ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκτός Ευρωμπάσκετ η Εθνική (;)

Εκτός Ευρωμπάσκετ η Εθνική (;)
INTIME SPORTS

Ορατός είναι ο κίνδυνος απουσίας όλων των εθνικών από τις διοργανώσεις του καλοκαιριού, αν η ΕΟΚ δεν σεβαστεί την απόφαση του ΒΑΤ. Το Sport24.gr μίλησε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και του Τρινκιέρι

Το 2015 με... τρικυμίες για την ΕΟΚ, η οποία καλείται άμεσα να διευθετήσει τις οφειλές που υπάρχουν προς το πρόσωπο του Αντρέα Τρινκιέρι. Η Ομοσπονδία έχει λύσει τη συνεργασία της με τον Ιταλό τεχνικό εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά έκτοτε υπάρχει μία -σημαντική- εκκρεμότητα, όσον αφορά τη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων που υπάρχουν προς το πρόσωπο του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού -βάσει του διετούς "κλειστού" συμβολαίου που είχε υπογράψει, έναντι 110.000 ευρώ το χρόνο.

Γι αυτό η πλευρά του Ιταλού αποτάθηκε στο ΒΑΤ (Basketball Arbitral Tribunal), που αποτελεί το αρμόδιο δικαστήριο για την επίλυση οικονομικών διαφορών. Τι προκύπτει από αυτό; Η ΕΟΚ απειλείται με τιμωρία αποκλεισμού όλων των Εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί το ποσό (110 χιλ. ευρώ) που έχει αποφασιστεί από το δικαστήριο -εφ όσον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και υποβάλει το σχετικό αίτημα ο Ιταλός.

Αυτό το ποσό έχει τελεσιδικήσει από τις 21 Νοεμβρίου! Έκτοτε, ο Αντρέα Τρινκιέρι έδωσε έναν ακόμη μήνα προθεσμία στην ΕΟΚ για να διευθετηθεί το ζήτημα, όπως μας πληροφόρησε ο δικηγόρος του, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη -ή επικοινωνία.

Το Sport24.gr μίλησε με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών (ΕΟΚ και Αντρέα Τρινκιέρι), προσπαθώντας να διαπιστώσει τι συμβαίνει και μπορεί να επηρεάσει τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας. Κι αυτό γιατί η Ομοσπονδία δεν έχει πληρώσει -ακόμα- το χρέος που υπάρχει -με τη σχετική προθεσμία να έχει παρέλθει.

Ο Τρινκιέρι -μέσω του εκπροσώπου του, κ. Αλέξανδρου Βαγιάτα- ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο επίλυσης 0ικονομικών διαφορών να... δώσει τη λύση. Κι έκτοτε άρχισαν οι παρερμηνείες σχετικά με τον τρόπο καταβολής των οφειλομένων. Βάσει δικαστικής απόφασης, η ΕΟΚ χρωστά 110.000 ευρώ.

Τσαγκρώνης: "Πληρωμές με... αποδείξεις"

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, μιλώντας στο Sport24.gr εξήγησε πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη απόδειξης: "Τα χρήματα θα δοθούν, αρκεί να υπάρχουν αντίστοιχα παραστατικά. Όταν ο κ. Τρινκιέρι μας φέρει ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών, τότε θα εξοφληθεί. Πώς να δοθούν χρήματα, δίχως την ύπαρξη παραστατικών;", ρωτά.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως " έχουμε ήδη δώσει 50 χιλιάδες ευρώ, δίχως να έχει κοπεί απόδειξη από την απέναντι πλευρά. Αν είχε φέρει από την πρώτη στιγμή τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε θα είχαμε γλιτώσει όλη αυτή την ταλαιπωρία. Εκκρεμεί ακόμη ποσό ύψους 60 χιλιάδων ευρώ".

Σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού των Εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ ήταν σαφής: " Δεν θα προκύψει το παραμικρό πρόβλημα γιατί υπάρχει όλη η καλή διάθεση να εξοφληθεί ο κ. Τρινκιέρι".

"Επιχείρημα που δεν στέκει"

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία (περί ύπαρξης παραστατικών για την πληρωμή) είχε κατατεθεί από την ΕΟΚ και στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης. Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει τον Αντρέα Τρινκιέρι ως ελεύθερο επαγγελματία και όχι ως μισθωτό (εξ ου και η ανάγκη -κατά την ίδια- για παρουσία παραστατικών). Δηλαδή, δεν τον αναγνωρίζει ως κόουτς ομάδας, αλλά ως ελεύθερο επαγγελματία. Μόνο που το ΒΑΤ -σύμφωνα με τον δικηγόρο- ουδέποτε δέχθηκε τη συγκεκριμένη εξήγηση, δικαιώνοντας τους ισχυρισμούς της πλευράς Τρινκιέρι.

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Αλέξανδρος Βαγιάτας εξηγεί στο Sport24.gr πως " όλα όσα ισχυρίζεται η ΕΟΚ περί αυτού δεν στέκουν. Η συγκεκριμένη υπερασπιστική της γραμμή έχει καταρριφθεί από το δικαστήριο. Τον αντιμετωπίζει ως ελεύθερο επαγγελματία και όχι ως μισθωτό, κάτι που δεν βασίζεται κάπου".

Διευκρινίζει πως " όταν στο συμβόλαιο αναφέρεται η λέξη "employment", τότε μιλάμε για μισθωτή εργασία. Επομένως όλοι καταλαβαίνουν πως η ΕΟΚ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Ειδάλλως, αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση που έχει βγει, τότε θα της επιβληθεί η απαγόρευση συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις".

Σε ό,τι αφορά το ποσό που επιδίκασε το ΒΑΤ στον Τρινκιέρι -σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς της ΕΟΚ-, ο κ. Βαγιάτας ενημερώνει ότι "τ α 50 χιλιάδες ευρώ που όντως έχουν δοθεί στον πελάτη μου αφορούν τα δεδουλευμένα του. Από εκεί και μετά εκκρεμούν άλλα 110 χιλιάδες ευρώ που έχουν να κάνουν με την αποζημίωσή του".

Η ΕΟΚ κρίνει τα πάντα

Επί της ουσίας, η οφειλή προς το πρόσωπο του Αντρέα Τρινκιέρι -από πλευράς της ΕΟΚ- είναι δεδομένη. Το μόνο που μένει είναι να καταβληθεί το ποσό, όπως έχει αποφασιστεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Διαφορετικά, ο Ιταλός τεχνικός έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση αυτών που προβλέπουν οι κανονισμοι και τότε η ΕΟΚ ενδεχομένως να βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Όπως και να έχει, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΟΚ. Ανάλογα με το πως θα κινηθεί, θα εξελιχθούν τα πράγματα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ