ΕΣΑΚΕ

Χαλβατζάκης: "Το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας"

Χαλβατζάκης: "Το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας"

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, μίλησε για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το έργο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος και τις σχέσεις της λίγκας με την ΕΟΚ.

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης παραχώρησε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό AllStar Basket όπου αναφέρθηκε στις διεργασίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, την κόντρα της FIBA - με την Euroleague και την επόμενη ημέρα του ελληνικού πρωταθήματος.

Αποσπάσματα της συνέντευξης του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ στο AllStar Basket που κυκλοφόρησε σήμερα (6/4):

- Ο ΕΣΑΚΕ συμμετέχει ως μέτοχος στο Basketball Champions League. Δεν είναι κάπως παράδοξο το γεγονός ότι τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της ελληνικής λίγκας, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, θα βρίσκονται… απέναντι;

"Δεν το βλέπουμε ως κάτι άμεσα ανταγωνιστικό. Εξάλλου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως νομίζει. Βέβαια η προσωπική μου άποψη είναι τελείως αντίθετη με τα κλειστά πρωταθλήματα και τα πολυετή συμβόλαια. Η δε όποια παρουσία - εκπροσώπηση των ομάδων μας στα διεθνή πρωταθλήματα πρέπει να προέρχεται από την κατάταξη τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση παύει τελείως η αιτία της συμμετοχής τους σε αυτό και εν τέλει η λειτουργία της ίδιας της Λίγκας. Με βρίσκει λοιπόν απόλυτα σύμφωνο η λογική του Basketball Champions League, οι ίδιες όμως οι ομάδες μας εντέλει θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους ή μη. Περαιτέρω, η FIBA έχει αναγνωρίσει και επίσημα την αναγκαιότητα ύπαρξης των λιγκών. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό διότι δημιουργείται μια εσκεμμένη παραπληροφόρηση από κάποια κέντρα, ότι δηλαδή δεν έχουν υπόσταση οι λίγκες κλπ… Η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία, λοιπόν, όχι μόνο αναγνωρίζει επίσημα, μέσα στα καταστατικά της κείμενα την ύπαρξη των λιγκών, αλλά τις θεωρεί σημαντικό κρίκο στην λειτουργία του συστήματος. Τις εντάσσει μέσα στα όργανα της. Δεν μιλάω μόνο για το Champions League όπου η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 50-50, η δε λήψη αποφάσεων στο Δ.Σ. απαιτεί πλειοψηφία 75%. Αλλά αναφέρομαι, επίσης, στα κεντρικά όργανα λήψης αποφάσεων αλλά και στα όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας όπου οι εθνικές λίγκες συμμετέχουν με συγκεκριμένο αριθμό στο Δ.Σ. της Fiba Europe. Επομένως οι προθέσεις της FIBA σε ό,τι αφορά τις εθνικές λίγκες είναι τελείως ξεκάθαρες!

Χαλβατζάκης: "Το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας"

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θεωρεί ως σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ τις λίγκες. Ο ΕΣΑΚΕ, κι εγώ προσωπικά ως πρόεδρος, οφείλουμε να έχουμε σαφή θέση σε όλα τα παραπάνω όργανα. Για να μπορούμε, αρχικά, να πληροφορούμαστε απευθείας από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα της FIBA ή από τον CEO της ECA τις εξελίξεις, και όχι να έχουμε ενημέρωση μέσω τρίτων. Να γνωρίζουμε πού οδεύει αυτή η διαδικασία κι εν συνεχεία να επηρεάζουμε με την παρουσία μας τις αποφάσεις προς το συμφέρον των ομάδων μας. Θα είμαι ευτυχής αν οι περισσότερες ελληνικές ομάδες παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μπορούν να έχουν έσοδα και από αυτά! Και αυτό το έχουμε ήδη πετύχει. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, πληθυσμιακά χώρα που έχει να παρουσιάσει ένα πρωτάθλημα 14 ομάδων, οι δύο εξ΄ αυτών υποβιβάζονται, εκ των οποίων τουλάχιστον οι έξι –ήτοι 50%- θα συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν είναι μικρό επίτευγμα στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης να βλέπεις ότι υπάρχει κινητικότητα, ενδιαφέρον και διάθεση για δουλειά. Δεν νομίζω να γίνεται αυτό σε κανένα άλλο άθλημα αυτή τη στιγμή!».

"Θα ήθελα πιο ουσιαστικές σχέσεις με την ΕΟΚ"

- Στις προγραμματικές δηλώσεις σας μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΑΚΕ το 2012, αναφέρατε ότι «το μπάσκετ είναι ένα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΟΚ σε όλους τους τομείς». Πως είναι, λοιπόν, οι σχέσεις της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος με την Ομοσπονδία, έπειτα από τέσσερα χρόνια;

"Βρίσκονται στο τυπικό επίπεδο που πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ της λίγκας και της Ομοσπονδίας. Θα ήθελα, βέβαια, να είναι πολύ πιο ουσιαστικές. Ο ΕΣΑΚΕ κι εγώ προσωπικά έχουμε αποδείξει ότι δεν φοράμε παρωπίδες! Όταν κρίναμε ότι το πρότζεκτ της FIBA βοηθάει τις ομάδες και τα πρωταθλήματα, ήμουν ο πρώτος ο οποίος έσπευσα να στηρίξω το νέο εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι ομάδες μας συμμετέχουν και στην πλευρά της Ευρωλίγκας! Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα τους θεσμούς, ότι προσπαθώ να εξυπηρετήσω το συμφέρον του ΕΣΑΚΕ και, ταυτόχρονα, του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή είναι η δουλειά μου, από εκεί ξεκινούν όλα κι εκεί τελειώνουν. Δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία. Απλώς, έχω την απαίτηση να υπάρχει συνεργασία και αλληλοσεβασμός. Διότι, σε τελική ανάλυση, όλοι δουλεύουμε για το μπάσκετ. Σήμερα είμαι εγώ στη θέση του προέδρου, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Δεν γεννήθηκα με την καρέκλα αγκαλιά! Όλοι κάνουν τον κύκλο τους. Δεν θέλω να είμαι αιώνιος πρόεδρος αφού θεωρώ απαραίτητο ότι πρέπει να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στους θεσμικούς ρόλους, μολονότι εκλέγομαι από ανώνυμες εταιρείες".

"Υπερήφανος για το έργο του ΕΣΑΚΕ"

- Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα στον ΕΣΑΚΕ; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ποια τα ζητήματα της ατζέντας που αφορούν τις προσπάθειες βελτίωσης του προϊόντος;

"Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και υπερήφανος για το έργο που έχει παρουσιάσει η διοργανώτρια αρχή τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε να διαχειριστούμε τη λίγκα στις χειρότερες εποχές που θυμάμαι, να έχουμε αύξηση των εσόδων και σταθερές βασικές χορηγίες ενώ οι ομάδες συμμετέχουν και αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα. Ακόμη να έχουμε αύξηση προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα, αύξηση τηλεθέασης, συνεχή και αυξανόμενη παρουσία των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πλέον, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, το πώς θα είναι η λίγκα μετά από 2-3 χρόνια. Εδώ πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αυτό έχει να κάνει και με τις αλλαγές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διεργασίες επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του πρωταθλήματος. Άρα, λοιπόν, πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε, για παράδειγμα, πόσες θα είναι οι ομάδες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, ποια τα κριτήρια συμμετοχής, πως θα διοργανώνεται το πρωτάθλημα στο μέλλον, εάν θα προχωρήσουμε και στην διοργάνωση δεύτερου πρωταθλήματος νέων παράλληλα με εκείνο των ανδρών, πως θα αλλάξουμε ριζικά το μάρκετινγκ ώστε να προσελκύσουμε και νέους οικονομικούς υποστηρικτές, πως θα μεγιστοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την προβολή του αθλήματος.

Χαλβατζάκης: "Το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας"

Ήδη γίνονται μελέτες σχετικά με το πώς λειτουργούν οι υπόλοιπες λίγκες στην Ευρώπη, ώστε να εφαρμόσουμε κάποιες διαδικασίες κατ’ αντιστοιχία και εδώ. Χρειάζονται αλλαγές και θεωρώ ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καλύτερη προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλοκαίρι θα ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση από τον ΕΣΑΚΕ, διότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι να εφαρμοστεί, θα πρέπει να αποφασιστεί φέτος για να τεθεί σε ισχύ σε δυο χρόνια! Θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του μάρκετινγκ, διότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε έναν βασικό χορηγό, στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΠΑΠ. Βέβαια, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον οργανισμό, όμως έχουμε ήδη βρει και θα βρούμε κι άλλες πηγές εσόδων, μέσω κεντρικοποιημένων ανταποδοτικών λειτουργιών από και προς όλες τις ομάδες. Αυτό το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας (ατζέντα 2019) είναι κάτι που θα συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις".

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ