος

16

1.95

γκαρντ

Ολυμπιακός

Βασίλης Γαργάλης

16

2.04

φόργουορντ

Πρωτέας

Δημήτρης Ερμείδης

16

1.83

γκαρντ

ΧΑΝΘ

Θωμάς Ζευγαράς

15

2.05

σέντερ

Ολυμπιακός

Περικλής Μπαζίνας

16

1.97

φόργουορντ

Απόλλων Π.

Γιώργος Μπαλλής

16

1.90

γκαρντ

Τρίπολη

Αλέξανδρος Προίσκος

16

2.00

φόργουορντ

BAC

Χρυσόστομος Σανδραμάνης

16

1.92

γκαρντ

Προμηθέας

Άρης Τσουργιάννης

16

2.03

φόργουορντ

Δούκας

Γιάννης Χατζηβέρογλου

16

2.00

φόργουορντ

Παναθηναϊκός

Μανώλης Χατζηδάκης

16

2.07

σέντερ

ΑΕΚ

Το προπονητικό τιμ

Με ένα όνειρο... τρελό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αναμφίβολα ο Μάνος Μανουσέλης αποτελεί έναν από τους πιο άρτια καταρτισμένους προπονητές στο κομμάτι των νεαρών παικτών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με τον κόουτς Μανουσέλη στον πάγκο η Εθνική Παίδων ανέβηκε στο βάθρο έπειτα από δύο δεκαετίες! Πιο συγκεκριμένα το 2013 στο Πανευρωπαϊκό της Ουκρανίας ο πολύπειρος τεχνικός χειρίστηκε άψογα μία ταλαντούχα γενιά (Χαραλαμπόπουλος, Σκουλίδας, Παπαγιάννης κτλ.) φέρνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρώπης.

Στο πλευρό του Μάνου Μανουσέλη βρίσκονται επίσης δύο καταξιωμένοι και διακεκριμένοι προπονητές. Ο Νίκος Τούφας βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στα τμήματα υποδομής, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει πρώτος προπονητής στην Εθνική Παμπαίδων. Στο πλευρό του Μανουσέλη βρίσκεται και ο κόουτς Γιώργος Βλασσόπουλος, ο οποίος διαθέτει ένα αρκετά εντυπωσιακό βιογραφικό. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν αυτός που οδήγησε την Εθνική εφήβων για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην κορυφή, καθώς το 2008 κατέκτησε την κορυφή στο Πανευρωπαϊκό που έγινε σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ένα χρόνο μετά (2009) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στη Νέα Ζηλανδία η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση χάνοντας στον τελικό από τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Παίδων στο Δ' όμιλο

Ελλάδα - Φινλανδία (12/8, 15:00)

Εσθονία - Ελλάδα (13/8, 15:00)

Ελλάδα - Σερβία (15/8, 17:15)

Οι όμιλοι του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Β' κατηγορίας

Α’ Όμιλος: Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Λετονία

Β’ Όμιλος: Γερμανία, Τουρκία, Πολωνία, Κροατία

Γ’ Όμιλος: Λιθουανία, Γαλλία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη

Δ’ Όμιλος: Ελλάδα, Σερβία, Εσθονία, Φινλανδία

Το σύστημα διεξαγωγής

Οι 16 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα είναι χωρισμένες σε 4 ομίλους των 4 ομάδων. Στη φάση των ομίλων τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα ψάξουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, ώστε στο σταύρωμα στη "φάση των 16" να αντιμετωπίσουν έναν πιο αδύναμο αντίπαλο. Στη "φάση των 16" οι αγώνες είναι νοκ άουτ με τους κερδισμένους να προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ οι χαμένοι θα δώσουν τρία παιχνίδια με στόχο να αποφύγουν να τερματίσουν στις θέσεις 14 έως 16 που οδηγούν στον υποβιβασμό και στη Β' κατηγορία.

Με ένα όνειρο... τρελό
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ