ΕΣΚΑΝΑ

Τα σωματεία της ΕΣΚΑΝΑ κατά ΕΟΚ

Τα σωματεία της ΕΣΚΑΝΑ κατά ΕΟΚ

Με τίτλο "τα σωματεία της ΕΣΚΑΝΑ στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης" τα μέλη της Ένωσης εξέδωσαν ανακοίνωση τύπου, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για "μαζική διαγραφή αθλητών και παραίτηση από τα μη υποχρεωτικά πρωταθλήματα".

Η ΕΣΚΑΝΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση Τύπου, αναφέροντας πως τα "χαράτσια" της ΕΟΚ προς τα σωματεία, απειλούν τη βιωσιμότητα, ενώ ζητά από την Ομοσπονδία να τα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, προειδοποιώντας πως "θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του αιτήματός μας με κάθε έννομο και δίκαιο τρόπο".

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

" Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία η ΕΟΚ και η ΕΣΚΑΝΑ δεν υποστηρίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, οι μετακινήσεις δεν πληρώνονται, οι επιχορηγήσεις δεν υπάρχουν, αποτέλεσμα τα κύτταρα του μπάσκετ να αιμορραγούν.

Μετά την επιβάρυνση αρχικά με ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ στα τοπικά πρωταθλήματα και στην συνέχεια την επιβάρυνση των σωματείων με τα ΕΞΟΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (διαιτητές - κριτές - χρονομέτρες κλπ.). Ήρθε πρόσφατα να επιβληθεί ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ σε όλο το ελληνικό μπάσκετ με τα παιδάκια που θέλουν να ασχοληθούν με το σπορ να τους πληρώνουν αρχικά 10 ευρώ (κατόπιν 5 ευρώ) για να βγάλουν ένα νέο δελτίο, αλλά και για κάθε μεταγραφή ή ανανέωση δελτίου! Χωρίς ανταποδοτική προοπτική για τις ομάδες μας.

Αλλά αυτά δεν απασχολούν τους διάφορους γραφιάδες που ασχολούνται με το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Είναι λεπτομέρειες ότι η ΕΟΚ έβαλε μνημόνιο σε όλο το ελληνικό μπάσκετ και οδηγεί τα σωματεία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, για να δώσει την ευκαιρία στους διάσημους χρυσοπληρωμένους διεθνείς μας (αγοράζοντας 800.000 € την συμμετοχή για το Mudobasket), την ευκαιρία να ανεβάσουν το κασέ τους και την χρηματιστηριακή τους αξία στερώντας τα χρήματα από τους εραστές του αθλητισμού. Αλήθεια αυτοί οι αθλητές που συμμετέχουν δεν βγήκαν από τα ερασιτεχνικά σωματεία ποιος τους παρήγαγε;

Τη Δευτέρα 11/08/2014, τα 33 σωματεία καλαθοσφαίρισης της ΕΣΚΑΝΑ που αναφέρονται ακολούθως, διαμαρτυρόμενα για την επιβολή οικονομικών βαρών από την ΕΟΚ και την ΕΣΚΑΝΑ με τη μορφή της χρέωσης για την ανανέωση δελτίων αθλητών και της αύξησης του κόστους εγγραφών/μετεγγραφών αθλητών και φύλλων αγώνων, παρέδωσαν το κατωτέρω ψήφισμα στο ΔΣ της ΕΣΚΑΝΑ.

Με το ψήφισμα αυτό ζητούν σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Σωματείων της ΕΣΚΑΝΑ όπως προβλέπει το καταστατικό με θέμα ημερησίας διάταξης τις οικονομικές επιβαρύνσεις προς τα σωματεία που επιβάλει η ΕΟΚ και η ΕΣΚΑΝΑ και συγκεκριμένα την κατάργηση της χρέωσης της ανανέωσης δελτίων, τη μείωση του κόστους εγγραφών / μεταγραφών αθλητών και των φύλλων αγώνων καθώς και την επανεξέταση των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων (παράβολα συμμετοχής πρωταθλημάτων, έξοδα διαιτητών, κριτών κλπ).

Το ΔΣ της ΕΣΚΑΝΑ ενώ είχε δεσμευθεί ότι στη συνεδρίασή του την 1/9 θα εξετάσει το αίτημα ως οφείλει σύμφωνα με το καταστατικό της, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε σύγκλιση Γ.Σ.

Ανακαλύπτει ανύπαρκτους λόγους για να κωλυσιεργήσει, όπως το να ζητήσει νομική συμβουλή για το αν έχουν δικαίωμα τα σωματεία μέλη της να ζητήσουν Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Αντιγράφουμε από το άρθρο 28 / σελ. 12 του καταστατικού της ΕΣΚΑΝΑ:

"Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται έκτακτα δε, όποτε κρίνει σκόπιμο το ΔΣ ή κατόπιν έγγραφης αίτησηςπου θα αναγράφει τους λόγους της σύγκλισης και τα συζητητέα θέματα σε αυτήν του 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών της Ένωσης.

Εντός ενός (01) μηνός από την αίτηση που υποβλήθηκε με αυτόν τον τρόπο, το ΔΣ υποχρεούται να συγκαλέσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση»

Η απάντηση της ΕΣΚΑΝΑ:

«Το Δ.Σ. της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α κατά την συνεδρίασή του την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 αποφάσισε να ζητήσει από τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης την γνωμοδότησή του για το αίτημα που έχει κατατεθεί από σωματεία της για τη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κρίνεται ως απαραίτητη λόγω της σημασίας που έχει η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης και κατά συνέπεια η κατά το ισχύον Καταστατικό της Ένωσης συνδρομή των νομίμων ουσιαστικών και νομικών προϋποθέσεων .»

Άραγε χρειάζεται γνωμοδότηση νομικού συμβούλου για να γίνει Γενική Συνέλευση;

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ!!!!

Προφανώς το αυτοδίκαιο αίτημα συζήτησης και απόφασης σύμφωνης με τα συμφέροντα των σωματείων θυσιάζεται από το ΔΣ της ΕΣΚΑΝΑ στο βωμό επιβολής μονομερών αποφάσεων….

«Η αυτοπαρατήρηση βοηθάει στην αυτεπίγνωση

(δηλαδή, «να ξέρουμε τι μας γίνεται»)".

Το ψήφισμα για τη σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης υπογράφουν τα σωματεία:

Τα σωματεία της ΕΣΚΑΝΑ κατά ΕΟΚ

Ενώ στην πορεία και μετά την κατάθεση του αιτήματος έχουν προστεθεί κι άλλα σωματεία που συμφωνούν και προσυπογράφουν το ψήφισμα.

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατατέθηκε στην ΕΣΚΑΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΣΚΑΝΑ

Σήμερα 26/6/2014 συγκεντρώθηκαν τα σωματεία καλαθοσφαίρισης που ανήκουν στην ΕΣΚΑΝΑ για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη στάση τους σχετικά με την από 23/6/2014 απόφαση του ΔΣ της ΕΟΚ που καθορίζει τα κόστη για τις αιτήσεις μεταγραφής, έκδοσης και ανανέωσης αθλητικών δελτίων και φύλλων αγώνων.

Διαφωνούμε με την απόφαση της ΕΟΚ η οποία έρχεται σε μια περίοδο που τόσο τα σωματεία όσο και οι Ενώσεις τους, κυριολεκτικά αιμορραγούν οικονομικά, πασχίζοντας να επιβιώσουν.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με προσπάθειες ανάπτυξης του αθλήματος και προώθησης του στις νεαρές ηλικίες .Ένα τέτοιο μέτρο πλήττει έμμεσα ή άμεσα τους αθλητές και τις οικογένειές τους και για αυτό τους βρίσκει αντίθετους.

Μια τέτοια απόφαση έχει σαν μοναδικό σκοπό να γεμίσει τα άδεια ταμεία της Ομοσπονδίας με τα χρήματα που ενδεχομένως κόπηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μέτρο αυτό δεν έχει καν ανταποδοτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα σωματεία.

Έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της ομοσπονδίας για κάλυψη των εξόδων διαιτητών και κριτών από τα σωματεία. Απόφαση που ήδη επιβαρύνει τους συλλόγους αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να μη συμμετέχουν στα οικεία πρωταθλήματα μικρών ηλικιών.

Το νέο μέτρο θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε μαζικές διαγραφές αθλητών και παραίτηση από τα μη υποχρεωτικά πρωταθλήματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στερούνται τα παιδιά στις μικρές ηλικίες τη χαρά συμμετοχής σε αγώνες.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε και να αντέξουμε αυτό το μέτρο. Ειδικά όταν δεν έχει κανέναν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους αθλητές και τα σωματεία.

Ζητάμε από την Ομοσπονδία να αποσύρει τα μέτρο για κόστος εγγραφής και ανανέωσης δελτίων και να μειώσει κατά 50% το κόστος αιτήσεων μεταγραφών και φύλλων αγώνων.

Ζητάμε από το ΔΣ της ΕΣΚΑΝΑ άμεση σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όπως ορίζει το καταστατικό της περί σύγκλησης Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος ψηφίσματος.

Τέλος ενημερώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του αιτήματός μας με κάθε έννομο και δίκαιο τρόπο.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΣΚΑΝΑ".

TAGS ΕΣΚΑΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ