ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κατσικάρης: "Μη γίνει ψύχωση το μετάλλιο!"

Κατσικάρης: "Μη γίνει ψύχωση το μετάλλιο!"

Η Εθνική Ανδρών απέχει από τις διακρίσεις από το 2009 και ο Φώτης Κατσικάρης ξεκαθαρίζει στο Sport24.gr πως αν το μετάλλιο γίνει… ψύχωση, θα αργήσει πάρα πολύ να έλθει!

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει, πια, ότι η Εθνική Ανδρών έχει 85.7% ποσοστό επιτυχίας στις τελευταίες συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωμπάσκετ (σ.σ. ήτοι 12 νίκες σε 14 αγώνες), εντούτοις εκείνες οι δυο ήττες από τη Σερβία και την Ισπανία αποδείχτηκαν καταστροφή.

Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, οι μεγάλες προσδοκίες ουδέποτε έλειπαν. Δεν λείπουν ούτε φέτος, από τη στιγμή που ακολουθεί το Προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο κι ενώ ο Φώτης Κατσικάρης καλείται να διαχειριστεί τη σταδιακή αποχώρηση της "παλιάς φρουράς", τα προβλήματα τραυματισμών και, συγχρόνως, την κριτική για τις επιλογές του σε ό,τι αφορά την προεπιλογή.

Ο προπονητής της Εθνικής δεν υποφέρει από το σύνδρομο του κόουτς με τις εξεζητημένες ιδέες. Τουναντίον, έχει ξεκάθαρη φιλοσοφία για τα… προσεχώς, τονίζοντας στο Sport24.gr ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η επίσημη αγαπημένη στην Pala Alpitour "θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον!".

Παράλληλα ο 49χρονος τεχνικός αναφέρει τι πρέπει να κάνει η Εθνική ομάδα προκειμένου να επιστρέψει στις διακρίσεις και τα μετάλλια εξηγώντας, παράλληλα, τι δεν πήγε καλά στα προηγούμενα νοκ-άουτ που πλήγωσαν την εικόνα της επίσημης αγαπημένης.

Η άμυνα πρέπει να είναι πάντα εκεί

Το κρίσιμο ερώτημα απαντήθηκε. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά κόντρα στο Μεξικό, το Ιράν και, καλώς εχόντων απέναντι στην Κροατία και την Ιταλία, κάνοντας πιο ξεκάθαρη τη σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Τι θα δούμε, λοιπόν, το διάστημα 4-9 Ιουλίου στο Τορίνο;

"Το στιλ της Εθνικής θα πλησιάσει εκείνο της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και το passing game που θα πρέπει να μας διακρίνει ώστε να έχουμε αρκετές επιλογές στην επίθεση, παίζοντας ουσιαστικά με καλά spacing και σωστές αποστάσεις. Ίσως να μην έχουμε τόσο πολύ pick-n-roll, δουλεύοντας με διαφορετικό τρόπο δημιουργίας στο μισό γήπεδο και στο transition. Όλα αυτά θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουμε παίκτες που μπορούν να το υποστηρίξουν και να το εκφράσουν!

Κατσικάρης: "Μη γίνει ψύχωση το μετάλλιο!"

Το θέμα, βέβαια, είναι κατά πόσον ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Μέχρι στιγμής πάνε καλά οι προπονήσεις. Οι παίκτες σιγά-σιγά προσαρμόζονται σε αυτό το στιλ παιχνιδιού… Πιστεύω ότι τους ταιριάζει κιόλας. Στο αμυντικό κομμάτι, θεωρώ ότι έχουμε μια καλή αθλητική ομάδα. Η άμυνά μας πρέπει να είναι πάντα εκεί, το ριμπάουντ πρέπει να είναι πάντα εκεί αλλά θεωρώ ότι θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι της ταχύτητας. Ξεκαθαρίζω, όχι της βιασύνης αλλά της ταχύτητας και το κατά πόσο θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι ώστε να διαβάσουμε το λάθος που θα κάνει ο αντίπαλος και να το τιμωρήσουμε".

Η ταμπέλα του φαβορί κάποια στιγμή βαραίνει την ομάδα

Τα νοκ-άουτ ματς είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση, για τον απλούστατο λόγο ότι τα λάθη απαγορεύονται, ακόμη και για τους θεωρητικά πανίσχυρους, πόσω μάλλον για τις υπόλοιπες ομάδες που εμφανίζονται ελλιπείς, που έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους και, φυσικά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανίκητες. Το 2014, λοιπόν, το 90-72 από την μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Σερβία, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το αρχικό 5-0 στη διοργάνωση, με νίκες απέναντι στην Κροατία και την Αργεντινή.

"Στο Παγκόσμιο της Ισπανίας ήμασταν για 35 λεπτά στο παιχνίδι. Έχει μείνει σε όλους η διαφορά των 20 πόντων όμως, ουσιαστικά, το παιχνίδι τελείωσε στα τελευταία πέντε λεπτά όπου μείναμε από… βενζίνη. Μας τιμώρησαν μέσα στο καλάθι γιατί ήταν εξουθενωμένος ο Μπουρούσης και δεν μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τους Σέρβους ".

Κατσικάρης: "Μη γίνει ψύχωση το μετάλλιο!"

Πέρσι η Ισπανία, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν στη χειρότερη (τρόπον τινά) έκδοση της, συγκριτικά με τις ομάδες που έχει εμφανίσει την τελευταία δεκαετία απέκλεισε την Ελλάδα στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, υποχρεώνοντας την Εθνική να δώσει αγώνες κατάταξης για τη συμμετοχή της στο Προολυμπιακό τουρνουά.

"Όσον αφορά το περσινό με την Ισπανία, ήταν ένα παιχνίδι που δεν μας βγήκε όπως θέλαμε. Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι σε κάποια πράγματα. Αυτοί είχαν σε… εξωφρενική φόρμα τον Πάου Γκασόλ ο οποίος έκανε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του σε διάρκεια και απόδοση. Με ψυχραιμία, λοιπόν, μπορείς να σκεφτείς και να πεις ότι αυτή η ταμπέλα του φαβορί κάποια στιγμή βαραίνει την ομάδα. Με τις απουσίες που είχε η Ισπανία, φάνηκε ότι εμείς θα είμαστε το φαβορί, κάτι που δεν πίστεψα ποτέ! Οι Ισπανοί υποχρεώθηκαν να πάνε σε ένα σφιχτό rotation, κάτι που τελικά τους ωφέλησε. Το γεγονός ότι δεν τους πίστεψε κανείς, τους απελευθέρωσε!".

Συμπέρασμα; "Δεν πιστεύω σε… κατάρες, ούτε σε τίποτα. Πάμε να παίξουμε σε ένα τουρνουά, με μια εθνική ομάδα που είναι από τις πιο δυνατές στον κόσμο και οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Από την άλλη, όμως, ξέρουμε ότι όλα μπορούν να παίξουν ρόλο σε ένα χιαστί παιχνίδι. Ακόμα και οι κληρώσεις, το κατά πόσο δηλαδή το πρώτο γκρουπ μπορεί να σε βοηθήσει ή όχι Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι η μέρα που θα βρεθεί η ομάδα".

Έτσι δεν θα το πάρουμε ποτέ!

Εν τέλει, ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Εθνικής ομάδας; Η απουσία έμπειρων παικτών όπως ο Ζήσης και ο Σπανούλης ή η πίεση για το γεγονός ότι έχει μείνει για πολλά χρόνια μακριά από τα μετάλλια και τις διακρίσεις;

"Αν γίνει ψύχωση το μετάλλιο, θα αργήσει πάρα πολύ να έλθει! Γίνεται μια αλλαγή… γενιάς στην Εθνική ομάδα. Έρχονται νέα παιδιά με πάρα πολύ ταλέντο. Αυτό που αναφέρετε θα έλθει μόνο του κάποια στιγμή. Δεν είναι θέμα ονόματος, ικανοτήτων ή τίτλων για να πούμε ότι μια ομάδα που ξεκινάει σε ένα τουρνουά μπορεί να πάρει μετάλλιο ή όχι. Έτσι δεν θα το πάρουμε ποτέ! Αυτό θα έλθει κάποια στιγμή εφόσον συνεχιστεί η δουλειά και η εξέλιξη κάποιων παικτών. Είναι σίγουρο ότι οι παίκτες που ανέφερες, ο Σπανούλης και ο Ζήσης, είναι δυο πολύ σημαντικά κεφάλαια για την Εθνική ομάδα, σε αγωνιστικό και ηγετικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, όμως, κάποια άλλα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βγουν μπροστά. Αυτό συμβαίνει πάντα. Έχουμε παιδιά σε καλή ηλικία και με αρκετή εμπειρία, έτοιμα να βγουν μπροστά και να αναλάβουν την ευθύνη ώστε να προσπαθήσουμε σαν ομάδα για το καλύτερο δυνατό".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ