ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κοτσιάφτη: "Το πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή"

Κοτσιάφτη: "Το πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή"

Η φόργουορντ/σέντερ της Εθνικής Κωφών Γυναικών, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, εξηγεί στο Sport24.gr πως τα κορίτσια της Αθηνάς Ζέρβα έφεραν τη "γαλανόλευκη" στην κορυφή της Ευρώπης.

Πόσες ευρωπαϊκές μπασκετικές κορυφές δεν έχουν κατακτηθεί ποτέ από την Ελλάδα; Λίγες. Πολύ λίγες. Από το Σάββατο (2/7) μάλιστα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο αφού η Εθνική Κωφών Γυναικών ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη .

Τα κορίτσια της Αθηνάς Ζέρβα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, βάζοντας τέλος στα συνεχόμενα "what if" που ορθώνονταν μπροστά τους τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε η φετινή επιτυχία δεν ήταν ακριβώς... αναπάντεχη. Το κάθε άλλο. Έχουμε και λέμε: το 2011 ηττήθηκαν στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού από τη -μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης- Σουηδία, το 2012 κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, το 2013 πλησίασαν στη διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η πορεία τους δηλαδή έδειχνε πως αργά ή γρήγορα θα κατάφερναν να φτάσουν στην πηγή και να πιουν νερό. Από τη στιγμή μάλιστα που φέτος το Πανευρωπαϊκό γινόταν στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί η ευκαιρία. " Αυτός ήταν ο στόχος μας εξαρχής, αλλά δεν το λέγαμε παραέξω", είπε γελώντας στο Sport24.gr η φόργουορντ/σέντερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη. Όπως εξήγησε μάλιστα η MVP του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: " Λέγαμε μεταξύ μας ότι θα πάμε για ένα μετάλλιο, κι από εκεί και πέρα ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ήμασταν προσγειωμένες βέβαια σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, απλά όσο πέρναγαν οι ημέρες, βλέπαμε λίγο παραπάνω".

Κοτσιάφτη: "Το πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή"

Έγιναν αρκετές εκπλήξεις στον άλλο όμιλο. Αυτό που θέλαμε ήταν να βγούμε πρώτοι στον όμιλο. Μας έκατσε καλά η κλήρωση των αγώνων και αυτό μας βοήθησε", παραδέχθηκε πριν επισημάνει πως -μέσα σε όλα- μείζονος σημασίας ήταν το γεγονός πως " παίξαμε στη χώρα μας. Πήραμε μεγάλη ώθηση και βοήθεια από τη συμπαράσταση του κόσμου. Μας έδωσε πολύ κουράγιο. Ένα μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον κόσμο, που μας στήριξε όλες αυτές τις ημέρες".

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η παρουσία του κόσμου στον τελικό ήταν εκ των ων ουκ άνευ. " Νομίζω δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο στη Λιθουανία να πιστέψει ότι μπορεί να μας κερδίσει", σχολίασε η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, η οποία έλεγε και ξαναέλεγε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός πως αυτή και οι συμπαίκτριές της ένιωθαν τόση στήριξη και εμπιστοσύνη από τους φιλάθλους που βρίσκονταν στις κερκίδες.

"Η πίεση έφυγε νωρίς"

Μπαίνοντας στο Πανευρωπαϊκό, η Εθνική ομάδα είχε ως πρώτο στόχο τη νίκη επί της Λιθουανίας στην πρεμιέρα. Ένα παιχνίδι που θα άνοιγε από νωρίς τον δρόμο για την πρωτιά στον όμιλο, κι ως εκ τούτου θα έκανε πιο απλή τη μετέπειτα διαδικασία. " Το πρώτο μεγάλο βάρος έφυγε μόλις κερδίσαμε τη Λιθουανία στην πρεμιέρα. Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο άγχος το είχαμε με την Ιταλία στον ημιτελικό, γιατί ήμασταν ένα βήμα μακριά από το βάθρο. Είχαμε ζήσει στο παρελθόν αντίστοιχες αρνητικές στιγμές, οπότε θέλαμε πολύ να τα καταφέρουμε". Ένας ημιτελικός, πραγματικός τελικός δηλαδή. Κι από τη στιγμή που η "σκουάντρα ατζούρα" δεν κατάφερε να ορθώσει ανάστημα, όλα τα υπόλοιπα ήταν απλά θέμα χρόνου.

Όπως τονίζει η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη η πορεία της Ελλάδας μέχρι την κορυφή της Ευρώπης ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα γινόταν: " Από το 2011 που ήρθε η κόουτς Αθηνά Ζέρβα στην ομάδα, έχει αλλάξει πολύ το κλίμα. Θεωρούμε ότι βρίσκουμε μια δεύτερη οικογένεια, παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Όλες είμαστε σε συλλόγους και αυτό μας βοηθά να έχουμε ρυθμό. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί όλα τα κορίτσια και αυτό ήταν ένας δυνατός κρίκος για να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε".

"Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Τι μένει πλέον για να πουν τα κορίτσια της Αθηνάς Ζέρβα πως εκπλήρωσαν στον απόλυτο βαθμό όλες τις αποστολές τους; " Του χρόνου έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Τουρκία, όπου στόχος είναι ένα μετάλλιο. Είναι το μοναδικό που λείπει από τη συλλογή μας. Δεν είναι απίθανο πλέον να το κυνηγήσουμε. Οι σύλλογοι σέβονται πλέον την Εθνική ομάδα, βοηθούν κι αυτές με τον τρόπο τους στη διάρκεια της χρονιάς. Παλιά φοβόμασταν τις αντιπάλους μας, πλέον μας σέβονται και μας φοβούνται όλοι. Ξέρουν πόσο δεμένη ομάδα είμαστε", παραδέχθηκε η φόργουορντ/σέντερ της Εθνικής ομάδας, που έβαλε κι αυτό το δικό της λιθαράκι για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής.

Ολυμπιακό μετάλλιο ε; Για να δούμε...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ