ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα - Ρωσία 83-80

Ελλάδα - Ρωσία 83-80
INTIME SPORTS

Στο δυνατότερο φιλικό της επί κυπριακού εδάφους, η Εθνική μπάσκετ κόντραρε στα ίσα τη Ρωσία του Κιριλένκο, νίκησε με 83-80 και έδειξε ότι διαθέτει το μέταλλο του νικητή.

Με τον Μπουρούση να "τρώει" σίδερα στο τέλος, τον Σλούκα να δίνει λύσεις στην επίθεση, τον Καϊμακόγλου να παίζει καλή άμυνα στον Κιριλένκο και γενικότερα όλους τους διεθνείς να δείχνουν για μία ακόμα φορά μεγάλη διάθεση και ενθουσιασμό, η Εθνική νίκησε και τη Ρωσία.

Αυτή ήταν η τρίτη και πιο σημαντική νίκη για την Εθνική στην παρουσία της στην Κύπρο. Μία νίκη γοήτρου και ψυχολογίας για τους Έλληνες διεθνείς οι οποίοι παλεύουν και αυτό φαίνεται. Κάνουν λάθη, βεβιασμένες ενέργειες, έχουν αμυντικά κενά αλλά παλεύουν.

Η μάχη των ριμπάουντ χάθηκε κατά κράτος (21-34) απέναντι στους πανύψηλους και γοργοπόδαρους Ρώσους, ωστόσο στο τέλος φάνηκε πως αυτή η Εθνική αν μη τι άλλο θα παλεύει με νύχια και με δόντια τα παιχνίδια της στη Λιθουανία.

Καταλυτικός στο τέλος ο Μπουρούσης που με τα δικά του φόλοου κράτησε ζωντανή την ομάδα όταν έδειχνε να μένει από δυνάμεις. Η άμυνα ζώνης της Ρωσίας δυσκόλεψε την Εθνική, η οποία όμως ευτύχησε να έχει 8/18 σουτ από τα 6.75μ. Ακόμα καλύτεροι στα τρίποντα οι παίκτες του Μπλατ με 9/16.

Εκτός 12άδας για την Εθνική ομάδα έμειναν οι αδερφοί Καλάθη, ο Κώστας Χαραλαμπίδης και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Στο τουρνουά της Κύπρου ο Νικ Καλάθης ήταν ο μοναδικός που δεν αγωνίστηκε, καθώς ο Ζούρος έδωσε χρόνο συμμετοχής στους άλλους 15 παίκτες του.

Ο Αγώνας:

Με τους Μπουρούση, Ζήση, Ξανθόπουλο, Καϊμακόγλου και Παπανικολάου ξεκίνησε το ματς η Εθνική ομάδα, με τον Ηλία Ζούρο να δείχνει την πρόθεσή του να εμπιστευτεί στη θέση του φόργουορντ τον άσο του Ολυμπιακού. Στο 4' με τρίποντο του Ζήση, η Εθνική προηγήθηκε με 8-4, όμως με τους Κοστόφ και Φριντζόν η Ρωσία ισοφάρισε.

Στο 8' η Ρωσία προηγήθηκε με 9-16 με τον Κιριλένκο να ευστοχεί σε τρίποντο και να υποχρεώνει τον Ζούρο να καλέσει σε τάιμ άουτ. Στο τελευταίο δίλεπτο η ελληνική ομάδα κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ, χάρη σε τρία εύστοχα ζευγάρια βολών από τους Σλούκα, Καϊμακόγλου και Μπράμο. Τελικά, ο Σβεντ με τρίποντο έγραψε το 14-19 του α' δεκαλέπτου, με την Εθνική να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην άμυνα ζώνης.

Στην επανάληψη, τίποτα δεν άλλαξε με την Εθνική να έχει θέμα στο κατέβασμα της μπάλας και να κάνει για άλλη μία φορά με ευκολία το λάθος. Στο 11' ο Κιριλένκο είχε ήδη 10 πόντους, δείχνοντας ότι είναι μία ομάδα μόνος του. Ο Παπανικολάου μείωσε σε 21-28 πριν οι Ρώσοι τρέξουν ένα σερί 7-0 και εκτοξεύσουν τη διαφορά στους 14 πόντους (21-35).

Οι διεθνείς εξακολούθησαν να έχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση των Ρώσων και η διαφορά άγγιξε και τους 16 πόντους. Οι Ζήσης και Μπράμος μείωσαν παροδικά, ωστόσο οι παίκτες του Μπλατ έπαιζαν και γρήγορα και πειθαρχημένα παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Τελικά, οι δύο ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια με την Εθνική να υπολείπεται με εννιά πόντους (34-43).

Αντεπίθεση με όπλο την άμυνα

Στην επανάληψη, οι Ρώσοι με δύο τρίποντα των Σβεντ και Κιριλένκο έδειξαν και πάλι τις άγριες διαθέσεις τους στο παρκέ, ξεφεύγοντας με 34-46 και 36-49. Ωστόσο, η Εθνική έδειξε όρεξη σε εκείνο το διάστημα του αγώνα και με την είσοδο του Σλούκα στο παρκέ που έδωσε ανάσες στον Ζήση στην οργάνωση του παιχνιδιού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ελληνική ομάδα να ροκανίσει τη διαφορά και να ανακτήσει τη χαμένη της ψυχολογία.

Με τους Φώτση και Σλούκα, η διαφορά μειώθηκε αρχικά στους 4 πόντους (45-49), ενώ με καλάθι και φάουλ του πρώτου ήρθε η ισοφάριση και το 50-50. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μία αμυντική αδράνεια για την Εθνική η οποία δέχτηκε 2-3 καλάθια στον αιφνιδιασμό. Οι Ρώσοι ξέφυγαν με 6 πόντους (53-59), όμως υπήρξε άμεση αντίδραση από τους διεθνείς (57-59). Μία τεχνική ποινή στον Σλούκα και 1/2 βολές του Σβεντ έκαναν το 57-30 του 30ου λεπτού.

Στο δ' δεκάλεπτο, η Εθνική έδειξε τον ίδιο ενθουσιασμό και με τους Βασιλειάδη, Σλούκα, Καϊμακόγλου, Μπράμο και Μαυροειδή κατάφερε να ισοφαρίσει σε 62-62 και με την άστοχη βολή του τελευταίου έχασε την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα. Τα νταμπλ τιμ στον Κιριλένκο που επιχείρησε η Εθνική, άφηναν τον Φριντζόν ελεύθερο. Αυτός με επτά δικούς πόντους έκανε το 62-69 και υποχρέωσε και πάλι τους διεθνείς να ακολουθούν στο σκορ.

Η Ελλάδα μείωσε σε 69-71 στο τετράλεπτο πριν το τέλος και πέρασε μπροστά στη συνέχεια με τον Μπουρούση που φάνηκε να το έχει πάρει "προσωπικά" και σε κάθε άστοχο σουτ της ομάδας, δήλωνε παρών. Ο Κιριλένκο με καλάθι και φάουλ έκανε το 77-78 για τη Ρωσία, ωστόσο ήταν η τελευταία φορά που οι Ρώσοι πέρασαν μπροστά. Το τελικό σκορ έγραψε ο Σλούκας με βολές στα 4,4'' πριν το τέλος καθώς ο Φριντζόν απλά στο τέλος πέταξε την μπάλα.

Τα δεκάλεπτα: 14-19, 34-43, 57-60, 83-80

Ελλάδα (Ζούρος): Βασιλειάδης 8, Μπουρούσης 13(6ρ), Ζήσης 11, Ξανθόπουλος 2, Μπράμος 4, Φώτσης 11 (4ρ), Παπανικολάου 7, Σλούκας 8 (3 ασ, 2 κλ.), Μαυροειδής 2, Κουφός 2, Βουγιούκας 2, Καϊμακόγλου 13(4ρ).

Ρωσία (Μπλατ): Βοροντσέβιτς 3, Ζουκανένκο 2, Μπίκοφ 2, Φριντζόν 24, Βορόνοφ, Μοζγκόφ 9, Σβεντ 8, Μόνια 3, Κοστόφ 2, Σαμπάλκιν 4, Κιριλένκο 23.

*Η Εθνική επιστρέφει από την Κύπρο το μεσημέρι της Δευτέρας.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ