ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μάλτση: "Ομάδα καρδιάς η Εθνική!"

Μάλτση: "Ομάδα καρδιάς η Εθνική!"

Η Εθνική Γυναικών βάζει σιγά σιγά στο πρόγραμμά της τις λέξεις "Ευρωμπάσκετ 2017", σύμφωνα με την Μάλτση.

Η προκριματική φάση βρίσκεται σε απόσταση... αναπνοής. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιστρέφει στο παρκέ. Μαζί καταγράφεται και μία ακόμη μεγάλη, σημαντική επιστροφή: Αυτή της Εβίνας Μάλτση. Μία από τις καλύτερες Ευρωπαίες αθλήτριες είναι έτοιμη να φοράσει και πάλι τα... μπλε της.

Τα πρόβαρε το καλοκαίρι, αλλά ο τραυματισμός της της ανάγκασε να τα διπλώσει και πάλι και με βαριά καρδιά να τα βάλει στην αθλητική της τσάντα και να τραβήξει το φερμουάρ.

Τώρα ήρθε η ώρα για την αντίστροφη διαδικασία. Η τσάντα θα ανοίξει και στις 21 Νοεμβρίου η Μάλτση θα πατήσει στο παρκέ με τις συμπαίκτριές της για την εντός έδρας αναμέτρηση με την Ελβετία. Ο λόγος της ανήκει... Και αξίζει τον κόπο να την ακούσουμε...

-Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Εθνική Ομάδα;

«Η Εθνική Ομάδα μάλλον πήρε την απόφαση για μένα (γελάει)... Θεωρητικά δεν έφυγα ποτέ! Πώς φεύγεις από κάτι που αγαπάς τόσο πολύ! Κάποιες συγκυρίες έφεραν έτσι τα πράγματα και δεν αγωνίστηκα τα τελευταία χρόνια. Αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγα ποτέ. Οι άνθρωποι της ΕΟΚ και τα κορίτσια που στελεχώνουν την ομάδα, ξέρουν πώς ήμουν πάντα μέσα και δίπλα σ’ αυτήν.

Ουσιαστικά ο κόουτς Δικαιουλάκος και οι παίκτριες με έβαλαν πάλι μέσα ενεργά το περασμένο καλοκαίρι και φυσικά αυτό, τώρα είναι απλά η συνέχεια. Ευνοούν όμως και οι συνθήκες, γιατί η διοργάνωση γίνεται στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, οπότε δεν θα επιβαρυνθώ επιπλέον. Αν μιλούσαμε για το καλοκαίρι, η κατάσταση από μόνη της θα ήταν διαφορετική όπως καταλαβαίνεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε αγωνιστική περίοδο, οπότε δεν θα κάνω κάτι που θα καταπονεί περισσότερο το σώμα μου».

-Πέρυσι έκανες την προετοιμασία, ουσιαστικά ήσουν μέλος της ομάδας σε όλη τη διαδρομή της, αλλά όχι και τυπικά στο τέλος. Φέτος είσαι έτοιμη για την επιστροφή;

«Πέρυσι ερχόμουν από τραυματισμό. Για να είμαι πιο ακριβής, από ένα χειρουργείο. Ήξερα από την αρχή πως θα ήταν πολύ δύσκολο να προλάβω να είμαι έτοιμη. Η θέλησή μου όμως ήταν μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Πραγματικά προσπάθησαν πολύ για να τα καταφέρω. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να είμαι στο 100% έγκαιρα και το ρίσκο για υποτροπή ήταν πολύ μεγάλο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μην το πάρω. Τώρα αγωνίζομαι κανονικά, οπότε είμαι μάλλον κάτι παραπάνω από έτοιμη! Αν με ρωτάς αν είμαι έτοιμη να αγωνιστώ με την Εθνική Ομάδα, η απάντηση είναι: Πάντα!»

-Πόσο εύκολο είναι να πάρει την πρόκριση η Εθνική Γυναικών;

«Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάτι «εύκολο» όταν μιλάμε για τέτοιες διοργανώσεις. Αν με ρωτάς όμως αν είναι εφικτό, θα σου πω, ναι! Θα είναι πολύ δύσκολο, όμως. Η αλλαγή προπονητή (σ.σ. ανέλαβε ο Κ. Κεραμιδάς) σε αυτή τη χρονική περίοδο δυσκολεύει τα πράγματα από μόνη της. Και για να είμαι ξεκάθαρη, αυτό δεν είναι αιχμή εναντίον κανενός! Το λέω επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος προετοιμασίας που υπάρχει το καλοκαίρι.

Ο καινούριος προπονητής καλείται να μαζέψει 12 παίκτριες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης και της Ελλάδας και να τις ετοιμάσει μέσα σε ουσιαστικά πέντε μέρες πριν το πρώτο επίσημο τζάμπολ! Θα υπάρξει καινούρια φιλοσοφία, τακτική και πολύ λίγος χρόνος. Το καλό είναι πως ο βασικός κορμός θα δώσει το «παρών» για να στηρίξει την προσπάθεια.

Το γεγονός πως οι παίκτριες της Εθνικής Γυναικών παίζουν μαζί τα τελευταία 10 χρόνια είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει ήδη ομοιογένεια και χημεία και αυτό πιστεύω πως θα διευκολύνει την κατάσταση και φυσικά το έργο του προπονητή. Πρώτα από όλα όμως, όπως συνηθίζω να λέω, πρώτα ο Θεός, να είμαστε όλες υγιείς!”

-Τι περιμένεις να δεις στο γήπεδο με την επιστροφή σου και μάλιστα σε έναν αγώνα εντός των τειχών στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού σας; Θα ήθελες να δεις τον κόσμο να αγκαλιάσει μια ομάδα που πραγματικά –έτσι κι αλλιώς- το αξίζει;

«Περιμένω ένα γήπεδο κατάμεστο! Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει και να στηρίξει αυτή την ομάδα, που όπως πολύ σωστά είπες, το αξίζει! Παίζουμε στην έδρα μας και ο κόσμος πρέπει να είναι η δύναμή μας. Προσωπικά μέσα και από εδώ που μου δίνεται η ευκαιρία, κάνω έκκληση σε όλες τις ομάδες και στους φίλους του αθλήματος να έρθουν και να μας στηρίξουν! Θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς!!!»

-Πόσο δύσκολη ή εύκολη αναμένεται για σένα η χρονιά, μία ακόμη εκτός Ελλάδας, με την ομάδα σου; Και πόσο δύσκολο είναι να είσαι τόσα χρόνια μακριά;

«Το εύκολο και το δύσκολο είναι υποκειμενικό. Συνηθίζω να λέω «όλα είναι στο μυαλό». Για μένα το πιο δύσκολο για έναν αθλητή είναι να είναι τραυματίας και να μην μπορεί να παίξει. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει λύση! Από πλευράς κούρασης είναι πάντα «δύσκολο».

Και το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί αν αγαπάς αυτό που κάνεις, όπως αγαπώ εγώ το μπάσκετ, τότε κάποιες φορές αισθάνεσαι ακούραστος! Παίρνεις δύναμη από το ίδιο το πάθος σου! Τουλάχιστον για μένα αυτό ισχύει. Φέτος με την ομάδα μου τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, γιατί αποτελείται από πολλές μικρές και άπειρες παίκτριες, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο στο πρωτάθλημα Τουρκίας είναι πολύ υψηλό.

Δουλεύουμε σκληρά όμως και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Όπως είπα και παραπάνω, πάνω από όλα υγεία! Τόσα χρόνα στο εξωτερικό έχω συνηθίσει. Πλέον για μένα εδώ είναι το δεύτερο σπίτι μου. Δεν το σκέφτομαι καν. Δεν είναι αυτό που μπορεί να με χαλάσει. Άλλα πράματα κάνουν εύκολη ή δύσκολη μια χρονιά».

-Αν σου ζητούσα να μου πεις με μία-δύο λέξεις τι είναι Εθνική Ομάδα για σένα, τι θα απαντούσες;

«Η ομάδα της καρδιάς μου! Αυτό είναι η Εθνική Ομάδα για μένα. Και ίσως και κάτι παραπάνω! Αλλά ζήτησες μόνο δύο λέξεις, οπότε: Ομάδα καρδιάς!»

Η Μάλτση βάζει τον ιδανικότερο επίλογο σε μία «κουβέντα» που δεν χρειάστηκε αλλαγές ή παρεμβάσεις. Έτσι έχει μάθει να μιλάει άλλωστε εντός και εκτός παρκέ: Με λόγια καρδιάς!

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ