ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η πρωτιά του Παπαγιάννη

Η πρωτιά του Παπαγιάννη

Ο Γιώργος Παπαγιάννης απολαμβάνει μια στατιστική (ελληνική) πρωτιά μετά τον α' γύρο του Eurobasket, κάτι που θα κληθεί να επιβεβαιώσει απέναντι στον Γιόνας Βαλαντσιούνας, το βράδυ του Σαββάτου (9/9, 21:30).

Οι αριθμοί παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων διοργανώσεων. Η στατιστική απεικόνιση όσων κάνουν οι παίκτες στο παρκέ είναι σημαντική και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την προσφορά τους. Η α' φάση των Eurobasket ολοκληρώθηκε, με τη φάση των "16" να είναι προ των πυλών και την StatsLi να παρουσιάζει μια πρώτη σύνοψη της προσφοράς των παικτών στις ομάδες τους.

Μία από τις πιο σημαντικές στατιστικές κατηγορίες είναι το "+/-" που βρίσκεται δίπλα από τον χρόνο συμμετοχής κάθε παίκτη. Τι σημαίνει αυτό; Πόσο κερδίζει ή χάνει η ομάδα του, όσο βρίσκεται στο γήπεδο. Γι αυτό άπαντες τη λαμβάνουν υπόψιν και τη θεωρούν ως μία από τις πλέον σημαντικές. Στην πρώτη καταγραφή λοιπόν όσων έγιναν στη φάση των ομίλων, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πέντε παίκτες της Ισπανίας βρίσκονται στις αντίστοιχες πρώτες θέσεις, με τον Φερνάντο Σαν Εμετέριο, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, τον Τζοάν Σάστρε, τον Πιέρ Οριόλα και τον Γκιγιέμ Βίβες να κυριαρχούν.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος ως αντίλογο για την απουσία των μεγάλων ονομάτων της "φούρια ρόχα" το γεγονός πως κάποιοι εκ των προαναφερθέντων χρησιμοποιούνται από τον Σέρτζιο Σκαριόλο κατά βάση όταν ξεφεύγουν οι διαφορές στους αγώνες. Είναι η μία όψη του νομίσματος, δεν αλλοιώνει όμως σε καμία περίπτωση όσα κάνουν/προσφέρουν στο παρκέ. Γι αυτό άλλωστε λίγο πιο κάτω από αυτούς βρίσκονται οι Πάου και Μαρκ Γκασόλ, έχοντας αυξημένα λεπτά συμμετοχής.

Ποιος είναι ο καλύτερος της Ελλάδας σε αυτή την στατιστική κατηγορία; Ο Γιώργος Παπαγιάννης! Ο 20χρονος σέντερ έχει περάσει 52 λεπτά στο παρκέ (10.4 ανά αγώνα), με την προσφορά του στην ελληνική ομάδα να φτάνει τους 0.596 πόντους ανά λεπτό. Μιλάμε πάντα για θετικό πρόσημο, ήτοι ότι η Ελλάδα αυξάνει το προβάδισμά της μισό πόντο, κάθε λεπτό που βρίσκεται στο παρκέ ο παίκτης των Sacramento Kings.

Η πρωτιά του Παπαγιάννη

Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγάλη διαφορά έγινε ουσιαστικά στον αγώνα με την Πολωνία, εκεί όπου είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά στη νίκη με +18 (95-77) επί της ομάδας του Μάικ Τέιλορ, που έφερε τη "γαλανόλευκη" στους "16" του Eurobasket. Ήταν στο παρκέ στο διάστημα που η Ελλάδα πάτησε το γκάζι και ξέφυγε στο σκορ, καταφέρνοντας να περιορίσει σημαντικά την δράση του Ντάμιαν Κούλιγκ, που μέχρι το 30ο λεπτό είχε κάνει θραύση. Η ανά λεπτό προσφορά του είναι ενδεικτική της ασφάλειας που παρέχει (κυρίως αμυντικά) στον Κώστα Μίσσα, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι αυτός που τον ακολουθεί στη συνολική καταγραφή του "+/-" στη διοργάνωση. Όσο για τον χειρότερο στη συγκεκριμένη κατηγορία; Πρόκειται για τον Γιάννη Μπουρούση, που έχει -3.6 πόντους κατά μέσο όρο, με τον ίδιο μάλιστα να κάνει την αυτοκριτική του , μία μέρα πριν το παιχνίδι με τη Λιθουανία.

Αναλυτικά η στατιστική καταγραφή του "+/-" των διεθνών:

Η πρωτιά του Παπαγιάννη

Όλα τα παραπάνω βέβαια ζητούν επιβεβαίωση (τα θετικά) ή ανατροπή (τα αρνητικά) από τους παίκτες του Κώστα Μίσσα, στη μονομαχία με τη Λιθουανία (9/9, 21:30) για τους "16" του Eurobasket. Εκεί όπου ο Γιώργος Παπαγιάννης θα τα βάλει με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας, σε μια μονομαχία βγαλμένη από το ΝΒΑ. Αν ο σέντερ των Sacramento Kings καταφέρει να περιορίσει την δράση του ηγέτη της "Λιέτουβα", όλα θα γίνουν πιο απλά για την ελληνική ομάδα, που ψάχνει την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ