ΕΣΑΚΕ

Βεζένκοφ: "Η δικαίωση του Άρη"

Βεζένκοφ: "Η δικαίωση του Άρη"

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ με τον Γκάλη, τον Κόμματο, τον Παπαγεωργίου και τον Τάρπλει; Η τέχνη των αριθμών έχει τις απαντήσεις. Διαβάστε όσα δήλωσε ο νεαρός φόργουορντ για την φετινή ονειρική χρονιά αλλά και το νέο κεφάλαιο της καριέρας του, την Μπαρτσελόνα

Η ιστορία έγραψε ότι είναι ο νεότερος παίκτης που εξασφαλίζει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στην ιστορία της Α1 Basket League ΣΚΡΑΤΣ και γενικότερα του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Είναι ένα από τα "λάφυρα" που θα πάρει μαζί του ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μέσα από την θητεία του στον Αρη στον δρόμο για την Βαρκελώνη και μίλησε σχετικά στο www.esake.gr.

Είναι αλήθεια ότι ο "μικρός" μεγάλωσε και πλέον ταξιδεύει στα ισπανικά λιμάνια. Μόνο που από την περσινή αγωνιστική παρουσία του με τη φανέλα του Αρη πρόλαβε να πετύχει πολλά. Καταρχήν, είναι μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία του Αρη που κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Το είχαν καταφέρει ο Νίκος Γκάλης (11 φορές), ο Χάρης Παπαγεωργίου (δύο φορές) και ο Νέστορας Κόμματος τη σεζόν 2003-04. Δεν ήταν όμως μόνο το σκορ, αλλά η συνολική παρουσία του. Η διάκρισή του και σε άλλους τομείς της στατιστικής, αλλά και σε πράγματα που δεν αποτυπώνονται σε μια κόλλα χαρτί.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μίλησε στο www.esake.gr για την ανάδειξή του σε πολυτιμότερος παίκτης της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, Καλύτερος Νέος Παίκτης κάτω των 22 ετών (2.621 ψήφοι στην ψηφοφορία του κοινού) και Πιο Βελτιωμένος (1.883 ψήφοι στην ψηφοφορία του κοινού). Ντροπαλός, μετρημένος και με ξεκάθαρη διάθεση να μοιραστεί αυτό το βραβείο με τους φίλους που άφησε στον Άρη.

"Είναι υπέροχο το συναίσθημα, αυτό το βραβείο αναδεικνύει όμως τη συνολική προσπάθεια. Ακούγεται στερεότυπο αλλά για να φτάσει ο κάθε παίκτης σε καλά επίπεδο απόδοσης, απαιτείται να έχει τη βοήθεια των συμπαικτών του, των προπονητών του. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το βραβείο ανήκει στον Άρη και πραγματικά είναι κρίμα που δεν υπάρχει σχετικό βραβείο γιατί η ομάδα το άξιζε. Πέτυχε σπουδαία πράγματα. Σε ατομικό επίπεδο, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήμουν συγκεντρωμένος σε αυτά που έπρεπε να κάνω", είπε.

Και πριν προλάβουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ερώτηση, ο Βεζένκοφ επανέλαβε: " Είναι δικαίωση για την ομάδα, όχι μόνο για μένα. Είναι αδύνατο να αναδειχθεί ένας παίκτης, αν στην ομάδα δεν υπάρχει σοβαρός τρόπος λειτουργίας".

Ρίχνοντας μια ματιά στον θησαυρό των στατιστικών στοιχείων θα διαπιστώσει κανείς ότι ο τελευταίος παίκτης του Άρη που αναδείχθηκε πρώτος στον τομέα της αξιολόγησης (σ. σ. πλέον ranking, παλιότερα λεγόταν tendex) ήταν ο σπουδαίος Ρόι Τάρπλεϊ. Εκείνη την εποχή (1992-93), ο Αμερικανός είχε «σπάσει» τα νούμερα: " Για να είμαι ειλικρινής, είδα τον Ρόι Τάρπλει να παίζει μόνο σε κασέτες. Ξέρω ασφαλώς ότι υπήρξε σπουδαίος αθλητής, για τους φιλάθλους του Άρη ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, απλά είναι τιμητικό να μπαίνει το όνομά του δίπλα σε ονόματα πολύ σπουδαίων αθλητών. Προσωπικά προσπάθησα σε κάθε παιχνίδι να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου. Κάποιες φορές συμβαίνει αυτό που λένε. 'Σου πάει το παιχνίδι' και κάποιες άλλες φορές όχι. Είναι θέμα ομάδας".

Πέρα από τους συμπαίκτες, τους προπονητές, τους ανθρώπους που είχαν θέση στην καθημερινότητά του, ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ αναφέρθηκε και στους φιλάθλους του Άρη. " Εισέπραξα πολύ αγάπη και προσπάθησα να ανταποδώσω. Σου δίνουν ενέργεια και πραγματικά ήταν υπέροχο το συναίσθημα", είπε. Θέλοντας να τον βάλουμε σε μια δύσκολη διαδικασία, του ζητήσαμε να επιλέξει δύο παιχνίδια από τη φετινή χρονιά. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ ευκολότερη απ' ότι πιστεύαμε. " Ο τρίτος αγώνας με την ΑΕΚ στα πλέι οφ. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση, νιώθαμε πίεση και θέλαμε τόσο πολύ να προκριθούμε στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος. Όταν τελείωσε ο αγώνας ξεσπάσαμε με τον κόσμο. Ήταν υπέροχο το συναίσθημα. Το δεύτερο παιχνίδι ήταν η νίκη της κανονικής διάρκειας στην έδρα του ΠΑΟΚ καθαρά λόγω της ατομικής επίδοσης", είπε.

Και τώρα. Μπαρτσελόνα. " Κάθε αρχή και δύσκολη", είπε ο ίδιος. Ξέρει εξάλλου ότι εκεί ο πήχης των απαιτήσεων φτάνει στην κατάκτηση όλων των τροπαίων που διεκδικούν οι Καταλανοί δίχως να προβλέπονται. μειώσεις. " Πηγαίνω στην Μπαρτσελόνα με σκοπό να δουλέψω πολύ σκληρά, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα. Ξέρω πολύ καλά το επίπεδο, γνωρίζω τις δυσκολίες αλλά είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην ανταμοιβή μιας προσπάθειας", απάντησε.

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ