ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

''Ήμουν σίγουρος για τον Μήτσο!''

''Ήμουν σίγουρος για τον Μήτσο!''

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος περιγράφει στο SPORT24 τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του ημιτελικού με τη Γαλλία στο EuroBasket 2005. Σαν σήμερα, πριν από 9 χρόνια! Το... ψέμα της Σέρβας τραγουδίστριας και η Ομοσπονδία.

Σαν σήμερα, πριν από εννιά ολόκληρα χρόνια, το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη ολοκλήρωσε την απόλυτη ανατροπή κόντρα στη Γαλλία κι έστειλε την Ελλάδα στον τελικό του EuroBasket 2005, κόντρα στη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Στα 47'' πριν από τη λήξη του αγώνα, ο Μπορίς Ντιό κάρφωσε κι έκανε 62-55 για τους ''τρικολόρ''. Τι ακολούθησε; Οι Γάλλοι έχαναν τη μια βολή μετά την άλλη ενώ οι Ζήσης, Παπαλουκάς ''κουβάλησαν'' στους ώμους τους την Ελλάδα, φτάνοντας στην κορύφωση των τελευταίων 11 δευτερολέπτων!

Οι 1/2 βολές του Ριγκοντό και το τρίποντο του Διαμαντίδη στα 3'' ξέραναν τους Γάλλους και ''σφράγισαν'' την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Έπειτα από εννιά ολόκληρα χρόνια, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος εξιστορεί στο SPORT24 τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα εκείνου του αγώνα.

Παράλληλα, θυμάται το ψέμα της Σέρβας τραγουδίστριας που διέδιδε ότι κοιμήθηκε με όλους τους παίκτες της Εθνικής (σ.σ. το οποίο έγινε θέμα στις εφημεριδες της Σερβίας!) και μιλάει για τις σχέσεις των παικτών με την Ομοσπονδία. Δεν τις λέει και ιδανικές...

- Κατ' αρχάς, πώς έχεις ζήσει το διάστημα που μεσολάβησε από τον τελικό του EuroBasket στο Βελιγράδι ως σήμερα; Σαν εννιά ζωές; Σαν εννιά χρόνια; Σαν εννιά λεπτά;

''Πραγματικά, φέρνω στο μυαλό μου εκείνες τις στιγμές και πιστεύω πως όλα έγιναν... χθες! Οι αναμνήσεις από εκείνο το ταξίδι είναι πολύ πρόσφατες. Οι πανηγυρισμοί μετά τη Γαλλία, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό με τη Γερμανία. Όλα! Ίσως ''φταίει'' το ότι ακόμα σκέφτομαι σαν παίκτης και δεν έχω αποφασίσει αν θα σταματήσω το μπάσκετ, επομένως μπορώ να πω ότι μου λείπουν όλα όσα έζησα στο Βελιγράδι. Έχω απίστευτες αναμνήσεις και νιώθω πολύ τυχερός που τις έζησα''.

- Πώς βίωσες εκείνα τα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιτελικού με τη Γαλλία;

''Δεν ήταν μόνο τα τελευταία δευτερόλεπτα. Ήταν τα τελευταία 1.5 - 2 λεπτά εκείνου του αγώνα! Αν θυμάμαι καλά, η Γαλλία ήταν μπροστά στο σκορ με 7-8 πόντους. Έχασαν κάποιες βολές, έκαναν γρήγορα φάουλ ενώ εμείς από την πλευρά μας βάζαμε γρήγορους πόντους... Κάναμε γρήγορες επιθέσεις κι ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το τρίποντο του Μήτσου!''.

- Από ποιό σημείο και μετά πίστεψες ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την ανατροπή και να ''γυρίσει'' το παιχνίδι;

''Νομίζω πως όλα άλλαξαν στο τελευταίο μας τάιμ άουτ. Αμέσως μετά πήγαμε σε γρήγορη επίθεση, μειώσαμε τη διαφορά κι αρχίσαμε να το πιστεύουμε! Έτσι φτάσαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ήμουν σίγουρος πως αν το παιχνίδι πήγαινε στην παράταση, θα κερδίζαμε οπωσδήποτε! Τελικά δεν χρειάστηκε (γέλια)! Είδα τον Μήτσο να σηκώνεται στο τρίποντο και ήμουν σίγουρος ότι θα το βάλει. Μετά τελείωσαν όλα''.

''Ήμουν σίγουρος για τον Μήτσο!''

- Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό, πολλοί υποστήριζαν ότι πήρε και το χρυσό μετάλλιο, αφού η Γερμανία δεν ήταν σε θέση να κοντράρει την ελληνική ομάδα. Συμφωνείς;

''Όντως έτσι είναι τα πράγματα. Πήραμε το χρυσό μετάλλιο σχεδόν περπατώντας! Ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν μια ομάδα μόνος του όμως η Γερμανία δεν μπορούσε να μας κοντράρει. Τελικά αυτό αποδείχτηκε στον τελικό. Βέβαια, όλα ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν, στους Αγώνες της Αθήνας. Ήμασταν η ίδια ομάδα ενώ πολλά από τα παιδιά υπήρξαν συμπαίκτες στις μικρότερες εθνικές ομάδες. Προετοιμαζόμασταν καιρό για το μετάλλιο. Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα έλθει. Τελικά, ήλθε στο Βελιγράδι''.

- Θυμάσαι κάποια ιστορία εκτός παρκέ κατά τη διάρκεια του EuroBasket που σου έχει μείνει στο μυαλό;

''Λοιπόν, ε ίχε βγει μια Σέρβα τραγουδίστρια στις εφημερίδες και είχε πει πως είχε κοιμηθεί με όλους τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας! Απίστευτο! Βγήκε και είπε ότι είχε πάει με τους παίκτες της ελληνικής ομάδας (γέλια)! Ε, μετά καταλαβαίνεις τι πλάκες κάναμε μεταξύ μας!''

- Η γνώμη σου για τις προσπάθειες της Εθνικής στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας;

''Εντάξει, το σύστημα διεξαγωγής είναι τέτοιο που μπορεί να σε αφήσει εκτός συνέχειας με μια ήττα από πολύ νωρίς. Η Εθνική παίζει διαφορετικό μπάσκετ από ότι παίζαμε εμείς. Παίζει πιο γρήγορα και κάπως... άναρχα. Ίσως της λείπει η σταθερότητα αλλά είναι λογικό. Μιλάμε για την πρώτη χρονιά του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο κι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή φιλοσοφίας. Οι παίκτες θέλουν χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.''.

''Ήμουν σίγουρος για τον Μήτσο!''

- Με εξαίρεση το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 2009, η Εθνική βρίσκεται εκτός μεταλλίων από τη δεύτερη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

'' Νομίζω πως από ένα σημείο και μετά άρχισε να χαλάει η σχέση των παικτών με την Ομοσπονδία. Το δικό μας μυστικό ήταν, ακριβώς, το καλό και οικογενειακό κλίμα που υπήρχε στις τάξεις της Εθνικής. Τότε ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με την Εθνική ομάδα. Από ένα σημείο και μετά, το καλό κλίμα άρχισε να διαταράσσεται. Αντί η Ομοσπονδία να βαδίζει μαζί με τους παίκτες, ουσιαστικά υπάρχει διχασμός''.

- Σε προσωπικό επίπεδο, τι κάνει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος εννιά χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket;

''Αυτή την περίοδο έχω δώσει όλο το βάρος στην GBA, την Ακαδημία μπάσκετ που έχουμε δημιουργήσει με τον Νίκο Χατζηβρέττα, τον Κώστα Χαραλαμπίδη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Κάνουμε μια πολύ καλή προσπάθεια ώστε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας στα νέα παιδιά. Συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε πριν από χρό

νια. Ο Νίκος είναι πλέον προπονητής ενώ ο Δημήτρης έχει υποχρεώσεις με τον Παναθηναϊκό αλλά μας επισκέπτεται συχνά. Στην ουσία προσπαθούμε να μεταφέρουμε στα παιδιά όλα όσα μάθαμε εμείς και να δημιουργήσουμε τη νέα μεγάλη φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ''.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ