ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από το Λεόν στο Λέστερ

Από το Λεόν στο Λέστερ

Το Sport24.gr "γυρίζει" 15 χρόνια πίσω και στην τελευταία φορά που η Εθνική Ανδρών έπαιξε σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας διοργάνωσης.

Αν μη τι άλλο, είχαμε ξεσυνηθίσει. Έτσι όπως είχε διαμορφωθεί το καλεντάρι της FIBA τα τελευταία 15 χρόνια, οι προκριματικοί αγώνες είχαν διαγραφεί από το λεξιλόγιο του ελληνικού μπάσκετ, μαζί με τις υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Να όμως που τα πάντα κάνουν κύκλους. Ακόμα και στο μπάσκετ. Οι προκριματικές φάσεις, λοιπόν, μπαίνουν ξανά στην ζωή μας.

Η Εθνική θα αντιμετωπίσει στις 21:30 τη Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ, στον πρώτο της αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Τον πρώτο της αγώνα στο πλαίσιο προκριματικής φάσης πανευρωπαϊκής ή παγκόσμιας διοργάνωσης (εξαιρούνται τα προολυμπιακά τουρνουά, που διεξάγονται ούτως ή άλλως καλοκαίρια, μετά το τέλος των σεζόν) έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις 25 Ιανουαρίου 2003!

Εκείνη την ημέρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε αντιμετωπίσει την Ισπανία στο Λεόν, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2003, γνωρίζοντας την ήττα με 91-94. Μία ήττα που δεν είχε βέβαια αντίκτυπο στην εθνική ομάδα, η οποία είχε πάρει ήδη την πρόκριση για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου κατέκτησε εν τέλει την 5η θέση. Ήταν πάντως η πρώτη από ένα μεγάλο σερί (6) ηττών που υπέστη από τη "φούρια ρόχα" τα επόμενα 10 χρόνια...

Οι δύο που παίζουν ακόμα

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης και φυσικά ουδείς εκ των παικτών που απάρτιζαν εκείνη την ομάδα δεν είναι εν ενεργεία διεθνής. Υπάρχουν πάντως δύο παίκτες που είναι ακόμα εν ενεργεία αθλητές: ο Αντώνης Φώτσης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Από πλευράς Ισπανίας, σε εκείνο το ματς ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είχε σημειώσει 30 πόντους και ο Φελίπε Ρέγιες είχε 18 πόντους και 15 ριμπάουντ. Αμφότεροι παίζουν ακόμα...

Αναλυτικά η σύνθεση της Εθνικής την τελευταία φορά που έπαιξε σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας διοργάνωσης (πλην προολυμπιακών τουρνουά) ήταν η εξής:

Ελλάδα (Ιωαννίδης): Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 9, Παπαλουκάς 12, Σιγάλας 3, Φώτσης 22 (5/7 τρίποντα), Αλβέρτης 16, Ντικούδης 20 (9 ριμπάουντ), Σχορτσανίτης, Κακιούζης 7, Τσαρτσαρής 2.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ