ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η διαδρομή του Φώτη Κατσικάρη

Η διαδρομή του Φώτη Κατσικάρη

Ο Φώτης Κατσικάρης έκανε την εμφάνιση του στα παρκέ της Α1 σε ηλικία 15 ετών με κι έπειτα από 30 και... βάλε χρόνια στα γήπεδα ανέλαβε την Εθνική. Διαβάστε το αφιέρωμα του Sport24.gr στον Έλληνα τεχνικό, τι λέει για εκείνον ο Δημήτρης Μαυροειδής.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα τη συνεργασία της με τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. "Είναι αυτονόητη η τιμή που συνιστά αυτή η συνεργασία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση", τόνισε ο ίδιος, ενώ η ανακοίνωση της ΕΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοινώνει τη συμφωνία με τον Φώτη Κατσικάρη , ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών και θα την καθοδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Ο Έλληνας προπονητής, λίγο μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας του με την ΕΟΚ, τόνισε: Είναι αυτονόητη η τιμή που συνιστά αυτή η συνεργασία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση. Θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και να υποσχεθώ ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να εκπληρώσουμε τους στόχους που τέθηκαν. Ξέρουμε όλοι την ποιότητα που υπάρχει και τις μεγάλες προσδοκίες των Ελλήνων από αυτή την ομάδα. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε από σήμερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν βρεθούμε όλοι μαζί για να αρχίσουμε την προσπάθειά μας.

Ο Κατσικάρης θα αναχωρήσει άμεσα για την Ισπανία, όπου διαμένει με την οικογένειά του. Σύντομα προβλέπεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παρουσιαστεί επίσημα από την ΕΟΚ".

Ο Φώτης Κατσικάρης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ιωνικό Νικαίας, με τη φανέλα του οποίου πάτησε σε ηλικία 15 ετών τα παρκέ της Α1 Ανδρών. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τον Σπόρτιγκ, της ΑΕΚ, όπου έπαιξε για έξι χρόνια και τέλος στο Ηράκλειο. Συνολικά αγωνίστηκε σε 197 παιχνίδι, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του το 1998 αποτέλεσε βοηθό του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Ελλάδας, δύο Κύπελλα και ένα Κύπελλο Σαπόρτα.

Ακολούθησε η παρουσία του στον πάγκο της ΑΕΚ για δύο σεζόν (2003-04 και 2004-05), φτάνοντας μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος τη δεύτερη σεζόν του, ενώ οδήγησε την Ένωση και μέχρι τους "16" της Euroleague. Παράλληλα, επί θητείας του πήραν χρόνο συμμετοχής ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Νίκος Ζήσης. Όσον αφορά τους βοηθούς του αναμένεται να έχει δίπλα του τους Σκουρτόπουλο, Πρίφτη, αλλά και τον Κώστα Κότση, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του μάνατζερ. Εκείνους, δηλαδή που είχε μαζί του και στην παρουσία του στην ΑΕΚ.

Χαρακτηριστικό του σαν παίκτης ήταν η πολύ καλή άμυνα επάνω στη μπάλα. Ήταν πραγματικά εξαιρετικός στον συγκεκριμένο τομέα. Μετά την ΑΕΚ, ο Κατσικάρης δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Με τη Ντιναμό τερμάτισε στην δεύτερη θέση του ρωσικού πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο, για να πάρει τελικά την τρίτη θέση μετά τα πλέι οφ. Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βαλένθια, όπου και εργάστηκε για δύο σεζόν, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της ομάδας στα πλέι οφ του ισπανικού πρωταθλήματος.

" Συνολικά οι προπονητές του ισπανικού πρωταθλήματος είναι πολύ καλοί. Υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός και πρέπει ο προπονητής είναι ικανός να τα καταφέρει. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι περισσότερο επιθετικογενείς, παρά αμυντικογενείς όπως είναι στην Ελλάδα. Οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν ενδιαφέροντα συστήματα, ενώ όλες έχουν τουλάχιστον ένα οργανωμένο παιχνίδι transition. Άλλες έχουν περισσότερα, ενώ ο Αϊτο Ρενέσες έχει πέντε! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνουν έμφαση στο γρήγορο καλάθι, ενώ υπάρχουν έξι ομάδες που πιέζουν, χρησιμοποιώντας παγίδες. Όσο για τις άμυνες; Δίνουν έμφαση στο να κλείσουν τη ρακέτα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος", είχε δηλώσει στο "Basketball Coach", όταν καθόταν στον πάγκο της Βαλένθια ερωτηθείς για τους προπονητές στην Ισπανία και πρόσθεσε:

" Πριν από πέντε περίπου χρόνια οι ομάδες είχαν κάνει στροφή σε νεαρούς προπονητές, με τον Όλμος ή τον Αλόνσο. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι σε δοκιμασμένες λύσεις, ενώ τώρα υπάρχει η τάση της "προαγωγής" των ασίσταντ κόουτς, όπως είναι ο Σίτο ΑΛόνσον, ο Χοάν Πλάθα και ο Τσάβι Πασκουάλ".

Ακολούθησε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπιλμπάο, με την οποία ο Έλληνας προπονητής έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του συλλόγου. Όταν ο Φώτης Κατσικάρης κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας εκείνη είχε ρεκόρ 4-17. Ο σύλλογος τελικά απέφυγε τον υποβιβασμό, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στα πλέι οφ του ισπανικού πρωταθλήματος. Την επόμενη χρονιά, η Μπιλμπάο ήταν καταιγιστική, με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος.

Μαυροειδής: "Παθιασμένος και αφιερωμένος στο μπάσκετ"

Εκεί δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα να πάρει τη δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στην Euroleague της επόμενης περιόδου. Η δεύτερη θέση αποτελεί και την καλύτερη στην ιστορία της ομάδας. Τη σεζόν 2011-12 η Μπιλμπάο μετά από μία πολύ καλή σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όταν και αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με ρεκόρ νικών 3-1. Έπειτα συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, όμως μετά την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή παραιτήθηκε μερικές μέρες πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο Φώτης Κατσικάρης στη Μπιλμπάο είχε υπό τις οδηγίες του τους Κώστα Βασιλειάδη και Δημήτρη Μαυροειδή. Το Sport24.gr μίλησε με τον Έλληνα σέντερ, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κατσικάρη. " Το στιλ που του αρέσει είναι να έχει μία ομάδα μαχητική, σκληρή στην άμυνα και στην επίθεση να παίζει μοντέρνο μπάσκετ γρήγορο με πολλές και επιλογές και ελευθερία στο παιχνίδι", ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Μαυροειδής και συμπλήρωσε:

" Είναι πολύ καλός στην ψυχολογία και δίνει ελευθερία στους παίκτες του. Όσον αφορά το στοιχείο που τον ξεχωρίζει είναι πώς είναι πολύ παθιασμένος και αφιερωμένος σε αυτό που κάνει. Είναι όλη μέρα πάνω από αυτό, δεν σταματάει να βλέπει μπάσκετ! Είναι δουλευταράς και μεθοδικός".

Διαβάστε την προεπιλογή του Φώτη Κατσικάρη για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ