ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το προφίλ της Ιταλίας

Το προφίλ της Ιταλίας

Αντίπαλος της Εθνικής Εφήβων στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ είναι η Ιταλία. Πόσα χρόνια απέχουν από τη διάκριση οι Ιταλοί και ποιος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής όχι μόνο της ομάδας, αλλά του τουρνουά! Το Sport24.gr παρουσιάζει...

Η Εθνική Εφήβων επικράτησε του Μαυροβουνίου , σημείωσε την δεύτερη νίκη της στην δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και προκρίθηκε από την τρίτη θέση του F' Ομίλου στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στις πρώτες θέσεις του ομίλου τερμάτισαν οι Τουρκία, Σερβία. Αντίπαλος, του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους "8" είναι η Ιταλία που πήρε την δεύτερη θέση, στον Ε' Όμιλο πίσω από την Κροατία.

Η αναμέτρηση θα γίνει αύριο (1/8), με τις δύο ομάδες να θέλουν το θετικό αποτέλεσμα ώστε να βρεθούν μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων στην ηλικία τους. Το Sport24.gr παρουσιάζει τον αντίπαλο της Εθνικής μας, θυμίζει τον μεγάλο πρωταγωνιστή των Ιταλών, αλλά και το διάστημα που λείπουν από τα μετάλλια στα τουρνουά under-18.

Οι Ιταλοί στο εναρκτήριο παιχνίδι τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επικράτησαν χωρίς δυσκολίες της Λετονίας με 72-55. Κορυφαίος παίκτης της Ιταλίας ήταν ο Φεντερίκο Μουσίνι, ο οποίος είχε 24 πόντους, ενώ ο Ντιέγκο Φλακατόρι είχε 8 ριμπάουντ. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ιταλοί ξεκίνησαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στην διοργάνωση, απέναντι σε μία ομάδα που διαθέτει πολύ καλό υλικό.

Στην δεύτερη αναμέτρηση τους στις 25 Ιουλίου, η Ιταλία γνώρισε την ήττα από το Βέλγιο με 79-75, το οποίο δεν κατάφερε να προκριθεί τελικά στην δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Μουσίνι ήταν και πάλι ο κορυφαίος για τους Ιταλούς με 28 πόντους, ενώ από το Βέλγιο ο Ακιαζίλι τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 6 ασίστ, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην Ιταλία. Στο τελευταίο της ματς, η Ιταλία ήθελε οπωσδήποτε το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Πολωνία, κάτι το οποίο κατάφερε να πάρει με 78-68. Ο Σεβερίνι τελείωσε το ματς με 17 πόντους, ενώ ο Ματσέι Μπέντερ είχε 13 για τους Πολωνούς που παρόλα αυτά συνέχισαν στην β' φάση του τουρνουά.

Ο απολογισμός, λοιπόν των Ιταλών στην α' φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν δύο νίκες και μία ήττα. Η Ιταλία συγκέντρωσε πέντε βαθμούς και συνέχισε στην διοργάνωση.

Οι Ιταλοί στην δεύτερη φάση μετέφεραν, πάντως δύο νίκες, καθώς είχαν επικρατήσει τόσο της Λετονίας, όσο και της Πολωνίας που συνέχισε. Στην πρεμιέρα τους στην δεύτερη φάση νίκησαν τη Γαλλία με 68-65, με τον πρωταγωνιστή να είναι γνώριμος... Ο λόγος για τον Φεντερίκο Μουσίνι, ο οποίος σημείωσε 33 πόντους, έχοντας και δύο κλεψίματα. Μετά τη Γαλλία ακολούθησε το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Λιθουανία, με τον Μουσίνι να έχει 23 πόντους για ακόμα μία φορά. Ο Ντομάντας Σαμπόνις προσπάθησε για την ομάδα του, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Λιθουανούς στο θετικό αποτέλεσμα (7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 τάπες).

Στο τελευταίο του ματς, όπου και θα κρινόταν η πρώτη θέση απέναντι στην Κροατία, η Ιταλία ηττήθηκε εύκολα με 81-65. Ο Μουσίνι τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Φλακαντόρι είχε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ. Για την Κροατία που κυριάρχησε στο ματς, ο Αράποβιτς σημείωσε 20 πόντους.

Α' φάση:

Α' Όμιλος

1. Ιταλία 2-1 5

2. Λετονία 2-1 5

3. Πολωνία 1-2 4

----------------------

4. Βέλγιο 1-2 4

Β' φάση:

Ε' Όμιλος

1. Κροατία 5-0 10

2. Ιταλία 4-1 9

3. Λετονία 3-2 8

4. Λιθουανία 2-3 7

----------------------

5. Γαλλία 1-4 6

6. Πολωνία 0-5 5

Από το 2005 μετάλλιο...

Οι Ιταλοί έχουν να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από το 2005 στο Βελιγράδι, όταν τερματισαν πίσω από την Σερβία & Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Πριν από το 2005 θα έπρεπε να πάμε 13 χρόνια πίσω, όταν το 1992 πήραν την δεύτερη θέση μετά την ήττα από την Γαλλία στον τελικό. Τελευταία φορά που πανηγύρισαν την πρώτη θέση ήταν το 1990 στο Γκρόνινγκερ, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στον μεγάλο τελικό. Το 1988 πήραν την δεύτερη θέση πίσω από την Γιουγκοσλαβία και το 1986 την τρίτη. Πέντε διαδοχικές διοργανώσεις, λοιπόν που οι Ιταλοί είχαν ανέβει στο βάθρο.

Το προφίλ της Ιταλίας

Το πρώτο βιολί των Ιταλών φέτος, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν στιγμές από το παρελθόν είναι ο Φεντερίκο Μουσίνι. Ο ύψους 1,88 γκαρντ και παίκτης της Ρέτζιο Εμίλια σημειώνει 24,6 πόντους ανά ματς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ. με τους Πόποβιτς (Μαυροβούνιο) και Χαραλαμπόπουλο να ακολουθούν. Ο Μουσίνι έχει πάρει κυριολεκτικά από το χέρι την ομάδα του και την έχει οδηγήσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Μουσίνι την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα της Ρέτζιο Εμίλια είχε αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια, σημειώνοντας συνολικά 19 πόντους, ενώ έπαιξε και σε έναν αγώνα στο EuroChallenge.

Εκτός, βέβαια από τον σπουδαίο νεαρό Ιταλό και ο Ντιέγκο Φλακαντόρι αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις της ομάδας. Με ύψος 1,91 αγωνίζεται στην ιταλική Σεριάτε και δείχνει έτοιμος να κάνει μεγάλη καριέρα. Παίζει πάντα με μεγάλη συγκέντρωση και προσήλωση στον στόχο, δίνοντας τα μέγιστα στην ομάδα του που κατάφερε να βρεθεί μεταξύ των οκτώ κορυφαίων της Ηπείρου.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 48χρονος Αντρέα Καπομπιάνκο, ο οποίος μετά το 2010 και την παρουσία του στον πάγκο της Τεράμο ως πρώτος προπονητής ανέλαβε τις εθνικές ομάδες της χώρας του. Με την under 18 ο Καπομπιάνκο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 μέτρησε 4 νίκες και 5 ήττες, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά είχε 5 νίκες και 4 ήττες. Μέχρι στιγμής στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων της Τουρκίας η πορεία της ομάδας του κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Συνεργάτες του στην εθνική είναι ο Μάρκο Ραμοντίνο και ο Λουτσιάνο Νούνζι. Ο πρώτος βρίσκεται στην εθνική κάτω των 18 από το 2010 ως ασίσταντ κόουτς, ενώ ο Λουτσιάνο Νούνζι βρίσκεται στην ομάδα από τη φετινή χρονιά (2014).

Οι πρώτοι στις στατιστικές κατηγορίες και τα συνολικά στατιστικά

Πρώτος στην κατηγορία των πόντων, όπως αναφέραμε είναι ο Φεντερίκο Μουσίνι (23,8), ενώ στα ριμπάουντ προηγείται ο Σεβερίνι, ο οποίος μαζεύει 7,2 ριμπάουντ. Ο Σεβερίνι είναι επίσης, πρώτος και στην κατηγορία των ασίστ, καθώς έχει 1,8 ριμπάουντ. Στα κλεψίματα, ο Φλοκαντόρι μετράει 2,2, με τον Νουοτσουομα να έχει 1 τάπα ανά παιχνίδι.

Συνολικά η Ιταλία βρίσκεται στην έκτη θέση των πόντων με 71,4 ανά παιχνίδι. Στα ριμπάουντ είναι στην έβδομη θέση με 42, ενώ στις ασίστ στην 13η με 11,6. Ο Μουσίνι είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες προσπάθειες, με στόχο να βρει τη λύση για την ομάδα του. Τέλος, οι Ιταλοί έχουν εξαιρετική άμυνα, καθώς δέχονται μόλις 65,6 πόντους ανά αναμέτρηση.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ