ΕΣΑΚΕ

Το "αντίο" του ΕΣΑΚΕ στον Βελπ

Το "αντίο" του ΕΣΑΚΕ στον Βελπ

Ο Κρίστιαν Βελπ "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών και ο ΕΣΑΚΕ αφιέρωσε ένα πολύ όμορφο κείμενο για τον Γερμανό σέντερ στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Με ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα, αποχαιρέτησε ο ΕΣΑΚΕ τον Κρίστιαν Βελπ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών λόγω ανακοπής καρδιάς. Ο Γερμανός σέντερ "έφυγε" από τη ζωή ξαφνικά, σκορπώντας μεγάλη θλίψη στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Αναλυτικά το κείμενο:΅

Πέρασε μόνο μία σεζόν στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ όμως ο Κρίστιαν Βελπ έγραψε ιστορία όντας μέλος του Ολυμπιακού που κατέκτησε το “τριπλ κράουν” του 1997. Ο Γερμανός άφησε χθες την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών. Ηταν ένας από εκείνους τους αθλητές που χόρτασαν επιτυχίες.

Στη μοναδική περίοδο που πέρασε στη χώρα μας κατέκτησε τα πάντα με τον Ολυμπιακό: Πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα. Στο πρωτάθλημα μέτρησε 34 συμμετοχές με 186 πόντους και 168 ριμπάουντ. Ηταν ο πρώτος από τους συνολικά τρεις Γερμανούς που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα αφού ακολούθησαν οι Πάτρικ Φέμερλιγκ και Μισάν Νικαγμπάτσε. Σε εκείνη την σεζόν, το 1996-97, είχαν αγωνιστεί στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ άλλοι δύο συμπατριώτες του και ήταν οι πρώτοι Γερμανοί που έπαιξαν στη χώρα μας. Ηταν ο Μίκαελ Κοχ με τον Παναθηναϊκό και ο Στέφαν Μπεκ με τον ΠΑΟΚ.

Ομως η διαδρομή του Κρίστιαν Βελπ ήταν γεμάτη από τίτλους και νίκες. Συνδέθηκε όμως περισσότερο με το χρυσό μετάλλιο της Γερμανίας στο Ευρωμπάσκετ του 1993. Με δικό του “γκολ-φάουλ” στα 3΄΄ -το φάουλ είχε σφυρίξει ο Νίκος Πιτσίλκας- τα “πάντσερ” νίκησαν στον τελικό τη Ρωσία με 71-70. Δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής σε εκείνο τον αγώνα αλλά και ο κορυφαίος της Γερμανίας αφού είχε 18 πόντους και οχτώ ριμπάουντ.

Ο Κρίστιαν Βελπ έκανε σπουδαία καριέρα στο NCAA με το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον και μάλιστα είναι ακόμη και σήμερα ο πρώτος σκόρερ του με 2.073 πόντους -μπήκε στο Hall of Fame των Χάσκις το 2001. Επαιξε σε τρία final four και το 1987 τον επέλεξαν οι Σίξερς στο Νο16 του ντραφτ για να παίξει στην ομάδα της Φιλαδέλφια για δύο χρόνια και να ακολουθήσουν Σπερς και Ουόριορς.

Πέραν του ελληνικού πρωταθλήματος του 1997 κατέκτησε πέντε φορές τον αντίστοιχο της Γερμανίας. Τέσσερις με τη Λεβερκούζεν και μία με τον Αλμπα.

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ