ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κατσικάρης: "Στην Εθνική δεν παίζεις όποτε σου κάνει κέφι"

Κατσικάρης: "Στην Εθνική δεν παίζεις όποτε σου κάνει κέφι"

Ο Φώτης Κατσικάρης "ανακρίθηκε" για περίπου μιάμιση ώρα από τους αναγνώστες του SPORT 24. Δείτε τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις για τον Κουφό, τον Αντετοκούνμπο, τον Διαμαντίδη, τον Φώτση, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και όχι μόνο!

Η διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα στους αναγνώστες το Sport24.gr και τους ανθρώπους του αθλητισμού συνεχίστηκε με καλεσμένο τον ομοσπονδιακό προπονητή, Φώτη Κατσικάρη. Λίγες ημέρες πριν τα πρώτα φιλικά της Εθνικής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο τεχνικός της γαλανόλευκης απάντησε για περίπου μιάμιση ώρα στις δικές ερωτήσεις.

Δείτε την "ανάκριση" των αναγνωστών του Sport24.gr στον Φώτη Κατσικάρη!

Ποια η γνώμη σας για το φετινό ρόστερ της Εθνικής;

"Σίγουρα η καλύτερη βάσει των δεδομένων και των προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν την τελευταία στιγμή."

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το φαβορί;

"Μεταξύ της Ισπανίας και της Αμερικής"

Καλησπέρα.ο Αντεντοκούνμπο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα;Επίσης για ποια θέση προορίζεται κυρίως; Ευχαριστώ και καλή επιτυχία.Κάντε μας περηφάνους!

"Είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ο Αντετοκούνμπο. Θέλει ιδιαίτερο χειρισμό, γιατί είναι ένας νεαρός παίκτης, πολύ ταλαντούχος, από τον οποίο περιμένει πολλά το ελληνικό μπάσκετ. Το σημαντικό είναι να του δώσουμε έναν συγκεκριμένο ρόλο για να μην τον μπερδέψουμε πάνω από όλα, ο οποίος θα ειναι στη θέση "3", χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τον αφήσουμε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον χειρισμό της μπάλας, στο 1on1 κτλ "

Coach πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κουφό για την Εθνική;

"Στη συγκεκριμένη στιγμή με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και την τοποθέτηση μου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Για μένα προσωπικά, αλλά είναι και θέμα του εκάστοτε προπονητή και της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες αρχές, εκτιμώντας τη στάση του καθενός και αποφασίζοντας αναλόγως. Μιλάμε για την Εθνική ομάδα, δεν είναι μια ομάδα που παίζεις όποτε σου κάνει κέφι παίζεις ή όταν είναι προς όφελος σου."

Κατσικάρης: "Στην Εθνική δεν παίζεις όποτε σου κάνει κέφι"

Coach, μπορείς να μας περιγράψεις τι μπάσκετ θα δούμε από την Εθνική στα παρκέ της Ισπανίας;

"Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μπάσκετ το οποίο θα βασίζεται στη δύναμη, στην ταχύτητα και στη σωστή απόφαση."

Η USA είναι σε καλή κατάσταση;

"Θα είναι μια πολύ αθλητική ομάδα, με παίκτες εκτός θέσεων, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς διαθέτουν πολλά προσόντα και όπως φαίνεται θα παίζουν με τεσσερις περιφερειακούς ταυτόχρονα στο παρκέ. Από την άλλη βέβαια, θα λείπουν τα πιο πολλά από τα μεγάλα τους αστέρια και θα είχε πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση τους, σε παιχνίδια κλειστά. "με τις επανηλλειμενες αρνησεις του σχορτσιανιτη δεν θα ηταν καλυτερα ν μην τον ειχατε καλεσει εξαρχης?οπως ειπατε ''κανενας στν εθνικη με το ζορι'':

Μετά τις επανηλλειμένες αρνήσεις του Σχορτσιανίτη δεν θα ήταν καλύτερα να μην τον είχατε καλέσει εξαρχής?'Οπως είπατε ''κανένας στην Εθνική με το ζόρι''

"Εφόσον είναι υγιής ήταν λογικό να τον σκεφτώ, γιατι είναι μοναδικός παίκτης στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος, εάν θέλει να είναι στην Εθνική ομάδα και να πάρει μια ειλικρινή απόφαση. Διαφορετικά το πιο τίμιο είναι να πει ότι αποσύρεται από την Εθνική."

Καλημέρα κόουτς, τι θα δούμε φέτος; Πιεστική άμυνα και γρήγορο μπάσκετ(Καλάθης,Αντετοκούμπο) ή σετ παιχνίδι με ποστ (Πρίντεζης,Καιμακόγλου,Βουγιούκας) και πικ εν ρολ με Καλάθη;

"Σίγουρα θα προσπαθήσουμε, βάσει των στοιχείων που έχουν οι περιφερειακοί μας, να ξεκινήσουμε με μια πίεση στα 3/4 του γηπέδου, για δύο λόγους: α) να βγάλουμε τον αντίπαλο από τον ρυθμό του β) να προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δεύτερη γραμμή που λέμε, δηλαδή τους ψηλούς μας. Από εκεί και πέρα θα εκμεταλλευτούμε το ατομικό ταλέντο και τις δυνατότητες κάθε παίκτη."

Coach θέλω να μου εξηγήσεις το "κόψιμο" του Φώτση από το Mundobasket.

"Όπως είπα ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις μέχρι στιγμής στην καριέρα μου. Αλλά ήταν μια απόφαση καθαρά μπασκετική, με την έννοια ότι από τη μια δεν θα μπορούσα να έχω τρία 4άρια στην ομάδα -γιατί αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα- και διάλεξα τον Πριντεζη και τον Καϊμακόγλου, χωρίς να σημαίνει ότι ο Φώτσης δεν άξιζε να είναι στην ομάδα, γιατί πιστεύω ότι ταιριάζουν καλύτερα στη δικιά μου φιλοσοφία."

Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τους παίκτες που επιλέγεις για την Εθνική ή έχει να κάνει πιο πολύ με το πόσο καλά ταιριάζει ο παίκτης στο σύστημα που εφαρμόζεις;

"Όχι, επιλέγω τους παίκτες που μπορούν να εκφράσουν τη φιλοσοφία μου. "

Ποιές ομάδες θεωρεί δυνατές ο ομοσπονδιακός τεχνικός

Πιστεύεις ότι ο τραυματισμός του Paul George θα επηρεάσει διεθνώς τον τρόπο που οι ομάδες αντιμετωπίζουν τις Εθνικές;

"Θα πρέπει να περιμένουμε τον αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο αυτού του τραυματισμού. Από την άλλη, όμως, ένας αθλητής σε υψηλό επίπεδο ξέρει κι ο ίδιος ότι υπάρχει αυτό το ρίσκο του τραυματισμού (ακόμη και ενός τόσο άσχημου) , όχι μόνο όταν βρίσκεται στην εθνική, αλλά και στην ίδια του την ομάδα. Ο κάθε παίκτης που βρίσκεται στην Εθνική ομάδα, το θεωρεί ο ίδιος ιδιαίτερη τιμή και είναι προσωπική απόφαση να είναι εκεί, παίρνοντας αυτό το ρίσκο."

Καλημέρα και καλή τύχη στην Ισπανία!Σκεφτήκατε καθόλου την επιλογή Χαρίση ή Σκορδίλη στην αντικατάσταση του Κουφού ή το μυαλό σας πήγε εξ'αρχής στον Γλυνιαδάκη;

"Στην χρονική στιγμή που ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Κουφού, είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να αποφασισουμε την αντικατάσταση του. Στην απόφαση μου για τον Γλυνιαδάκη, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου είχαμε συνεργαστεί μαζί του κι ότι τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Έπαιξε ρόλο και η προϋπηρεσία του στην Εθνική ομάδα."

Καλημέρα κόουτς!Πόσο καλά μπορεί να πάει αυτή η Εθνική; Το σχόλιο σου για το θέμα Κουφού.

"Το πλάνο που έχουμε φτιάξει, βασίζεται σε δύο στοιχεία: α) το πνευματικό κομμάτι β) και το σωματικό. Εφόσον στο πνευματικό κομμάτι μπορούμε να διαχειριστούμε την νίκη και την ήττα ή τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν σε ένα παιχνίδι και αντέξουμε σωματικά τα συνεχόμενα παιχνίδια, τότε πιστεύω - και αν δεν έχουμε ατυχίες - ότι η ομάδα έχει δυνατότητες να πετύχει "

Δέκα χρόνια μετα τη θητεία σας στην ΑΕΚ, συνεργάζεστε με τους ίδιους ανθρώπους (Σκουρτόπουλο, Πρίφτη, Κότση). Πως νιώθετε για αυτό; Πόσο έχει αλλάξει η προπονητική σας φιλοσοφία από τότε;

"Νιώθω υπέροχα. Γιατί πέρα από την τηλεφωνική επαφή όλων αυτών των χρόνων μ' αυτούς τους ανθρώπους, βλέπω και είμαι πολύ πολύ υπερήφανος για αυτούς, ότι είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Είμαστε όλοι μας δέκα χρόνια πιο ώριμοι, έχουμε βγάλει και τις άσπρες μας τρίχες και σίγουρα το γεγονός ότι γνωρίζομαστε τόσο καλά, δίνει ένα πλεονέκτημα στην ομάδα. Έχει αλλάξει, είναι γεγονός. Σίγουρα σ' αυτο έχει παίξει ρόλο η θητεία μου στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου εάν δεν έχεις ταχύτητα και στη σκέψη και στο κορμί, τότε είναι απίθανο να πετύχεις."

Αγαπητε Κε Κατσικάρη, έχω την εξής ερώτηση. Είναι η πρώτη φορά που καθοδηγείται εθνική ομάδα σε φυσιολογικές για εσάς συνθήκες (το πέρασμά σας απο τον πάγκο της Ρωσίας το αγνοώ). Είναι όπως το είχατε στο μυαλό σας; Και επι πλέον το ότι κάθεστε στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας... πόσο επιπλέον κίνητρο σας δίνει; Το ενδεχόμενο να κοουτσάρετε και ομάδα σε κάποια εθνική λίγκα το έχετε στο μυαλό σας; Ευχαριστώ πολύ Με εκτίμηση, Νίκος Λεμπ.

"Ήταν από τα μπασκετικά μου όνειρα να ζήσω αυτή την εμπειρία και είναι η αλήθεια ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες συγκριτικά με ένα σύλλογο, γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με παίκτες με διαφορετικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο, χωρίς να έχεις την πολυτέλεια να χάσεις ούτε μια μέρα. Σίγουρα έχω στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να κοουτσάρω ομάδα σε εθνική λίγκα, γιατί είμαι ενεργός προπονητής".

Κατσικάρης: "Στην Εθνική δεν παίζεις όποτε σου κάνει κέφι"

Έχουμε γρήγορα γκαρντ. Θα παίξουμε ένα στυλ μπάσκετ κοντά στο γρήγορο επιθετικό transition;Επίσης, ποιο είναι το πλάνο στην άμυνα που πονέσαμε τα τελευταία χρόνια.

"Θεωρώ ότι έχουμε μια ομάδα που διαθέτει παίκτες με μακρυά χέρια. Ειδικά και μετά την είσοδο του Αντετοκούνμπο, έχουμε για πρώτη φορά 6-7 παίκτες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να καλύψει τυχόν αδυναμίες που μπορει να υπάρχουν στην κίνηση των ποδιών, καλύπτοντας τους χώρους. Επιμένουμε πάρα πολύ, κάθε μέρα στην προπόνηση, γιατί αυτό μπορεί να είναι από τα κλειδιά μας στην άμυνα και επομένως και στο επιθετικό transition. Εχουμε ετοιμάσει πέρα από τo man-to-man και κάποια άλλα πράγματα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο. "

Κ.Φώτη με λένε Βασίλη και είμαι 12 χρόνων . Έχω δύο ερωτήσεις .Τι θέση θα παίξει ο Greek freak; Και αν μπορείτε να ξέρετε την βασική πεντάδα για την Ισπανία .

"Θα παίξει στη θέση "3", έχοντας όμως παραπάνω αρμοδιότητες, παίζοντας ουσιαστικά ως γκαρντ. Η πεντάδα της Ισπανίας θα είναι λογικά: Καλντερόν, Ναβάρο, Ρούντι και οι αδερφοί Γκασόλ."

Είχες πρόταση από ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ τα 2 τελευταία χρόνια; Αν ναι, γιατί δεν τη δέχτηκες;

"Δεν είχα καμία!"

Γειά σας κύριε Κατσικάρη και συγχαρητήρια για την καλή σας δουλειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμεμετά τις προπονήσεις της ομάδας μας να βγάλουμε φωτογραφίες με εσάς και τους παίκτες μας; Ευχαριστώ πολύ.

"Ευχαρίστως"

Στο μέλλον θα θέλετε να γίνετε προπονητής στη Ρεάλ Μαδρίτης;

"Σε ποιον δεν θα άρεσε να είναι στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης; Είναι ένας τεράστιος σύλλογος με μεγάλη ιστορία και πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο"

Κατσικάρης: "Στην Εθνική δεν παίζεις όποτε σου κάνει κέφι"

Μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Διαμαντίδη από την Εθνική,εάν φέτος σου ζητούσε να επανέλθει θα τον δεχόσουν;Θα άφηνες πχ εκτός τον Ζήση που πάντα ήταν παρών;

"Η ερώτηση είναι τελείως υποθετική και αυτο που μπορώ να πω είναι ότι παίκτες σαν τον Διαμαντίδη θα μπορούσαν να χωρεσουν σε οποιοδήποτε ρόστερ. Η παρουσία του, βέβαια, δεν θα είχε σχέση με τον αποκλεισμό του Ζήση. "

Κόουτς, λείπει ο παίκτης που θα πάρει την μπάλα όταν θα ζυγίζει 500 κιλά.Ο Νικ δεν ξέρω αν έχει τη στόφα του ηγέτη..Ο Giannis για ποια θέση υπολογίζεται?

"Είναι αλήθεια ότι σε κάθε ομάδα όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή για να αποφασιστεί ένα παιχνίδι, πρέπει να έχεις τον παίκτη ή τους παίκτες για να πάρουν αυτή την απόφαση. Ξέρουμε ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι αποφάσεων και στη δική μας την περίπτωση, αυτό που κάνουμε και πάνω στο οποίο δουλευουμε, είναι μέσα από μια ομαδική προσπάθεια, να βρίσκουμε διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά παιχνίδια. Συνήθως τα πλέι-μέικερ και γενικά οι περιφερειακοί παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.Ο Νικ Καλάθης, όπως και ο Ζησης, είναι δύο παίκτες με δυνατοτητες και τεράστια προσωπικότητα. Χωρίς αυτο να σημαίνει, ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε τα σημεία ή τους παίκτες που έχουν πλεονεκτημα τη συγκεκριμένη στιγμή."

Τι θα θεωρήσει για την Εθνική ομάδα επιτυχία και τι αποτυχία σε αυτό το παγκόσμιο ο κ. Κατσικάρης;

"Επιτυχία θα θερωρήσω να δει ο κόσμος μια ομάδα ανταγωνιστική. Μια ομάδα που θα είναι έτοιμη μέχρι το τελευταίο δέκατο δευτερολέπτου να δώσει το 100%. Να έχει με άλλα λόγια τον χαρακτήρα και τον προσωπικότητα που πρέπει να έχει μια ομάδα όπως η Εθνική μας, για να ανταπεξέλθει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο τουρνουά όπως είναι το Παγκόσμιο. Σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι να καταφέρουμε να είμαστε στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, από την άλλη βέβαια γνωρίζουμε τη δυσκολία του ομίλου που θα διασταυρωθούμε και μπαίνοντας στα νοκ-άουτ παιχνίδι ξέρουμε ότι σε ένα παιχνίδι 40 λεπτών μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα. Αλλά αν έχουμε καταφέρει με την προετοιμασία και με την παρουσία στους αγώνες (να γινόμαστε κάθε ματς καλύτεροι), θα ειμαστε καλά προετοιμασμένοι για τα νοκ-άουτ, βλέποντας παιχνίδι με παιχνίδι, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον στοχο του να φτάσει η ομάδα όσο πιο μακριά γίνεται. Αποτυχία θα θεωρηθεί να μην προκριθούμε από την πρώτη φάση."

Coach, ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη αποτυχία σου και ποια τη μεγαλύτερη επιτυχία σου στην καριέρα σου;

"Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη μου αποτυχία ηταν το πέρασμα μου από τον Αρη, με την έννοια ότι δεν ήταν το σωστό timing και για τους δύο, γιατί έχω μεγάλο σεβασμό για αυτό το σύλλογο. Δεν μπόρεσα να δώσω αυτό που θα ήθελα. Η μεγαλύτερη επιτυχία θα έλεγα ότι ήταν το project της Μπιλμπάο."

Καλημέρα κόουτς, πόσο σημαντική είναι για την Εθνική η παρουσία τελικά του Καλάθη? Θέλω να πω, αλλάζει ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνιστούμε στο Παγκόσμιο;

"Αδιαμφισβήτητα θα είναι σημαντική η παρουσία του. Διότι εκτός από το ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, δένει απόλυτα με τη χημεία των υπόλοιπων περιφερειακών και το σημαντικό είναι ότι ταιριάζει στη φιλοσοφία του συστήματος."

Κύριε Κατσικάρη, μου άρεσε που πήρατε παίκτες όπως ο Τσαιρελής και ο Μπόγρης αλλά και ο Αθηναίου που είχαν κάνει εξαιρετική χρονιά στην Α1.

"Αξιοκρατικά έγινε αρχικά η κλήση τους. Και το επιβεβαιώνουν και κάθε μέρα στην προπόνηση. Το είπα κι όταν έγινε η κλήση, για μένα είναι ανοιχτή η πόρτα της Εθνικής ομάδας για παίκτες, οι οποίοι ανεξαρτήτου ηλικίας, κάνουν ένα καλό πρωτάθλημα, βελτιώνονται και στο τέλος με μια κλήση στην Εθνική επιβραβεύονται και γίνονται παράδειγμα για τους υπόλοιπους."

Πώς είδατε την Εθνική U18 στο Eurobasket;

"Είχε μια πάρα πολύ καλή παρουσία κατά τη γνώμη μου. Και επειδή πολλές φορές, επειδή είμαστε από τη φύση μας ένας απαιτητικός λαός, κρίνουμε μια ομάδα από το αν θα πάρει μετάλλιο, πιστεύω ότι αυτή η γενιά θα είναι η επόμενη βάση, εφόσον συνεχίσουν τη δουλειά έχοντας τη σωστή νοοτροπία και υψηλό κίνητρο".

Ο ομοσπονδιακός προπονητής έκλεισε την διαδραστική επικοινωνία με τους αναγνώστες του Sport24.gr με το παρακάτω σχόλιο:

"Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την εμπειρία. Είναι η πρώτη φορά που είχα αυτή τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας απόψεις και να απαντήσω τις ερωτήσεις. Ήταν πολλές βέβαια και ήταν απίθανο να απαντηθούν όλες. Θα ήθελα να σας πω ότι νιώθουμε την μεγάλη ευθύνη. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση όπως είναι το Παγκόσμιο. Σας ευχαριστώ όλους!"

Δείτε εδώ το LIVE CHAT με τον Φώτη Κατσικαρη

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ