ΕΣΑΚΕ

Τώρα και στην Α1

Τώρα και στην Α1

Σε συνέδριο που συγκάλεσε η τεχνική επιτροπή της FIBA, την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε η χρήση του instant replay σε όλες τις διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όλο το χρόνο. Δηλαδή, και στη Basket League ΟΠΑΠ.

Έως τώρα, το instant replay χρησιμοποιείτο στη Euroleague, στο τέλος κάθε περιόδου. Από την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διοργανώσεις της FIΒΑ, μετά τη σχετική απόφαση της τεχνικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας, η οποία συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στην Ινδία.

Όπου instant replay, έως τώρα "σύμφωνα με τον κανόνα του άρθρου 46.12 στομ Κανονισμό Παιδιάς της FIBA, ίσχυε το εξής: ο Α’ διαιτητής του αγώνα έχει την εξουσία να εγκρίνει και να χρησιμοποιήσει τεχνικό εξοπλισμό, εφόσον είναι διαθέσιμος, για να αποφασίσει προτού υπογράψει το φύλλο αγώνα (περιοριστικά), αν η τελευταία προσπάθεια για καλάθι στο τέλος κάθε περιόδου ή κάθε παράτασης έγινε κατά τη διάρκεια του χρόνου του αγώνα και/ή εάν η προσπάθεια αυτή για καλάθι προσμετράτε για 2 ή για 3 πόντους".

Στο εξής, θα αφορά και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, αν παίκτης έχει πατήσει γραμμή ή όχι, αν υπάρχει παράβαση του τύπου "μπρος πίσω" ή όχι και ούτω καθ' εξής. Δηλαδή, ό,τι αφορά αντικειμενικά κριτήρια. Κατ' επιλογή, ένα instant replay θα προβάλλεται και στο video wall των γηπέδων.

Το πρώτο ερώτημα που μας αφορά ως χώρα (βλ. Basket League ΟΠΑΠ), είναι τι θα γίνεται με τα ματς που δεν τυγχάνουν τηλεοπτικής κάλυψης και... σε ποια video wall θα γίνεται η προβολή, πολυτέλεια που υπάρχει μόνο σε δυο γήπεδα της Α1. Για την ιστορία, το instant replay χρησιμοποιήθηκε στα περυσινά πλέι οφ της Basket League ΟΠΑΠ, στα τηλεοπτικά μεταδιδόμενα ματς.

Στο ίδιο συνέδριο, ετέθη η πρόταση να ισχύσει και εκτός ΝΒΑ το defensive 3'' violation (στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, θεωρείται αντικανονική άμυνα και αφορά τον παίκτη που περνά περισσότερα από 3'' στο ζωγραφιστό , χωρίς να υπάρχει αντίπαλος στην ίδια ευθεία με εκείνον -χωρίς να μαρκάρει κάποιον), αλλά απορρίφθηκε.

Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιούνται άμυνες ζώνης, σε διοργανώσεις U19, αλλά λόγω των διαφωνιών που εξέφρασαν οι προπονητές, δεν προχώρησε.

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ