ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket

Το Sport24.gr παρουσιάζει και αναλύει τα δεδομένα στον Β' Όμιλο του Eurobasket, στον οποίο θα συμμετάσχει η Ελλάδα. Ποιες και γιατί κάλεσε ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Τι ισχύει με τη Στέφανι Μέρφι και την Τζάκι Γέμελος.

Μετά από αναμονή έξι ετών, η Εθνική Γυναικών επιστρέφει σε Eurobasket, συμμετέχοντας στον Β' Όμιλο. Αυτόν της Οραντέα (Ρουμανία). Η "γαλανόλευκη" έχει ρεπό βέβαια σήμερα (11/6), στην πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, στοιχείο που της επιτρέπει να δει καλύτερα τις προσεχείς αντιπάλους της και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για τα παιχνίδια που ακολουθούν.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζώρτζης Δικαιουλάκος, ανέλυσε στο Sport24.gr τα δεδομένα στον όμιλο της Εθνικής, μίλησε για τις παρούσες και τις απούσες, ενώ απέφυγε να μιλήσει για κάποιον σαφή στόχο στα παρκέ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. "Πάμε κι όπου μας βγάλει", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τι ισχύει για τις τέσσερις αντιπάλους μας, ποιες κοπέλες λείπουν και γιατί, όπως επίσης τι διακυβεύεται σε αυτή τη διοργάνωση.

Το πρόβλημα, η Μέρφι και το "αντίο"

Το πρώτο στο οποίο στάθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στο Sport24.gr ήταν οι δεδομένες αδυναμίες της Εθνικής, με πρώτη και καλύτερη το... ύψος, το οποίο αποτελεί "μείον" εδώ και πολλά χρόνια. " Μια ζωή το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε", είπε αρχικά γελώντας, για να προσθέσει πως " παλεύουμε να βρούμε τρόπους να κρύψουμε αυτή την αδυναμία μας. Κάποιες φορές το καταφέρνουμε, κάποιες άλλες όχι. Είναι μεγάλο πρόβλημα γενικά".

Ποια θα ήταν η λύση σε αυτό; " Η Στέφανι Μέρφι", θα απαντήσει ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Ποια είναι η περι ης ο λόγος; Πρόκειται για ομογενή παίκτρια, που αγωνίζεται στις δύο θέσεις των ψηλών, με την ίδια άνεση. Από τη στιγμή που ολοκλήρωσε την κολεγιακή της καριέρα στις ΗΠΑ, ήρθε στην Ευρώπη για να ξεκινήσει την επαγγελματική της καριέρα.

Παρότι μάλιστα έχει άμεση σχέση με τη χώρα μας (από τη μητέρα τους, που κατάγεται από την Κοζάνη), δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η έκδοση διαβατηρίου. Κυρίως για γραφειοκρατικούς λόγους.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Η Τζάκι είναι παίκτρια από το κορυφαίο επίπεδο, θα παίξει άλλωστε στην Euroleague την επόμενη χρονιά, με την Αβενίδα. Μίλησα μαζί της, τονίζοντας πως είναι δύσκολο φέτος να κερδίσει θέση στο WNBA. Κι έτσι έγινε", είπε αρχικά ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, για να προσθέσει πως " δεν την έχω δει ποτέ μπροστά μου. Έχει επιλέξει να τραβήξει άλλο δρόμο, όσον αφορά την Εθνική ομάδα. Θέτει ως προτεραιότητα το επαγγελματικό συμβόλαιο στην Αμερική".

Από την άλλη, η βραχύσωμη πλεϊμέικερ του Παναθηναϊκού "είναι μία ακόμη επιλογή. Ήθελα όμως κάτι διαφορετικό για τη συγκεκριμένη θέση, οπότε δεν την κάλεσα στην προετοιμασία".

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σαφής στόχος από τη "γαλανόλευκη" στο φετινό Eurobasket, η απάντηση που έδωσε ήταν πως "δεν υπάρχει κάτι δεδομένο ως στόχος. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλές ομάδες, αλλά ταυτόχρονα να χάσουμε απ όλες. Θα πάμε στη Ρουμανία δίχως άγχος, για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στις ελλείψεις μας, πιστεύουμε στους εαυτούς μας, είμαστε γενναία ομάδα. Κάποιες φορές βέβαια αυτό δεν φτάνει".

Το Eurobasket της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας όμως, ενδεχομένως να αποτελέσει το "αντίο" για πολλές από τις κοπέλες που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα. " Υπάρχουν κορίτσια που ίσως αγωνιστούν για τελευταία φορά με το εθνόσημο", είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, πριν καταπιαστεί με την περίπτωση της Εβίνας Μάλτση, η οποία " έκανε απέλπιδα προσπάθεια να αγωνιστεί φέτος, αλλά ο τραυματισμός που είχε από τα μέσα της χρονιάς δεν της το επέτρεψε. Ήθελε πολύ να επιστρέψει στην Εθνική, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ίσως δεν την ξαναδούμε με το εθνόσημο, αν δεν καταφέρουμε να προκριθούμε στο προ-ολυμπιακό τουρνουά της επόμενης χρονιάς. Ήθελε πολύ να παίξει φέτος, για να κλείσει με κάτι πολύ μεγάλο την καριέρα της στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα".

Η ανάλυση του Τζώρτζη Δικαιουλάκου

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket

Ιταλία

Είναι μια ομάδα, που ενώ έδειξε πολύ καλό πρόσωπο στο προηγούμενο Eurobasket, πέρσι και σε όλα τα φετινά φιλικά δεν παρουσιάζεται στην καλύτερη φάση της. Στο Eurobasket πέρασε σαν τελευταία ομάδα από τα προκριματικά. Δεν μπορούμε να την υποτιμήσουμε. Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί διαθέτει παίκτριες παίκτριες που έχουν εμπειρία από την Euroleague. Η Τζόρτζια Σοτάνα (πλεϊμέικερ) και η Ραφαέλα Μασκιάντρι (φόργουορντ) είναι τα ατού τους. Πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από την Ιταλία.

Πολωνία

Την αντιμετωπίσαμε πέρσι στα προκριματικά. Είχαμε κερδίσει με μεγάλη διαφορά το ένα παιχνίδι, ενώ το άλλο ήταν αδιάφορο για εμάς αφού είχαμε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Eurobasket. Στα "συν" της είναι η επιστροφή της Εβελίνα Κόμπριν (σέντερ), η οποία είναι το αστέρι της Εκατέρινμπουργκ και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα του Γιάτσεκ Βινίτσκι. Επίσης, είναι πολύ σημκαντικό για την Πολωνία το γεγονός πως έγινε "νατουραλιζέ" η Τζούλι ΜακΜπράιντ (πλεϊμέικερ), που δίνει μία έξτρα λύστη στην περιφέρεια. Έτσι, έχουν γεμίσει σε όλες τις θέσεις.

Τουρκία

Θεωρητικά μιλάμε για την καλύτερη ομάδα του ομίλου. Είχε πάει εξαιρετικά στο Παγκόσμιο, όπως επίσης στο τελευταίο Eurobasket. Στη διάρκεια της προετοιμασίας ηττηθήκαμε με τέσσερις πόντους, αλλά είναι σαφές πως είχαμε παρουσιάσει πάρα πολύ καλή εικόνα.

Λευκορωσία

Είναι παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βρίσκεται πάντα στις πρώτες έξι θέσεις των μεγάλων διοργανώσεων, ενώ έχει συνεχόμενες συμμετοχές σε Eurobasket και Παγκόσμιο. Είναι πολύ ψηλη ομάδα. Διαθέτει τον ίδιο κορμό τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμφίβολα είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Αν έχει ένα πρόβλημα, αυτό αφορά τη θέση του πλεϊμέικερ. Για να το εξαλείψει όμως, έκανε "νατουραλιζέ" τη Λίντσεϊ Χάρντινγκ.

Το ρόστερ

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Ζωή Δημητράκου

Έτος Γέννησης: 1987

Ύψος: 1μ87

Θέση: 3-4

Ομάδα: AguaKayseri

Στοιχεία: Μπορεί με άνεση να παίξει στις δύο θέσεις των φόργουορντ, όπως έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια. Εδώ και μία πενταετία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, αγωνιζόμενη σε ομάδες του εξωτερικού. Μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, η Τουρκία θα είναι ο επόμενος ευρωπαϊκός σταθμό της για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Μαριέλλα Φασούλα

Έτος Γέννησης: 1997

Ύψος: 1μ94

Θέση: 5

Ομάδα: Πρωτέας Βούλας

Στοιχεία: Η πιο μικρή κοπέλα που πήρε μαζί του ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Έχει κάνει άλματα προόδου την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να θεωρείται ισότιμο μέλος της Εθνικής Γυναικών, αν και είναι μόλις 18 ετών. Φέτος είχε καλά νούμερα με τον Πρωτέα Βούλας (7.2 πόντοι και 5.2 ριμπάουντ), παρότι ερχόταν από τον πάγκο. Από τη νέα χρονιά θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα φοιτά στο Boston College .

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Νατάσσα Γκοτζή

Έτος Γέννησης: 1987

Ύψος: 1μ70

Θέση: 1

Ομάδα: Ελληνικό

Στοιχεία: Παρότι δεν έκανε την καλύτερη δυνατή χρονιά που θα μπορούσε, κέρδισε θέση στην τελική δωδεκάδα. Κυρίως γιατί είναι παίκτρια που μπορεί να επωμιστεί με μεγάλη άνεση τον ρόλο της τρίτης πλεϊμέικερ, κάνοντας εξαιρετικά τη "βρώμικη" δουλειά, όποτε της ζητηθεί. Θα έρχεται αποκλειστικά από τον πάγκο στα παιχνίδια του Eurobasket, θέλοντας μέρα με τη μέρα να μεγαλώσει τα λεπτά της στο παρκέ.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Έτος Γέννησης: 1983

Ύψος: 1μ88

Θέση: 3-4

Ομάδα: Villeneuve

Στοιχεία: Πρόκειται για μία από τις τελευταίες (αν όχι την τελευταία) μεγάλες διοργανώσεις που θα δώσει με τη φανέλα της Εθνικής Γυναικών. Είναι άλλωστε 32 ετών, ενώ οι τραυματισμοί (σ.σ.: έχει υποστεί δύο φορές ρήξη πρόσθιου χιαστού την τελευταία τετραετία) έχουν "λαβώσει" τα γόνατά της. Από τις πιο παλιές παίκτριες της "γαλανόλευκης", στην οποία θα στηριχθεί εν πολλοίς ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Αφροδίτη Κοσμά

Έτος Γέννησης: 1983

Ύψος: 1μ87

Θέση: 4

Ομάδα: Ελληνικό

Στοιχεία: Αφού κατέκτησε ένα ακόμη τίτλο, αυτή τη φορά με το Ελληνικό, η Αφροδίτη Κοσμά θα ενισχύσει ξανά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας. Η μαχητικότητα και η διάθεσή της να παλεύει για κάθε μπάλα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της, που την έχουν ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική στον τομέα των ριμπάουντ.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Λολίτα Λύμουρα

Έτος Γέννησης: 1985

Ύψος: 1μ78

Θέση: 1

Ομάδα: Πρωτέας Βούλας

Στοιχεία: Από τη στιγμή που αποσύρθηκε η "παλιά φρουρά" (βλ. Τούλα Καλέντζου, Αναστασία Κωστάκη) έχει πάρει επ ώμου τη θέση "1". Είναι η κορυφαία πόιντ γκαρντ της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια και γι αυτό η πεντάδα της Εθνικής ξεκινάει από εκείνη. Αν καταφέρει να διαχειριστεί την κούραση των συνεχόμενων αγώνων, θα είναι κομβικής σημασίας η απόδοσή της, για την πορεία της "γαλανόλευκης" στη διοργάνωση.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Αγγελική Νικολοπούλου

Έτος Γέννησης: 1991

Ύψος: 1μ87

Θέση: 2

Ομάδα: Πρωτέας Βούλας

Στοιχεία: Η φετινή χρονιά αποτέλεσε ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για την 24χρονη γκαρντ, η οποία έδειξε να ξεπερνάει πλήρως τη ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη πέρσι. Είναι από τις παίκτριες που θα θυσιάσουν τα νούμερά τους για το καλό της ομάδας και αυτό την καθιστά κάτι παραπάνω από χρήσιμη για ένα σύνολο που θα βασιστεί στη μαχητικότητά του.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Πελαγία Παπαμιχαήλ

Έτος Γέννησης: 1986

Ύψος: 1μ90

Θέση: 4-5

Ομάδα: Ελληνικό

Στοιχεία: Ακόμη μία παίκτρια με ικανότητα να παίξει σε δύο θέσεις, αν και η Πελαγία Παπαμιχαήλ είναι πιο πολύ "4", παρά "5" σε αυτό το επίπεδο. Αναδείχθηκε νταμπλούχος με το Ελληνικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερή αξία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Κατερίνα Σωτηρίου

Έτος Γέννησης: 1984

Ύψος: 1μ86

Θέση: 3-4

Ομάδα: Πρωτέας Βούλας

Στοιχεία: Είναι από τις παίκτριες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται πάντοτε μεταξύ αυτών που καλεί ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής. Η 31χρονη φόργουορντ μπορεί να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι είτε με πλάτη είτε με πρόσωπο, ενώ το γεγονός πως βοηθάει πολύ στον τομέα των ριμπάουν την καθιστά χρήσιμη για παραπάνω από έναν λόγους.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Άρτεμις Σπανού

Έτος Γέννησης: 1993

Ύψος: 1μ90

Θέση: 4-5

Ομάδα: Istanbul University

Στοιχεία: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, που έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από πολύ νωρίς. Μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Robert Morris, ήρθε στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού για να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Η δυνατότητά της να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού (βλ. ριμπάουντ, σκορ, άμυνα) την καθιστά απαραίτητη για την Εθνική Γυναικών.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Όλγα Χατζηνικολάου

Έτος Γέννησης: 1981

Ύψος: 1μ81

Θέση: 2

Ομάδα: Πρωτέας Βούλας

Στοιχεία: Ένας τραυματισμός την άφησε πίσω στο φινάλε της σεζόν, αλλά στη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε να πατάει καλύτερα. Κι αυτή είναι από τις κοπέλες στις οποίες στηρίχθηκε η "γαλανόλευκη" τα τελευταία χρόνια, με την εμπειρία και τη -δεδομένη- ποιότητά της να είναι απαραίτητα για την ομάδα του Τζώρτζη Δικαιουλάκου.

Αυτή είναι η Εθνική Γυναικών του Eurobasket
INTIME SPORTS

Όνομα: Ελεάννα Χριστινάκη

Έτος Γέννησης: 1997

Ύψος: 1μ85

Θέση: 2-3

Ομάδα: Αθηναϊκός

Στοιχεία: Μόλις στα 18 της, η Ελεάννα Χριστινάκη έχει εξελιχθεί σε κεφάλαιο για την Εθνική Γυναικών, κυρίως λόγω των αγωνιστικών της χαρακτηριστικών που δεν συναντούνται σε άλλη παίκτρια. Το ύψος (1μ85) και ο όγκος της είναι πολύ σημαντικά "συν" για τη θέση της, όπως επίσης η ικανότητα να σκοράρει με προσωπικές φάσεις.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 11 Ιουνίου

(18:00) Πολωνία - Τουρκία

(20:30) Ιταλία - Λευκορωσία

Ρεπό: Ελλάδα

Παρασκευή 12 Ιουνίου

(18:00) Ελλάδα - Ιταλία

(20:30) Λευκορωσία - Πολωνία

Ρεπό: Τουρκία

Σάββατο 13 Ιουνίου

(18:00) Πολωνία - Ελλάδα

(20:30) Τουρκία - Λευκορωσία

Ρεπό: Ιταλία

Κυριακή 14 Ιουνίου

(18:00) Ιταλία - Πολωνία

(20:30) Ελλάδα - Τουρκία

Ρεπό: Λευκορωσία

Δευτέρα 15 Ιουνίου

(18:00) Λευκορωσία - Ελλάδα

(20:30) Τουρκία - Ιταλία

Ρεπό: Τουρκία

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ