ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Εθνική Εφήβων, 81-67 την Σλοβενία

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Εθνική Εφήβων, 81-67 την Σλοβενία

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο EuroBasket U18 η Εθνική Εφήβων, επικρατώντας με άνεση της Σλοβενίας (81-67). Η εξαιρετική εμφάνιση του Δημήτρη Μωραΐτη στο α' μέρος και η καλή αμυντική απόδοση έφεραν από νωρίς την Ελλάδα σε θέση οδηγού.

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η Εθνική Εφήβων την παρουσία της στο EuroBasket U18 της Σλοβακίας, κερδίζοντας στην πρεμιέρα την Σλοβενία με εμφατικό τρόπο (81-67). Η ομάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου επιβεβαίωσε στο παρκέ τη θεωρητική ανωτερότητά της απέναντι στον πρώτο της αντίπαλο στη διοργάνωση, έχοντας από νωρίς ρόλο οδηγού στην αναμέτρηση.

Από την στιγμή μάλιστα που απέβαλε γρήγορα το άγχος της πρεμιέρας, δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, "καθαρίζοντας" επί της ουσίας το παιχνίδι από το α' μέρος, αφού πήγε στα αποδυτήρια με το +24 (26-50) ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Φινλανδία (30/7, 16:45), η οποία μερικές ώρες νωρίτερα έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τη Λιθουανία .

Ο MVP

Ο Δημήτρης Μωραΐτης είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, κάτι που φρόντισε να επιβεβαιώσει με το "καλημέρα". Ο γκαρντ της ΑΕΚ αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο για το +24 του ημιχρόνου, διάστημα στο οποίο είχε ήδη 21 πόντους (με 7/8 σουτ και 5/6 βολές), αλλά και γεμάτη στατιστική. Στο β' μέρος δεν χρειάστηκε να συνεχίσει με την ίδια ένταση, ήταν μετρημένος στις κινήσεις του και διατήρησε τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας. Στα 35'10'' που αγωνίστηκε στην αναμέτρηση, είχε 24 πόντους (με 6/8 δίπ., 3/7 τρίπ., 6/7 βολ.), 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 λάθη και 2 κλεψίματα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην εξαιρετική άμυνα, κυρίως στο α' μέρος, που επέτρεψε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ξεφύγει στο σκορ. Κι αν ο Δημήτρης Μωραΐτης ήταν ο βασικός επιθετικός άξονας της Εθνικής Εφήβων, στο πίσω μέρος του παρκέ, η δουλειά ήταν συλλογική, με τους Άλφη Πιλάβιο και Γιώργο Καμπερίδη να προσφέρουν σημαντικά σε κομμάτια όπως το ριμπάουντ και τα κλεψίματα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η πλειοψηφία των λαθών της Σλοβενίας (19) προέκυψε από τα κλεψίματα της Ελλάδας (11), με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κερδίζει με άνεση παρά το γεγονός πως είχε πολύ λιγότερα σουτ εντός παιδιάς σε σχέση με τον αντίπαλό του (29/61 έναντι 24/76).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με εξαίρεση το πρώτο τρίλεπτο, η Εθνική Εφήβων ήταν εντυπωσιακή στο σύνολο του α' μέρους του αγώνα. Ο Δημήτρης Μωραΐτης πήρε από νωρίς την (επιθετική) σκυτάλη, με τον Νίκο Αρσενόπουλο να συμπράττει για το +15 (12-27) της α' περιόδου, στο φινάλε της οποίας η Ελλάδα είχε 7/10 δίποντα και +8 ριμπάουντ (15 έναντι 7) σε σχέση με την Σλοβενία, που δυσκολευόταν σημαντικά να βρει τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι (4/17 σουτ).

Το σκηνικό δεν άλλαξε μέχρις ότου οι παίκτες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με το ελληνικό προβάδισμα να φτάνει στο +20 (12-32) στο 12ο λεπτό και λίγο αργότερα στο +24 (24-48 στο 18ο λεπτό), με τους Άλφη Πιλάβιο και Γιώργο Καμπερίδη να προσφέρουν στην άμυνα, ξεκινώντας τις συνθήκες για αιφνιδιασμούς. Μέχρι το φινάλε του α' μέρους μάλιστα, ο Δημήτρης Μωραΐτης είχε 21 πόντους με 7/8 σουτ και 5/6 βολές, δίνοντας τον... τόνο εν όψει της συνέχειας. Παρεμπιπτόντως, με 14/21 δίποντα, 4/11 τρίποντα και 10/11 βολές ήταν λογικό για την Εθνική Εφήβων να βρίσκεται στο +24 (26-50) στην ανάπαυλα.

Με τη διαφορά να έχει ξεφύγει τόσο πολύ, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου παρουσιάστηκαν πιο χαλαροί απ ότι έπρεπε στην άμυνα στη διάρκεια του γ' δεκαλέπτου. Γι αυτό κιόλας ανέβηκε σημαντικά η παραγωγικότητα της Σλοβενίας, δίχως όμως να υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Ο Άλφης Πιλάβιος πήρε το όπλο του και μαζί με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη φρόντισαν να διατηρήσουν το ελληνικό προβάδισμα σε επίπεδα ασφαλείας (69-47).

Η τελευταία περίοδος είχε πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα, με το μοναδικό που βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής να είναι η έκταση της ελληνικής νίκης. Η Σλοβενία πλησίασε αρκετά (80-67 στο 38'), αλλά ήταν εμφανές πως δεν αρκούσε αυτό για να ανατρέψει την κατάσταση. Το μόνο που κατάφερε ήταν να περιορίσει την φθορά και να μην διασυρθεί. Η νίκη κατέληξε στην ελληνική πλευρά (81-67), με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει πλέον στο μυαλό του τον αγώνα με τη Φινλανδία (30/7, 16:45), στον οποίο θα κυνηγήσει τη νίκη προκειμένου να διεκδικήσει εν συνεχεία την πρωτιά στον Γ' Όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 12-27, 26-50, 47-69, 67-81.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Γκάμπερσεκ, Χέιν 8, Κλαβζάρ 8, Σούσα 7, Κλάνισεκ, Λίτσεν 5, Σούσεκ 6, Γιάντσαρ 2, Κράλι 8, Μλάκαρ 8 (2), Γιόγκαν 2, Γκορμπατσόφ 13 (3).

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζάκης Γ. 12 (3/4 τρίπ.), Μωραΐτης 24 (2 τρίπ., 8 ασ.), Καμπερίδης 1, Καλαϊτζάκης Π. 5 (1), Δούβλης, Πιλάβιος 16 (2), Δομπρογιάννης 2, Αρσενόπουλος 7, Καμπουρίδης 2, Γάργαλης 4, Λιούνης 4, Βύρλας 2.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ