ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

EuroBasket U20:Το ζητούμενο πλέον είναι η σωτηρία

EuroBasket U20:Το ζητούμενο πλέον είναι η σωτηρία

Μετά τον αποκλεισμό από τους “8” τουEuroBasket U20η Εθνική Νέων Ανδρών αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία, με στόχο να “καθαρίσει” απόσήμερα(19/7, 16:45) την υπόθεση-παραμονή στην πρώτη κατηγορία.

Η υπέρβαση δεν έγινε ποτέ, όσο κοντά κι αν βρέθηκεσε αυτήνη Ελλάδαμε αντίπαλοτην ισχυρή Ιταλία στη φάση των “16” του ευρωπαϊκού πρωταθλήματοςU20 που διοργανώνεται στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας από τις 14 έως τις 22 Ιουλίου.Το ζητούμενο λοιπόν είναιπλέονη σωτηρία για την Εθνικήνέων ανδρών,η οποία θα βρει απέναντί τηςσήμερα(19/7, 16:45) τη Μεγάλη Βρετανία στον αγώνα για τις θέσεις 9-16.

Σε περίπτωση νίκης το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα μπορεί να ανασάνει ελεύθερα,αφού αυτομάτως θα έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία. Σε περίπτωση ήττας όμως θα μπλέξει επικίνδυνα, μιας και θα χρειαστεί δύο νίκες στα υπολειπόμενα δύο παιχνίδια,προκειμένουνα υλοποιήσει τον ελάχιστο στόχο που της έχει απομείνει σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το αγωνιστικό προφίλ των Βρετανών

Ποια είναι όμως η σημερινή αντίπαλος της Ελλάδας;Ο καλύτερος παίκτης της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο διεθνής και με την Εθνική ανδρών Καρλ Γουίτλ, ο οποίος έχει 16,8 πόντους και 6,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο τουρνουά. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες που συνθέτουν τοrotationείναι οι περιφερειακοί Κέιλεμπ Φούλερ, Αρ Τζέι Έιτλ-Ροκ, Τζέλανι Γουάτσον-Γκέιλ και οι φόργουορντ Νέλσον Μπότσι-Γίαντομ και Κέιν Χέρνι.

Οι Βρετανοί είναιαθλητική και γρήγορη ομάδα,που της αρέσει να τρέχει στοtransition,επιτίθεται συνεχώς στο αντίπαλο καλάθικαι κυνηγάει πολύ το επιθετικό ριμπάουντ, ένας τομέας που αποτελεί και το αδύνατο στοιχείο της Ελλάδας. Λίγες ομάδες στο φετινόEuroBasketψάχνουν περισσότερο το ντράιβ από τους Βρετανούς. Από την άλλη, καμία δεν είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ομάδα του Μαρκ Στούτελ μακριά από τη ρακέτα,αφού έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμήςτεράστιο πρόβλημα απέναντι σε “κλειστές” άμυνες και πολύ περισσότερο κόντρα σε άμυνες ζώνης.

EuroBasket U20:Το ζητούμενο πλέον είναι η σωτηρία

Στονπρώτο τηςαγώναστη διοργάνωσημε την Τουρκίαη Μεγάλη Βρετανίαείχε 1/26 τρίποντα και μόνο δύο εύστοχα σουτ εκτός ρακέτας. Η συνέχεια μάλιστα δεν ήταν πολύ καλύτερη για την ομάδα του Στούτελ, η οποία μετράει τέσσερις ήττες σε ισάριθμους αγώνες στο EuroBasket (όλες με διψήφιες διαφορές πόντων) και έχει προηγηθεί συνολικά 98 δευτερόλεπτα, κι αυτά στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα με την Λιθουανία. Οι Βρετανοί έχουν στη διοργάνωση 12/86 τρίποντα, τα λιγότερα εύστοχα από κάθε άλλη ομάδα και μακράν το χειρότερο ποσοστό (14%). Συν τοις άλλοις, έχουν βάλει μόνο 22 σουτ εκτός ρακέτας,δηλαδή 5,5 ανά αγώνα.

Οι προηγούμενες αναμετρήσεις

Όσον αφορά στο παρελθόν των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία έχουν μοιραστεί τις νίκες σε επίπεδο νέων ανδρών (1-1), με τα δύο παιχνίδια να έχουν διεξαχθεί την τελευταία τετραετία (2014 και 2016).Παρελθόν υπάρχει επίσης και μεταξύ των συγκεκριμένων γενιών.

ΣτοEuroBasketΠαίδων του 2016 οι Έλληνες 99άρηδες είχαν ηττηθεί στη δεύτερη φάση των ομίλων από τους Άγγλους με 50-60, αλλά τους νικήσαν εύκολα (77-52) στο πιο κρίσιμο παιχνίδι για τις θέσεις 13-14. Ωστόσο, μόνο πέντε παίκτες παίζουν σήμερα από εκείνη τη διοργάνωση: οι Δημήτρης Μωραΐτης, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Κώστας Καμπουρίδης από πλευράς Ελλάδας και οι Κέιλεμπ Φούλερ, Νέλσον Μπότσι-Γίαντομ από τους Βρετανούς.

Το πρόγραμμα της ημέρας:

Προημιτελικοί

1. Ισπανία-Ισραήλ (14:30)

2. Κροατία-Ιταλία (16:45)

3. Γαλλία-Σερβία (19:00)

4. Τουρκία-Γερμανία (21:15)

Θέσεις 9-16

5. Λιθουανία-Σουηδία (14:30)

6. Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα (16:45)

7. Μαυροβούνιο-Ρουμανία (19:00)

8. Ουκρανία-Ισλανδία (21:15)

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ